Stuifmeelseizoen 2019 gestart met els en hazelaar

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-man-neus-verkoudh-ziek-allerg-hooik-03-19.jpg

nieuws

Het nationaal surveillancenetwerk van Sciensano kondigt de start van het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar aan. Het aantal stuifmeelkorrels van deze bomen is de laatste weken aanzienlijk toegenomen, waardoor een risicoperiode start voor personen die gevoelig zijn voor dit stuifmeel, en in sommige gevallen ook voor personen met een berkenpollenallergie.

In vergelijking met vorig jaar doken voor de mensen met pollenallergie dit jaar de eerste symptomen veel later op, zelfs al is de start van dit pollenseizoen eigenlijk redelijk gemiddeld. Tijdens de maand januari bleven de temperaturen redelijk laag en kregen we ook te maken met winterse neerslag, wat ervoor gezorgd heeft dat de els en hazelaar hun stuifmeel nog niet in de lucht konden verspreiden. De katjes van deze bomen, de mannelijke bloemwijzen die pollenkorrels produceren, waren al zichtbaar eind december. Toch heeft het tot 9 februari 2019 geduurd eer we een eerste piek van 125 pollenkorrels/m³ konden waarnemen, wat dus een risico vormt voor mensen die gevoelig zijn aan dit type van stuifmeel. De komende weken kunnen meerdere pieken met verhoogde stuifmeelconcentraties verwacht worden, aangezien deze bomen hun bloeiperiode in principe verder zetten tot ongeveer midden maart.

Zal dit jaar milder zijn dan 2018 voor allergielijders?
Net zoals het weer niet voor het komende jaar voorspeld kan worden, is het nog niet mogelijk om de stuifmeelconcentraties voor 2019 te voorspellen. Gedurende het hele jaar volgen de pollengolven elkaar op, zoals de pollenkalender op www.airallergy.be illustreert. Het grootste deel van de bomen geeft zijn stuifmeel vrij aan het einde van de winter en in de lente. De els en de hazelaar zijn de eersten op rij: zij geven al stuifmeelkorrels vrij voordat de eerste bladeren verschijnen. De stuifmeelkorrels van de berk, die beschouwd wordt als de meest allergieverwekkende boomsoort in België, maken normaal gezien hun opwachting tussen maart en april. Vervolgens volgt het lange stuifmeelseizoen van de grassen (van mei tot juli), ook wel het „hooikoortsseizoen” genoemd. Eén op de tien Belgen lijdt aan hooikoorts.

Van jaar tot jaar kunnen verschuivingen van enkele dagen tot enkele weken optreden. Ook de jaarlijks ingezamelde pollenconcentraties zijn zeer variabel. Op het moment dat de bloeiwijzen rijp zijn en klaar om hun stuifmeel in de lucht te verspreiden, spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol. Terwijl wind en milde temperaturen de verspreiding van het stuifmeel bevorderen, zorgt regenweer ervoor dat pollen neerslaat waardoor de concentraties afnemen. Maar sommige bomen hebben eveneens meerdere jaren nodig om voldoende energie op te slaan alvorens grote hoeveelheden stuifmeel te kunnen produceren. Deze pollenrijke jaren, zoals het geval was voor enkele boomsoorten in 2018, kennen een cyclus van 2 tot 5 jaar. Dit jaar zou dus in principe een minder zwaar jaar moeten zijn voor personen met een allergie voor els, hazelaar of berk.

Wat te doen in geval van symptomen?
Een stuifmeelallergie is een chronische ziekte waarbij de diagnose moet gesteld worden door een dokter. De symptomen zijn gemakkelijk te verwarren met deze van andere ziektes (verkoudheid enz.) en het fenomeen kan complex worden in geval van polyallergieën (bv. allergie voor zowel berk als gras) of kruisallergieën. In dit laatste geval is het mogelijk dat personen met een berkenpollenallergie reeds symptomen vertonen in het begin van het jaar omwille van de gelijkenissen die er bestaan tussen de verschillende pollentypes. De els, de hazelaar en de berk behoren immers allemaal tot éénzelfde familie nl. de berkenfamilie of Betulaceae.

De typische symptomen zijn:
Prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen
Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, verlies van smaak- en reukzin, lopende neus, en in sommige gevallen jeuk achterin de mond of in de keel

Hoe de ongemakken beperken en niesbuien verlichten?
Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts
Reinig je neus met fysiologisch water
Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht
Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
Neem een douche en was uw haren voor je gaat slapen
Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
Droog de was niet buiten
Houdt de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android (externe link) en iOS (externe link)) en het Twitter account https://twitter.com/airallergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram