Na Ozempic: diabetesmedicijn Mounjaro geeft nog meer gewichtsverlies

In dit artikel
Na Ozempic: diabetesmedicijn Mounjaro geeft nog meer gewichtsverlies

dossier

Mounjaro is net als Ozempic een diabetesmedicijn dat de verteringstijd verlengt en het hongergevoel onderdrukt, wat leidt tot gewichtsverlies. Daardoor wekken de middelen ook interesse op bij mensen die geen diabetes hebben, maar wel snel willen vermageren. Met Mounjaro zou je zo 20 procent van je lichaamsgewicht verliezen, maar de mogelijke bijwerkingen zijn niet min.

Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Hoe veroorzaakt Mounjaro gewichtsverlies?

Getty_mounjaro_diabetes_2023.jpg

© Getty Images

Mounjaro, ook bekend onder de generieke naam tirzepatide, is versneld goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drink Administration (FDA) voor de behandeling van obesitas, nadat uit een studie was gebleken dat het mensen hielp meer dan 20% van hun lichaamsgewicht te verliezen. Net zoals Ozempic – de merknaam voor semaglutide - moet je Mounjaro een keer per week injecteren.

Zowel semaglutide als tirzepatide werken door het nabootsen van het hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide one) om het hongergevoel te beheersen en de spijsvertering te vertragen. Tirzepatide is een dubbelwerkend geneesmiddel en bootst daarnaast ook het hormoon GIP na, glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide. Dat zorgt ervoor dat Mounjaro nog betere resultaten boekt dan Ozempic. Deelnemers van klinische proeven verloren respectievelijk 20 procent en 15 procent van hun lichaamsgewicht. 

De populariteit van diabetesmedicijnen als afslankmiddel zorgt ervoor dat het aanbod op de markt onder druk komt te staan, waardoor de geneesmiddelen soms moeilijker beschikbaar zijn voor mensen die ze om medische redenen moeten nemen. 

Lees ook: Geneesmiddel tegen obesitas Saxenda: beperkt effect en risico op bijwerkingen

Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?

Wat zijn de bijwerkingen van Mounjaro?

Één op tien zou last krijgen van bijwerkingen als misselijkheid, diarree, braken, constipatie, maagpijn en indigestie, al komen die vooral voor bij hogere dosissen. Mounjaro kan echter ook ernstiger bijwerkingen veroorzaken zoals maagproblemen, pancreatitis, nierfalen en zelfs schildkliertumoren of kanker.

Mounjaro wordt afgeraden voor mensen bij wie in de familie medullair schildkliercarcinoom voorkomt, een specifiek type schildklierkanker. Hetzelfde geldt voor wie multiple endocriene neoplasie type 2 heeft, een aandoening van het endocriene systeem. Wie Mounjaro gebruikt en last krijgt van een knobbel of zwelling in de nek, problemen met slikken, heesheid of kortademigheid, moet dringend medische hulp raadplegen.

Daarnaast werken de medicijnen enkel zolang je ze neemt, en melden heel wat mensen dat het verloren gewicht er terug bijkomt als de ‘behandeling’ is gestopt.

Lees ook: Moet je je ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?

Mounjaro in België

Mounjaro is in België nog niet verkrijgbaar. Het middel wordt momenteel geëvalueerd door het RIZIV, wiens goedkeuring nodig is om het middel op de Belgische markt te krijgen.  Fanny Verspeelt, woordvoerster van Eli Lilly Benelux (fabrikant van Mounjaro), verwacht dat het wel binnen het jaar in de apotheek te vinden is, op voorschrift uiteraard.

Bronnen:
https://www.ema.europa.eu
https://www.mounjaro.com
https://www.lalibre.be
https://www.newscientist.nl
https://news.sky.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram