Vrouwelijk orgasme: hoe vind je de A-spot?

In dit artikel
Vrouwelijk orgasme: hoe vind je de A-spot?

dossier

De A-spot of de anterior fornix erogene zone (AFE) is een erogene plek bovenaan de vagina, tussen de baarmoederhals en de blaas. Stimulatie van de A-spot zou smering van de vagina bevorderen, het voorspel aangenamer maken en de kans op een orgasme voor een vrouw vergroten.

Lees ook: Hoe vind je de G-spot?

Waar ligt de A-spot?

Getty_orgasme_vrouw_seks_bed_masturberen_2023.jpg

© Getty Images

In theorie kan iedereen die met een vagina is geboren, een A-spot hebben. Ze ligt vrij diep aan de binnenwand van de vagina. Het is een van de vijf diepe vaginale erogene zones die men linkt aan het vrouwelijk orgasme. De andere zones zijn de G-spot, de O-spot, de baarmoederhals en de bekkenbodemspieren.

Onderzoekers hebben de A-spot echter niet uitgebreid bestudeerd, en dus stelt men dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om het bestaan ervan de bevestigen. Sommige studies suggereren wel dat de meeste vrouwen erogene zones hebben in de buurt van waar de A-spot zich zou moeten bevinden. Waar de meeste studies het over eens zijn, is dat stimulatie van de voorwand van de vagina aangenaam kan zijn.

Lees ook: Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?

Lees ook: Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

Het effect van de A-spot

Uit onderzoek bleek dat het stimuleren van de A-spot snel resulteerde in meer vaginale smering. Het verhoogde ook de opwinding, waardoor de vrouwen gemakkelijker een orgasme konden bereiken.

In tegenstelling tot andere erogene zones, zoals de G-spot of de clitoris, krijg je door stimulatie van de A-spot meestal geen direct orgasme. In plaats daarvan ervaar je aangename sensaties die het gemakkelijker maken om via andere soorten stimulatie een orgasme te bereiken.

In het onderzoek rapporteerde tweederde van de vrouwen die last hadden van vaginale droogheid of pijn tijdens de seks dat stimulatie van de A-spot hun ervaring verbeterde.

Lees ook: 9 tips om makkelijker tot een orgasme te komen

Lees ook: Pijn bij seks: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe stimuleer je de A-spot?

Om de A-spot te stimuleren, oefen je druk uit op de bovenste wand van de vagina. Dit is de wand het dichtst bij de maag. Je kan het best in het midden van deze wand beginnen en geleidelijk aan omhooggaan. Je kan experimenteren met verschillende intensiteiten en soorten stimulatie om het meeste genot te krijgen.

Je kan vingers, een penis of een seksspeeltje zoals een dildo gebruiken om druk uit te oefenen op de A-spot. Probeer het gebied te bereiken dat diep in de vagina ligt, aan de voorwand, net onder of naast de baarmoederhals.

Richt je op het uitoefenen van druk op de A-spot, niet op trillingen. Druk op de plek terwijl je andere stimulatie biedt, bijvoorbeeld clitorale stimulatie tijdens orale seks. Volgens sommigen helpt het om over de A-spot te wrijven in kleine, cirkervormige bewegingen.

Ook via bepaalde seksstandjes kan je de A-spot stimuleren. Je probeert dan het best standjes die de gebieden diep aan de vaginale voorwand stimuleren. De vrouw zit bijvoorbeeld bovenop de penetrerende partner met het gezicht naar de andere kant, zodat haar hoofd naar de voeten van haar partner is gericht. Om de A-spot maximaal te stimuleren, kan je verschillende hoeken en posities uitproberen.

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.researchgate.net

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram