Pijn op de borst: wanneer denken aan angor (angina pectoris) of hartinfarct?

In dit artikel
Pijn op de borst: wanneer denken aan angor (angina pectoris) of hartinfarct?

dossier Wanneer we spreken over pijn op de borst, is het interessant om weten dat er in deze zone van ons lichaam verschillende belangrijke organen liggen. Pijn op de borst kan dus verschillende oorzaken hebben. Wat zijn de symptomen van een hartaandoening?

Lees ook: 11 mogelijke oorzaken van pijn in de borst

Drukkende of stekende pijn?

Getty_borst_pijn_hart_reflux_2022.jpg

© Getty Images

  • Als een slachtoffer een intense, drukkende, beklemmende en beangstigende pijn op de borstkas ervaart, gaat het in de meeste gevallen om een aandoening van het hart. Dit is niet altijd levensbedreigend, maar moet wel onmiddellijk ernstig genomen worden. Een aandoening van het hart gaat gepaard met een drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar andere delen van het bovenlichaam (schouder, arm, nek, schouderbladen, onderkaak of maagstreek).
  • Een stekende pijn op de borst kan wijzen op ademhalingsproblemen (bijv. een klaplong) of andere problemen (bijv. een breuk van de ribben).

Om de ernst van “pijn op de borst” goed te kunnen inschatten, is het dus nuttig om de pijn goed te omschrijven aan de hulpdiensten of je huisarts. Bij de hartaandoeningen kunnen we onderscheid maken in enerzijds de angor anderzijds de hartaanval. 

Lees ook: 8 mogelijke symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Hartinfarct of angina pectoris (angor)?

Bij een angor (of angina pectoris) treedt er door een tijdelijk verminderde doorbloeding van een deel van de hartspier zuurstofgebrek op. Dit leidt niet tot een blijvend letsel aan de hartspier. Deze vorm van hartaanval komt vooral voor bij inspanningen. De hartspier krijgt te weinig zuurstof doordat de kransslagaders, de slagaders die bloed naar de hartspier brengen, vernauwd zijn. De pijn vermindert soms als de inspanning wordt stopgezet, maar start opnieuw als het slachtoffer de inspanning hervat. Angorlijders hebben vaak medicatie bij zich die ze bij pijn moeten innemen. Wanneer de inspanning gestopt is en de pijnklachten blijven langer dan enkele minuten aanhouden, is dringende medische hulp vereist.

Lees ook: Pijn op de borst: welke soorten angina pectoris zijn er?

Een hartinfarct is het afsterven van een deel van de hartspier door plaatselijk zuurstoftekort. Dit leidt tot blijvend letsel van de hartspier. Een hartinfarct komt zowel voor bij activiteit als in rusttoestand. Sommige slachtoffers krijgen zelfs een hartinfarct tijdens de slaap of bij het ontwaken. Zuurstoftekort kan ontstaan doordat een bloedklonter de bloedtoevoer naar dat deel van het hart volledig afsluit. Een hartinfarct komt vaak onverwacht, maar de kans is groter als risicofactoren aanwezig zijn (bijv. hoog cholesterolgehalte, stress, erfelijke aanleg, zwaarlijvigheid, roken, ongezonde eetgewoonten) of bij een persoon die al angorklachten heeft of eerder een hartinfarct heeft gehad.

Lees ook: Hartinfarct: herken de signalen

Symptomen

Angor

Hartaanval

Pijn op de borst, uitstralend naar verschillende delen van het bovenlichaam (schouder, arm, nek, schouderbladen, onderkaak of maagstreek)

Pijnklachten starten meestal bij inspanning.

Pijnklachten starten meestal spontaan.

Pijnklachten stoppen meestal na het stopzetten van de inspanning.

Pijnklachten blijven aanhouden.

De symptomen gaan vaak samen met kortademigheid, zweten, duizeligheid of flauwte.

Lees ook: Cardiologische Liga waarschuwt: ‘Kortademigheid is een symptoom’

Hoe behandelen?

Angor/Angina Pectoris

Hartaanval
Alarmeer de hulpdiensten (112).

Wat is er gebeurd ?

Waar worden de hulpdiensten verwacht ?

Wie is het slachtoffer en in welke toestand bevindt hij zich ?

Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen.

Breng het slachtoffer in een comfortabele houding (bijv. zittend of halfzittend).
Luister hierbij naar wat het slachtoffer zelf aangeeft.

Laat het slachtoffer medicatie nemen als hij dat wil en vraag hem de dosis te respecteren. Geef zelf nooit medicatie.

Lees ook: Wat is het verschil tussen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen?

Meer weten over eerste hulp? Dit kan! Volg een gratis eerstehulpcursus bij Rode Kruis-Vlaanderen. Meer info op de website, je vindt er ook een opleidingskalender.


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram