Wat doet magnesium voor onze gezondheid?

dossier Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groenten, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren. Hoe kan je een tekort herkennen? En is een teveel aan magnesium schadelijk?

Lees ook: Rood vlees verhoogt risico op beroerte (CVA), kip en magnesium-rijke voeding verlaagt risico

Wat doet magnesium voor ons lichaam?

123_magnesium_gezond_voeding_2020.jpg
 • Magnesium zorgt voor een goede werking van een groot aantal enzymen, dat zijn stoffen die onontbeerlijk zijn in de chemische lichaamsreacties.
 • Magnesium zorgt voor een betere sportprestatie, al zijn de onderzoeksresultaten vrij uiteenlopend.
 • Magnesium speelt een cruciale rol in de hersenfunctie en gemoedstoestand, en lage niveaus zijn gelinkt aan een verhoogd risico op depressie en gevoelens van angst en stress.
 • Mensen die meer magnesium in hun lichaam hebben, lopen minder risico op diabetes type 2. Bovendien is aangetoond dat supplementen bij sommige mensen de bloedsuikerspiegel verlagen.
 • Magnesium helpt de bloeddruk te verlagen bij mensen met een verhoogde bloeddruk (maar heeft niet hetzelfde effect bij mensen met een normale bloeddruk).
 • Het helpt tegen ontstekingen.
 • Magnesium kan migraine-aanvallen voorkomen bij mensen die met een tekort kampen.
 • Magnesium helpt bij premenstruele klachten.

Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?

De symptomen van een tekort aan magnesium zijn:

 • Vermoeidheid
 • Weinig energie
 • Misselijkheid 
 • Verlies van eetlust
 • Spierkrampen
 • In uitzonderlijke gevallen ook hartritmestoornissen

Een magnesiumtekort kan niet vastgesteld worden door bloedonderzoek aangezien slechts 1% van de hoeveelheid magnesium in je lichaam in je bloed zit. 50% zit in botten en tanden, de rest in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel.

Lees ook: Inname van weinig magnesium vergroot kans op hartziekte

Magnesium als supplement: voor wie?

Wie gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijgt voldoende magnesium binnen. Bij veel mensen is dat echter niet het geval, zij kunnen eventueel een supplement magnesium nemen. Raadpleeg wel altijd je dokter of apotheker als je magnesiumsupplementen overweegt, omdat het de werking van medicijnen zoals bijvoorbeeld bepaalde soorten antibiotica kan beïnvloeden. Ook als je op regelmatige basis maagzuurremmers of laxeermiddelen gebruikt, neem je best eerst contact op met een zorgverlener.
 

Wat zijn de symptomen van een teveel aan magnesium?

Wie meer dan 250 milligram magnesium per dag bijneemt als supplement (dus naast de hoeveelheid magnesium in je eten), kan last krijgen van diarree. Ook misselijkheid en maag-darmproblemen behoren tot de symptomen. Een overdosis magnesium kan leiden tot onder andere nierproblemen, extreem lage bloeddruk, depressie of een hartstilstand.

Lees ook: Verhogen maagzuurremmers de kans op beroerte, dementie en osteoporose?

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.mayoclinic.org


Lees ook: Veroorzaakt te veel of te weinig magnesium dementie?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram