Ochtendhumeur? Zo maak je er komaf mee
nieuws Anderhalf miljoen Belgen stapt bijna dagelijks met het verkeerde been uit bed. Dat blijkt uit een onderzoek dat Douwe Egberts liet uitvoeren door onderzoeksbureau iVox. Ben of ken jij één van hen? Dan komen deze tips van slaapexpert en Prof. Em. Raymond Cluydts zeker van pas.
Wat is een ochtendhumeur?
1 op 6 Belgen heeft er dagelijks last van, maar wat is het eigenlijk? Prof. Cluydts: ‘Ochtendhumeur wordt gekenmerkt door een negatieve stemming en beperkte lichamelijke en communicatieve activiteit. Vaak is er sprake van een lage tolerantiedrempel en wil de persoon in kwestie in de eigen cocon blijven. Gelukkig voor die personen én hun omgeving verdwijnen de symptomen gemiddeld twee uur na het ontwaken.’
Daarom heb je een ochtendhumeur
- Je slaappatroon -
Wie ’s ochtends niet meteen het zonnetje in huis is, heeft dat donderwolkenhumeur vaak te danken aan een slechte nachtrust. 1 op 5 mensen met een ochtendhumeur is niet tevreden over de kwaliteit van zijn/haar slaap en 1 op 3 slaapt minder dan de ideale 6 tot 8 uur. Ook geven 6 op 10 van de ondervraagden aan een onregelmatig slaappatroon te hebben.
- Het zit in je natuur -
Ben je een avondtype (ga je dus graag laat slapen en heb je moeite met opstaan), dan is de kans groot dat je ’s ochtends humeurig bent. 7 op de 10 ondervraagden met een ochtendhumeur bleken avondtypes. Goed nieuws: hoe ouder je wordt, hoe meer je evolueert richting ochtendmens (vroeg gaan slapen en vroeg opstaan, dus).
- Je hersenen zijn nog niet helemaal wakker -
Een derde oorzaak heet ‘slaap inertia’: je hersenen die tijd nodig hebben om wakker te worden. Prof. Cluydts: ‘Het is de toestand waarin we ons bevinden tussen het ogenblik van ontwaken en het helemaal wakker zijn. Niet alle delen van onze hersenen worden blijkbaar op hetzelfde ogenblik ‘wakker’. Tijdens deze periode is ons prestatievermogen ondermaats: ons geheugen, onze alertheid, ons beslissingsvermogen en onze motoriek zijn verre van optimaal en onze gemoedstoestand is dan nog verre van positief. De duur van slaap inertia kan van 1 minuut tot 2 uur gaan.’ 6 op de 10 mensen met een ochtendhumeur hebben last van trager wakker wordende hersenen.
Dit kun je eraan doen
1. Stimuleer je zintuigen
Prikkel je hersenen, dat kan volgens professor Cluydts op verschillende manieren.
• Visueel: je kunt licht binnenlaten in je kamer om een zonsopgang te stimuleren
• Gehoor: een muzikale prikkel die gradueel toeneemt, helpt ook
• Geur en smaak: begin je dag met koffie zetten of toast maken. Geuren die we associëren met de ochtend prikkelen onze hersenen. Ook de geur van een douche met frisse douchezeep helpt.
• Temperatuur: je lichaam warmt tijdens het wakker worden op. Klinkt tegenstrijdig, maar je versnelt dat proces door je gezicht en handen met koud water te besprenkelen.
2. Laat die spieren werken
• Niet snoozen: als je lichaam wakker is, hou het dan wakker. Geef jezelf een deadline: tegen het einde van dit liedje of nieuwsbericht moet je uit bed.
• Extra beweging: tien keer op en neer springen voor je in de douche stapt, met de fiets naar het werk, de hond uitlaten: het helpt allemaal. Elke vorm van beweging zal ervoor zorgen dat je lichaam sneller wakker wordt.
3. Praat
Zelfs al wil je liever twee uur alleen op de wereld zijn: stap uit je cocon. Interactie met anderen zorgt ervoor dat je sneller wakker bent.
4. Verzorg je slaap
• Regelmaat is belangrijk: zowel gaan slapen als opstaan doe je bij voorkeur elke dag op hetzelfde moment. Ja, ook tijdens het weekend.
• Drink geen alcohol of cafeïnehoudende dranken in de uren voor je gaat slapen
• Lichaamsbeweging in de ochtend of vroege namiddag verbetert je slaap
• Eet niet te veel of te weinig voor je gaat slapen. Zowel een zware als een rommelende maag kunnen je uit je slaap houden.
• Pieker je veel in bed? Leg een schriftje op je nachtkastje en schrijf je zorgen van je af. Wie niet in slaap kan geraken, blijft beter niet woelen. Ga even naar een andere kamer en doe wat ontspannends.
