Coeliakie wordt niet genoeg vastgesteld. Doe nu de test!

ad_teaserarticle90_bauchschmerzen.jpg

nieuws

Coeliakie, beter bekend als glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij je lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen gluten, een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe. Dat brengt vaak fysieke bijwerkingen zoals bijvoorbeeld darmproblemen en vermoeidheid met zich mee. De diagnoseperiode van de auto-immuunziekte wordt steeds korter, maar toch blijft de aandoening bij veel mensen nog altijd onder de radar. Schär, producent van glutenvrije voeding, helpt mensen richting een diagnose met een online zelftest . Zo wil de producent van glutenvrije producten de onderdiagnose van coeliakie mee de wereld uithelpen.

De kleinste hoeveelheid gluten kan bij mensen met coeliakie al voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat mensen met een glutenintolerantie gluten volledig uit hun dieet schrappen. Voedingsmiddelen met gluten zijn onder meer (tarwezet)meel, paneermeel, pasta, muesli en alle bakkerijproducten. Gluten komt ook in verschillende voedingsmiddelen terecht tijdens het productieproces en wordt als bindmiddel gebruikt.

Als gluten niet volledig uit het voedingspatroon geschrapt worden, kunnen de darmvlokken van de dunne darm afvlakken of zelfs helemaal verdwijnen, wat in extreme gevallen kan leiden tot ondervoeding. Het is daarom van groot belang dat mensen met een glutenintolerantie een diagnose krijgen.

Bij een vermoeden van coeliakie wordt eerst een bloedtest afgenomen. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van specifieke antistoffen die op de intolerantie kunnen wijzen. Als antistoffen worden ontdekt, volgt een biopsie van de dunne darm, ter bevestiging van de diagnose coeliakie.

Verbetering maar nog steeds onderdiagnose

ad_NativeArticlePicture.jpg
Mensen die glutenvrij eten, doen dit om uiteenlopende redenen. Een van deze redenen is glutengevoeligheid of het hebben van coeliakie. Het blijkt dat het aantal mensen dat bewust glutenvrije producten koopt en dit doet vanwege coeliakie of glutengevoeligheid, met 33% is gestegen, van één op de drie mensen tot bijna één op de twee. Deze cijfers komen uit een recente studie van GfK over de consumptie van glutenvrije voeding, die werd vergeleken met een soortgelijke studie uit 2018.

Deze ontwikkeling toont aan dat steeds meer mensen met coeliakie of glutensensitiviteit hun weg vinden naar een diagnose en zo een glutenvrij dieet kunnen aanvatten. 


“Het is cruciaal dat mensen met coeliakie – in België naar schatting ongeveer 1% van de bevolking – snel een diagnose krijgen en hun dieet kunnen aanpassen. Gluten uit je dieet schrappen is tot op heden dan ook nog altijd de enige remedie om gezondheidsproblemen omwille van gluten tegen te gaan. Zoals de cijfers aantonen gaan we de goede richting uit, maar er is nog heel wat werk voor we niet langer over een onderdiagnose hoeven te spreken”, zegt Schär diëtiste Katrien Wellens. 


Ook de duur van de diagnoseperiode evolueert positief, zo blijkt uit een bevraging bij de leden van de Vlaamse Coeliakievereniging (VCV) en la Société belge de la Coeliaquie (SBC). Bij mensen die de diagnose 15 jaar of langer geleden kregen duurde dit in 36% van de gevallen minder dan een jaar. Bij recente diagnoses (2 jaar geleden of recenter) kreeg bijna 6 op 10 (58%) de diagnose binnen het jaar.

Eerste indicatie via zelftest

Mogelijke symptomen van coeliakie zijn bijvoorbeeld diarree, buikpijn en gewichtsverlies, maar ook aspecifieke klachten zoals aften in de mond, bloedarmoede, moeheid of onvruchtbaarheid. Deze klachten zijn niet heel specifiek en worden vaak geassocieerd met andere aandoeningen, waardoor coeliakie niet altijd meteen gediagnosticeerd wordt. Om mensen op weg te helpen richting een diagnose, creëerde Schär, expert in glutenvrij eten en leven, een online zelftest die een eerste indicatie geeft.

bron: Ingezonden mededeling Schär

Laatst bijgewerkt: september 2022
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram