Nieuw vaccin voor zuigelingen tegen pneumokokken

nieuws Pneumokokken zijn op wereldvlak de voornaamste verwekker van ernstige bacteriële infecties bij kinderen. De komst van een nieuw geconjugeerd pneumokokkenvaccin biedt de mogelijkheid om kleine kinderen te beschermen tegen ernstige (invasieve) pneumokokkeninfecties met bloedvergiftiging en tegen hersenvliesontsteking (meningitis).
Verder zijn pneumokokken ook een belangrijke oorzaak van acute pneumonie (longontsteking) en middenoorontstekingen (otitis media) bij jonge kinderen.

Het nieuwe vaccin dat momenteel nog niet in België beschikbaar is, bevat 7 serotypes van de pneumokokkenbacterie zijn verantwoordelijk voor 81% van de invasieve infecties bij kinderen jonger dan 5 jaar en voor 79% van de meningitiden in België.
De American Academy of Pediatrics beveelt het nieuwe geconjugeerde pneumokokkoenvaccin aan:
• voor alle kinderen tussen 2 en 23 maanden
• voor kinderen tussen 24 en 59 maanden (2 dosissen) met verhoogd risico op invasieve pneumokokkeninfecties.

Na één jaar gebruik blijkt het aantal invasieve pneumokokkeninfecties en het aantal gevallen van hersenvliesontsteking door pneumokokken in de Verenigde Staten met 70% (van188 gevallen tot 59 gevallen per 100.000 kinderen) te zijn gedaald bij kinderen beneden 2 jaar en met 44% bij kinderen van 2 jaar. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde studie van de Centers for Disease Control and Prevention. Ook het aantal pneumokokkeninfecties bij volwassen familieleden van deze kinderen daalde met 32%, wat erop wijst dat de gevaccineerde kinderen de ziekte minder doorgeven.
In België onderzoekt de Hoge Gezondheidsraad, het hoogste adviesorgaan van de federale regering op het vlak van de volksgezondheid, momenteel de vraag of dit nieuwe vaccin moet worden opgenomen in het basisvaccinatieprogramma van zuigelingen. Probleem is onder meer de hoge kostprijs van het vaccin en het feit dat het niet samen met de andere vaccins kan worden toegediend, waardoor dus een bijkomende injectie nodig is. Dat laatste bezwaar zou echter wegvallen als vanaf 2004 een nieuw hexavalent vaccin zal worden gebruikt dat bescherming biedt tegen zes ziekten (polio, difterie, tetanus, kinkhoest, Haemophilus Influenza B en Hepatitis B), waarvoor nu nog drie verschillende vaccins moeten worden gebruikt.

Lees ook: De pneumokok: een gevreesde bacteriealles over meningitis op gezondheid.bealles over vaccinaties op gezondheid.be

Lees ook: Vaccinatie van zuigelingen tegen pneumokokken nu in België

bron: : New England Journal of Medicine, 31 april 2003

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram