Hoe (on)gezond is instant puree (mousseline)?

dossier

Het is eenvoudig en snel: mits toevoeging van wat water of melk tover je met een zakje instant puree binnen een paar minuten eten op tafel. De inhoud van zo’n zakje aardappelvlokken is afkomstig van gedehydrateerde aardappelen. Het bevat dus gelijkaardige voedingseigenschappen als verse aardappelpuree. Een belangrijk verschil is dat instant aardappelpuree veel toevoegingen bevat in vergelijking met verse aardappelpuree, wat het een minder gezonde keuze maakt. 

Ingrediënten en voedingswaarde van een pakje aardappelpuree

Getty_puree_vlees_2022.jpg

© Getty Images

Een zakje instant aardappelpuree bevat volgende ingrediënten: 

  • aardappelen (98%)
  • zout
  • emulgator (E471)
  • stabilisator (E450)
  • voedingszuur (citroenzuur)
  • antioxidant (E223)
  • aroma
  • extracten van peper
  • nootmuskaat
  • kurkuma
De voedingswaarde is vergelijkbaar met die van echte aardappelpuree. 100 gram instant aardappelpuree bevat:

  • 3,5 gram eiwit
  • 4,2 gram vet
  • 12 gram koolhydraten
  • 2 gram vezels
  • 99 kcal

Het voedingsmiddel bevat ook tot tien procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C, B6 en magnesium, afhankelijk van het merk, en een kwart van de aanbevolen hoeveelheid kalium. Verder zitten er kleine hoeveelheden calcium en ijzer in instant aardappelpuree. 

Minder gezond dan verse aardappelpuree

Instant aardappelpuree levert snel zetmeel en koolhydraten. Het is bovendien een goedkoop product en zeer makkelijk te bereiden.
Maar er is een keerzijde: volgens consumentenorganisatie Foodwatch bevat instant puree ongezonde toevoegingen zoals zout, vet, suikers en diverse additieven. Daardoor zou de samenstelling van een pakje puree minder gezond zijn dan verse aardappelen. De organisatie raadt dan ook af om dagelijks instant aardappelpuree te eten. 
Aardappelpuree tout court eet je beter niet dagelijks. Aardappelen hebben namelijk een vrij hoge glycemische index. Dat betekent dat de koolhydraten snel worden opgenomen in het bloed en daar een piek veroorzaken. Je kan aardappelen beter afwisselen met volkoren granen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zo zal je beter beschermd worden tegen chronische ziektes. 

Bronnen:
https://www.voedingswaardetabel.nl
https://www.rtlnieuws.nl
https://www.livestrong.com
https://www.diabetesfonds.nl


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram