Sushi salad met gepekelde gember

123-h-sushisalad-BMM-05-21.jpg

recepten Edamame of sojabonen kun je voorgekookt en zelfs al gedopt kopen, al dan niet diepgevroren.
Ook de bloemkoolkorrels zijn kant-en-klaar verkrijgbaar, maar met jonge, versgeraspte bloemkool is de smaak toch nog net iets beter. Als je diepvries-bloemkoolkorrels gebruikt, laat je ze het best even afzonderlijk uitdampen in de grill voor je de ui en sojamarinade toevoegt. 
Sushigember kun je kopen, maar je kunt die ook gemakkelijk zelf maken. Hij heeft alleen wat tijd nodig om te marineren. 
Deze salade kun je zowel lauwwarm (vers uit de pan) als koud eten.

Ingrediënten voor 2 personen
150 g (bio)komkommer
ca. 120 g ui
160 g gekookte edamame, gedopt
(ca. 80 g nettogewicht)
1 el sushiazijn
1 el olijfolie extra vierge
280 g bloemkoolkorrels
1 el mosterd
1 el vloeibare honing
2 el sojasaus + extra druppels
1 avocado, in reepjes
6 wasabinoten, geplet in een vijzel
10-tal reepjes gepekelde gember
optioneel: geroosterde sesamzaadjes en 100 g gerookte vis
(zalm, forel, paling) in reepjes of blokjes verse tonijn

Bereiding
Vooraf
  • Schil de komkommer en snijd hem in de lengte in 4. Snijd de zaadlijsten weg en snijd de komkommer in blokjes die ongeveer even groot zijn als de edamame. Hussel er 1 koffielepel zout onder en laat een (half) uurtje uitlekken in en vergiet. Spoel de komkommer dan, laat wat uitlekken en dep goed droog.
  • Snijd de ui in fijne reepjes en versnipper enkele reepjes tot je 1 eetlepel uisnippers hebt.
  • Meng de edamame en de komkommer met de sushiazijn, olijfolie en uisnippers. Kruid met peper en fleur de sel.
  • Meng de mosterd, honing en sojasaus, kruid met wat peper en leg de resterende uireepjes erin. Laat een kwartier trekken, haal uit de marinade en schud goed af. Roer de marinade dan door de bloemkoolkorrels.
Last minute (als je de salade lauwwarm wilt eten)
  • Gril de repen ui op de ene helft en de bloemkoolkorrels op de andere helft van een hete grillpan. Na zo’n 2 à 3 minuten is de bloemkoolrijst klaar.
  • Verdeel de helft van de bloemkoolrijst over 2 inoxringen van ongeveer 9 cm diameter en duw goed aan. Bedek met een laag gegrilde uireepjes, een laag avocadoreepjes en dek af met de rest van de bloemkoolrijst. Garneer met de geplette wasabinoten (en wat reepjes vis).
  • Giet er nog een paar druppels sojasaus over, bestrooi eventueel met geroosterde sesamzaadjes en leg de gepekelde gember erbij. 
  • Serveer met de salade van komkommer en sojabonen. 

Je kunt deze sushi salad ook als hapje serveren in een glaasje. Dan meng je gewoon alle ingrediënten en dek je ze af met de salade van komkommer en sojabonen.

Zelfgemaakte gepekelde gember
In Japan wordt gepekelde gember of sushigember gemaakt op basis van jonge gember waarvan de toppen nog roze zijn (vandaar zijn roze kleur) en de schil superdun. De Japanners noemen het gari en eten het tussen de verschillende sushisoorten door om hun mond te reinigen en hun smaakpapillen weer op scherp te zetten. Op die manier kunnen ze maximaal genieten van de smaaksensatie die de volgende sushisoort te bieden heeft. Jonge gember waarvan het velletje er zo af gaat met behulp van een lepel is bij ons moeilijk te vinden. Het beste resultaat krijg je met frisse gember die je zo snel mogelijk verwerkt.

Ingrediënten voor 100 g
100 ml sushiazijn
20 g tagatesse
100 jonge gember

  • Breng de sushiazijn aan de kook met de tagatesse en 1/4 kl zout Haal de pot van het vuur en roer goed door tot de tagatesse opgelost is.
  • Breng 1 liter gezouten water aan de kook.
  • Schil/pel de gember en snijd met de mandoline of een scherp mes in ultradunne plakjes. Laat ze 2 à 3 minuten koken in het gezouten water, giet ze door een zeef en droog ze met keukenpapier.
  • Doe de gember in een pot met deksel en giet de azijn erover. De gember moet net onder staan. Zet de afgekoelde pot in de koelkast en laat en paar dagen trekken.

123-h-cover-BMM-05-21.jpg
Een gerecht uit het boek 'Een blijvend maatje minder in 80 recepten - Byebye jojo'
van Hilde Deweer
uitgegeven door Pelckmans Uitgevers/Forte Culinair

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram