Hoe breng je je immuunsysteem in vorm voor komende winter?

Getty_winter_vrouw_koud_2022.jpg

©Getty Images

nieuws Nu de dagen donkerder worden en de temperatuur langzaam zakt, maken we ons stilaan klaar voor de komende wintermaanden. Hoe kan je je immuunsysteem een boost geven zodat je lichaam gewapend is tegen virussen en bacteriën? 

Werking van het immuunsysteem

Ons immuunsysteem kan je zien als een afweersysteem tegen vreemde indringers, zowel van buitenaf (bijvoorbeeld virussen en bacteriën) als van binnenuit. Bij dergelijke bedreigingen gaan onze organen, cellen en moleculen met elkaar communiceren om de aanvallen zo efficiënt mogelijk af te weren.

Bij een aanval treden er twee verschillende systemen in werking: de aangeboren en de verworven immuniteit. De aangeboren immuniteit treedt het eerst in: de witte bloedcellen die continu in ons lichaam circuleren, verorberen elke indringer die hun pad kruist. Dit systeem werkt snel maar kan zich niet aanpassen aan specifieke aanvallers. Daarvoor moet het tweede systeem geactiveerd worden, de verworven immuniteit

Dat houdt in dat de aanvallers eerst herkend moeten worden, wat meer tijd in beslag neemt. Als de indringer eenmaal is geïdentificeerd, start de productie van grote groepen lymfocyten die doorheen ons lichaam reizen om elk element van die indringer te vernietigen. Bovendien is dit systeem in staat om de specifieke indringers op te slaan in het geheugen en dus in de toekomst ook sneller te reageren bij een nieuwe aanval. Om het verworven immuunsysteem te kunnen ontwikkelen, is er dus contact nodig met indringers via besmetting of via vaccinatie.

Ondersteun je weerstand met voedingssupplementen

Het is dus belangrijk dat je immuunsysteem in optimale conditie is. Dat doe je allereerst door een gezonde levensstijl te handhaven: voldoende beweging, gevarieerde voeding, voldoende ontspanning en slaap, niet roken en matig zijn met alcohol.

Door evenwichtig te eten, krijg je normaal gezien de nodige dosis vitaminen en mineralen binnen voor een goed werkend immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bepaalde micronutriënten kunnen helpen om je immuunsysteem te bevorderen. Meer specifiek gaat het om vitamine D, vitamine C, zink en selenium, nutriënten waarvan het merendeel van de Belgische bevolking een tekort heeft opgebouwd. 

Belangrijk is dat de gesupplementeerde micronutriënten optimaal gedoseerd zijn en goed worden opgenomen in het lichaam. De all-in-one formule ImmuDefense van Metagenics voorziet de essentiële vitaminen en mineralen voor ondersteuning van het immuunsysteem in één capsule of tablet. Binnen het gamma zijn er bovendien verschillende uitgaven voor volwassenen, ouderen en kinderen, die specifiek zijn afgestemd op hun noden.

Bronnen:
https://www.immunooncology.be
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com

bron: Ingezonden mededeling Metagenics

Laatst bijgewerkt: oktober 2022
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram