Ergonomische houding aan bureau

dossier

Tijdens de coronacrisis gingen we massaal thuiswerken, en voor velen van ons is het een verankerde gewoonte geworden, op zijn minst toch enkele dagen per week. Mogelijks doet je keuken- of livingtafel dienst als ‘home office’ en schuif je aan op een bijpassende stoel. Maar je kan beter investeren in ergonomisch bureaumateriaal. Ergonomie betekent dat je je werkomgeving aanpast aan je eigen behoeften, en niet andersom. Door een slechte werkhouding kan je namelijk allerhande klachten ontwikkelen.

Lees ook: Hoe richt ik mijn (thuis)kantoor ergonomisch in?

Lees ook: Werken aan de computer

Pijn door overbelasting - RSI

Getty_ergonomie_werk_kantoor_bureau_2023.jpg

© Getty Images

RSI of Repetitive Strain Injury is een lichamelijke aandoening die je kan ontwikkelen door langdurige overbelasting, meer bepaald door repetitieve bewegingen en/of door statische houdingen. De aandoening uit zich in chronische klachten aan nek, schouders, handen, polsen en armen. In principe is RSI een mogelijk gevolg van eender welk beroep waarin je herhaaldelijk dezelfde bewegingen uitvoert of langdurig een ongunstige houding aanneemt. Beeldschermwerk is een van die beroepen. Als je het risico op een RSI - zoals een muisarm - wil voorkomen als beeldschermwerker, dan is het belangrijk dat je je werk uitvoert in ergonomische omstandigheden. Er is heel wat materiaal op de markt waarmee je je thuisbureau kan transformeren in een ergonomische werkomgeving.

Lees ook: Pijn door overbelasting: alles wat je moet weten over RSI

Lees ook: Tabletnek en smartphonepols: Hoe kan je de symptomen verlichten?

Ergonomische muis en muismat

Als je een traditionele muis bedient, liggen je pols en onderarm in een ongunstige positie: ze maken een lichte draaibeweging, waardoor ze meer onder spanning komen te staan. Met een ergonomische muis is die spanning er niet. Je arm rust in een ontspannen, neutrale positie op de muis. De muisbewegingen komen vanuit je hele arm in plaats vanuit je pols, wat een veel comfortabeler gevoel geeft.

Er is een heel assortiment aan ergonomische muizen. De meest voorkomende zijn verticale muizen en centrische muizen. Een verticale muis lijkt sterk op een traditionele muis. Enkel de vorm is aangepast, zodat je hem verticaal kan vasthouden. Een centrische muis plaats je recht voor je toetsenbord. Zo komen je handen, polsen en armen op één lijn. Deze muizen zijn meestal uitgerust met een touchpad (aanrakingsgevoelig oppervlak).

Je kan bovendien kiezen voor een muismat met polsondersteuning. Het onderste gedeelte van de muismat is opgevuld met schuimlagen die de vorm van je pols kunnen aannemen. Het schuim ondersteunt ook een gezonde houding van de hand en pols. De beweging om je muis te bedienen, komt uit je elleboog, zodat je polsgewricht neutraal blijft. 

Lees ook: Tips voor veilig muizen

Ergonomisch toetsenbord

Een ergonomische muis combineer je het best met een compact toetsenbord. Zo passen beide in het gebied recht voor je en kan je eraan zonder je lichaam te bewegen. Je bovenarm hangt ontspannen naast je lichaam en er is weinig spierspanning. Gebruik je een breder toetsenbord, dan zal je muis al snel buiten deze zone vallen. Dat betekent dat je je houding moet aanpassen om naar de muis te grijpen. Dat kan zorgen voor nek-, schouder- en rugklachten.

Lees ook: Werken op de laptop: spaar uw rug en hals

Ergonomische bureaustoel

Ergonomische bureaustoelen zijn op een specifieke manier ontworpen, zodat je ze optimaal kan aanpassen aan je eigen lichaamsmaten. Als een stoel goed ingesteld is, geeft hij je wervelkolom de juiste ondersteuning. Zo creëer je een goede ergonomische houding. Veel ergonomische stoelen stimuleren daarnaast een actieve lichaamshouding. Ook daardoor kan je veel lichaamsklachten voorkomen. 

Ook aan ergonomische bureaustoelen is er keuze te over: er zijn stoelen voor lange of zware mensen, stoelen voor 24-uurs gebruik, eenvoudig in te stellen stoelen of stoelen met heel veel instelmogelijkheden. Ze zijn er in verschillen materialen en prijscategorieën.

Lees ook: Waarop moet je letten als je een nieuwe matras wil kopen?

Bronnen:
https://www.ergonomiesite.be
https://ergonomiespecialist.nl
https://www.gezondleven.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram