Een handig wistjedatje voor in de keuken: zure room

123-zure-room-zuivel-10-17.jpg

nieuws

Zure room: het adjectief in deze woordencombinatie is verrassend. Een product zoals room associeer je namelijk niet meteen met zuur. En toch is zure room een dankbaar ingrediënt in de koude keuken.

De echte, originele zure room bevat veel minder vet dan (slag)room of crème fraîche. (Slag)room/crème fraîche heeft maar liefst 35 tot 40 % vet, bij ons heeft zure room meestal maar 10 % melkvet. Dat is goed meegenomen voor de lijn, maar het zorgt er ook voor dat deze roomvariant niet bruikbaar is voor warme bereidingen. Room met weinig melkvet (en veel proteïnes) gaat namelijk gemakkelijk schiften tijdens het opwarmen en is enkel geschikt voor koude bereidingen of voor de afwerking van een warme bereiding die niet meer op het vuur moet.

Tegenwoordig zijn er ook soorten zure room verkrijgbaar die veel meer vet bevatten (tot 30 %). Zij laten zich dan ook zowel koud als warm verwerken. 

Zure room is langer houdbaar dan (slag)room of crème fraîche omdat hij wordt aangezuurd met extra melkzuurbacteriën waardoor hij gaat fermenteren.


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram