Hoe gezond is elektrisch fietsen?

dossier

De populariteit van de e-bike illustreert het: we houden ervan om gezwind en comfortabel een langer fietstraject af te leggen. Het milieu vaart er alvast goed bij, maar is elektrisch fietsen ook voordelig voor onze gezondheid? En is het even gezond als 'gewoon' fietsen?

Lees ook: Hoe kan je een dodehoekongeval vermijden?

Elektrisch fietsen vs 'gewoon' fietsen

Getty_elektrischfietsen_gezond_2023.jpg

© Getty Images

Onderzoek aan de Universiteit van Colorado in Boulder toont dat regelmatig fietsen op een elektrische fiets goed is voor de cardiovasculaire gezondheid. Ook de bloedsuikercontrole zou erdoor verbeteren. De onderzoekers concludeerden dat de elektrische fiets "een effectieve vorm van actief vervoer is die binnen slechts vier weken een aantal cardiometabole risicofactoren kan verbeteren."

Ook Professor Uwe Tegtbur van de Hannover Medical School (MHH) voert een studie uit naar de effecten van elektrisch fietsen op de gezondheid. Een voorlopige bevinding is dat de hartslagfrequentie van pedelecfietsers slechts tien slagen onder die van ‘gewone’ fietsers ligt. Hij vond ook een positief effect op de bloedsomloop, de bloeddruk en de gezondheid van de bloedvaten: de zuurstofopname in het bloed verbetert, waardoor het hart beter werkt.

De trainingseffecten zijn weliswaar bescheidener dan bij gewone fietsers. Maar pedelecgebruikers zouden hun stalen ros tot wel 60 procent meer gebruiken dan fietsers met een niet-elektrisch exemplaar. Ze rijden vaker en sneller, leggen langere afstanden en meer hoogtemeters af. Dat is dan weer positief voor de opbouw van conditie en spieren. Met een speedpedelec, een elektrische fiets die snelheden tot wel 45 km/uur haalt, kan men deze extra kilometers nog sneller bereiken.

Lees ook: Elektrisch fietsen even gezond als fietsen zonder ondersteuning

Hoeveel calorieën verbrand je met elektrisch fietsen?

Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van verschillende factoren: je snelheid, je lichaamsgewicht, hoe heuvelachtig het gebied is en de mate van fietsondersteuning. Als we uitgaan van een fietstocht van een uur met een snelheid van 18 km/uur en een lichaamsgewicht van 70 kg, dan verbrand je op een elektrische fiets met gemiddelde trapondersteuning zo’n 250 calorieën. Verhoog je de mate van ondersteuning, dan daalt dit aantal. Op een gewone fiets zou je tijdens dezelfde fietstocht ongeveer 405 calorieën verbranden.

Schakel je over van een gewone fiets naar één met ondersteuning, en je fietst niet vaker dan voordien, zal je dus ook minder calorieën verbruiken en aankomen in gewicht. Maar in de praktijk zien we dat mensen die elektrisch fietsen, dit ook vaker doen omdat ze niet afgeschrikt worden door omgevingsfactoren zoals tegenwind of hellingen.

Lees ook: Kent u de nieuwe verkeersregels voor snelle elektrische fietsen?

Lees ook: Hoe voorkom je een hongerklop?

Is een elektrische fiets milieuvriendelijk?

Ook niet onbelangrijk: elektrisch fietsen is beter voor het milieu. De elektriciteit die wordt opgewekt bij het fietsen met een e-bike, bedraagt maar drie procent van de CO²-uitstoot van een gemiddelde auto.
Al zijn de milieu-effecten niet nihil. De batterij van een elektrische fiets is gemaakt uit lithium. Lithiumionbatterijen worden niet volledig gerecycleerd. Het terugwinnen van lithium zou namelijk meer kosten dan het oplevert, aangezien de prijs van lithium zo laag is. Toch worden de batterijen op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier verwerkt. Heeft je batterij dus het einde van zijn levensduur bereikt – normaal na ongeveer vijf jaar of 500 oplaadbeurten, breng hem dan binnen bij de fietshandelaar of het recyclagepark.

Lees ook: Hoe kan je sneller fietsen zonder harder te trappen?

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.fietsersbond.nl
https://www.drweil.com
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram