Gratis webinar: hoe kan je een actievere rol spelen in je gezondheidstraject?

getty_dokter_patient_ziekenhuis_consult_2023.jpg

nieuws De tijd waarin een dokter de diagnose stelt en de patiënt blindelings de behandeling volgt, is voorbij. Steeds meer mensen willen een actievere rol spelen in hun gezondheidszorgtraject. Ze vragen meer autonomie, zo besluit Pfizer, die voor een onderzoek 15 patiëntenorganisaties interviewde. Het farmabedrijf organiseert daarom samen met Patient Centrics een gratis webinar, waarin experts vertellen hoe je meer inspraak krijgt in je medisch traject.

Een aandoening is vaak een lang en ingewikkeld parcours: van de symptomen tot de diagnose en mogelijke behandelingen, van pijnbeheer tot aanpassingen aan het dagelijks leven en re-integratie in het arbeidsproces. Het behandelplan wordt uitgestippeld van A tot Z, maar met welke moeilijkheden worden patiënten in die periode nog geconfronteerd? Waarin blijven ze op hun honger zitten en wat ligt daarentegen zwaar op de maag? Pfizer kon aan de hand van gesprekken met vijftien patiëntenorganisaties de uitdagingen identificeren waarmee patiënten in de nasleep van de coronacrisis worden geconfronteerd. Deze vier thema’s kwamen boven als zeer belangrijk:

  • Wat als je je niet goed voelt bij je diagnose? Het belang van een second opinion.
  • Hoe ga je om met vermoeidheid/pijn/slapeloosheid? Zijn er tips om actief te blijven?
  • Waarom is het belangrijk om je medicatie in te nemen zoals voorgeschreven, hoe zit het met medicijnen die op elkaar inwerken, en hoe weet je welk type medicatie je gebruikt?
  • Re-integratie op het werk na of tijdens de behandeling: angsten aanpakken, realistische verwachtingen stellen en omgaan met mogelijke uitdagingen.

Patiënten willen meer autonomie

Uit de studie bleek vooral dat patiënten sinds de coronapandemie alsmaar meer zélf een grotere rol willen spelen in hun gezondheidstraject. Door zelf informatie te verzamelen, mogelijks verkregen via patiëntenorganisaties, kan je als patiënt begrijpen wat er gebeurt, waarom een dokter het een of het ander adviseert, zodat je een beslissing kan accepteren. Patienten autonomie heet dat, of patient empowerment.

getty_patient_medicatie_2023.jpg

© Getty Images

Webinar: meer inspraak in je medisch traject

Kennis is de eerste stap naar patient empowerment, daarom heeft Pfizer experts uitgenodigd om de vier grootste uitdagingen te bespreken tijdens een gratis webinar. Het wordt een informatieve sessie die patiënten toont hoe ze zelf gehoord kunnen worden in alle fasen van hun traject, of dat nu een kort of lang traject is.
De webinar vindt plaats op 17 oktober 2023 van 19 tot 20.15 uur bij Pfizer (Pleinlaan 17 in Elsene), maar je kan ook kiezen om de sessie online te volgen. De webinar is gratis, maar registreren is wel verplicht. Dat kan makkelijk op www.healthpower.be.

230858 – Augustus 2023

bron: Ingezonden mededeling Pfizer

Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram