Wat is het beste menstruatie ondergoed en hoe gebruik je het?

In dit artikel
Wat is het beste menstruatie ondergoed en hoe gebruik je het?

dossier

Menstruatieslips zien eruit als gewoon ondergoed, maar hebben verschillende laagjes stof waardoor ze bloed absorberen zonder te lekken, terwijl je zelf een droog gevoel houdt. Er is intussen heel wat menstruatie ondergoed verkrijgbaar. Zijn de goedkope even goed als de duurdere? En hoe kan je ze best wassen zodat ze lang meegaan?

Lees ook: Is buikpijn tijdens de menstruatie normaal?

Wat is het beste menstruatie ondergoed?

Getty_onderbroek_slip_lingerie_2022.jpg

© Getty Images

De prijs van menstruatie ondergoed kan sterk variëren. In de Europese Unie bestaat er zoiets als een gezondheidskeurmerk voor textiel, beddengoed en kleding: het Oeko-Tex certificaat. Van producten die dat label dragen, mag je zeker zijn dat ze geen schadelijke stoffen zoals PFAS bevatten. Producten die bijvoorbeeld in Azië gemaakt zijn, zijn dan wel goedkoper, maar dragen geen dergelijk label. 



Lees ook: PFOS en PFAS: hoe gevaarlijk zijn die chemische stoffen?

Hoe gebruik je menstruatieondergoed?

Als je cyclus begint, gebruik je menstruatieondergoed om het bloed op te vangen. Je trekt het net als gewoon ondergoed aan. Voor vrouwen die relatief weinig bloedverlies hebben, zal menstruatieondergoed volstaan. Vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies kunnen de menstruatieslips gebruiken aan het prille begin en aan het einde van de maandstonden, of als extra bescherming naast andere producten zoals tampons, maandverbanden, menstruatiesponsjes of menstruatiecups..  

Lees ook: Hoe kan je menstruatiesponsjes veilig hergebruiken?

Lees ook: Menstruatiecups: een veilig alternatief voor tampons of maandverband

Hoe moet je menstruatie ondergoed wassen?

Het is belangrijk dat je de slips minstens om de 12 uur, of zo vaak als nodig is, verwisselt en schoonmaakt. Om permanente vlekken te vermijden, kan je menstruatie ondergoed beter eerst afspoelen onder stromend water of even laten weken voor je het in de wasmachine gooit. 
De wasvoorschriften kunnen trouwens verschillen per merk. Lees de instructies goed door voordat je je ondergoed wast. In elk geval is het beter om geen wasverzachter en droogkast te gebruiken, om de kwaliteit van je ondergoed niet aan te tasten. 

Lees ook: Toxische shocksydroom: Hoe krijg je de ‘tamponziekte’?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://keurmerkenwijzer.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram