Werken met hiv: hoe pak je het aan?

In dit artikel
Werken met hiv: hoe pak je het aan?

dossier Personen met hiv krijgen nog vaak te maken met vooroordelen, ook in een werkomgeving, hoewel ze in elke sector normaal kunnen functioneren zonder infectiegevaar voor collega’s en klanten. Sommigen kiezen er dus voor om hun aandoening te verzwijgen voor hun (potentiële) werkgever, wat hun recht is. Maar het kan ook voordelen hebben om er open over te vertellen. Praat je over je hiv-status tijdens een sollicitatiegesprek? En hoe pak je het aan op de werkvloer?

Hiv: meldingsplicht bij solliciteren?

Getty_solliciteren_sollicitatie_werk_2022.jpg

©Getty Images

Het is belangrijk dat je tijdens een sollicitatiegesprek de nadruk legt op je kwaliteiten, vaardigheden en ervaring. Je hoeft enkel te vermelden wat van belang is voor het uitoefenen van de job en hiv maakt daar geen deel van uit. Je kan wel vooraf de afweging maken of er een meerwaarde is, als je vertelt over je aandoening.

Lees ook: Wereldaidsdag: Hoe vertel je iemand dat je seropositief bent?

Solliciteren met hiv

Tips voor het sollicitatiegesprek:

  • Bereid je gesprek voor via een rollenspel. Vraag iemand om de rol van werkgever te spelen. Oefen specifiek je antwoorden op (moeilijke) vragen.
  • De werkgever kan vragen stellen over hiaten in je cv. Beantwoord deze vragen kort en probeer hem ervan te overtuigen dat je nu een geschikte kandidaat bent.
  • Als de werkgever erop blijft doorbomen, kan je de vraag stellen hoe dit relevant is voor de vacature. Probeer de aandacht terug te brengen op jouw kwaliteiten in functie van de job.
  • Soms vraagt een werkgever naar een medisch geschiktheidsonderzoek. Onthou dat men niet mag testen op hiv zonder je toestemming. Een werkgever heeft evenmin inzage in je medische gegevens.

Werken met hiv

Er zijn enkele dingen die je kan doen om het voor jezelf zo aangenaam mogelijk te maken op de werkvloer: 

  • Als het goed aanvoelt, kan je je werkgever en de bedrijfsarts inlichten over (de gevolgen van) je hiv-status.
  • Probeer een goede balans te vinden tussen je dagelijkse routine, je werkzaamheden, de eventuele werkdruk en je energie. Hiermee kun je problemen of uitval op een later moment voorkomen.
  • Maak in functie van je eigen balans goede afspraken met je leidinggevende over wat voor jou het beste werkt.
  • Meer thuiswerken biedt wellicht een goede oplossing voor een juiste balans.
  • De bedrijfsarts kan jou ondersteunen, zodat je op een optimale manier aan het werk kan blijven. Hij of zij kan je namelijk ondersteunen bij reacties van collega's of je werkgever. Je krijgt ook advies over eventuele aangepaste werkactiviteiten. De arbeidsgeneesheer is trouwens gebonden aan het beroepsgeheim.
  • Stuur aan op regelmatige voortgangsgesprekken die in je personeelsdossier worden opgenomen.
  • Probeer, zolang het kan, om aan het werk te blijven. Dit geeft structuur, afleiding, sociale contacten en zingeving.
  • Je kan ervoor kiezen om (een tijdje) minder te gaan werken. Laat je in dat geval goed informeren over de mogelijkheden en de eventuele financiële gevolgen.
Bronnen:
https://www.allesoverseks.be
https://aidsfonds.nl
https://www.hivvereniging.nl


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram