Mag je elke dag een ei eten?

In dit artikel
Mag je elke dag een ei eten?

dossier

Jarenlang werd ons ingepompt dat we maximum drie eieren per week mogen eten omdat ze veel cholesterol bevatten. Maar intussen weten we dat verzadigde vetten de boosdoener zijn. Zijn eieren dan gezond? En hoeveel mag je er eten?

Lees ook: Eieren bewaren: in de koelkast of niet?

Cholesterol in eieren

unsplash_ei_eieren_2020.jpg
Vroeger ging men ervan uit dat inname van cholesterol in de voeding kon leiden tot een hoger cholesterolgehalte in het bloed, wat op zijn beurt een grotere kans op hart- en vaatziekten inhoudt. Het advies luidde dan ook dat men best niet meer dan drie eieren per week at. 
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is. 

Lees ook: Hoe bak je een perfect spiegelei?

Hoeveel eieren mag je eten?

De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. In één eidooier zit ongeveer 200 mg cholesterol. Aangezien andere dierlijke producten en eibereidingen ook nog wat cholesterol bevatten, kan je het best niet overdrijven, maar een eitje per dag is in principe geen probleem. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is er ruimte voor zes eieren per week in een gezond dieet.
Bij diabetespatiënten is er mogelijks wel een verband tussen eieren eten en het risico op hart- en vaatziekten. Wie genetisch belast is met een hoog cholesterolgehalte zal meer cholesterol opnemen uit de voeding. Maar het is nog niet duidelijk of dit invloed heeft op het cholesterolgehalte in hun bloed.

Lees ook: Handige wistjedatjes voor in de keuken: hoe maak je een perfect gekookt eitje?

Hoe gezond zijn eieren?

Eieren zijn heel voedzaam. Ze bevatten maar liefst acht gram hoogwaardige proteïne. Daarnaast hebben ze een gebalanceerd aminozurenprofiel. Eieren zijn ook rijk aan de vitamines A, D, E en K en mineralen zoals fosfor, selenium, ijzer en zink. Ook vind je in eieren de stof choline die nodig is voor diverse stofwisselingsprocessen.

Daarnaast zijn eieren rijk aan hoogwaardige vetten. De hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren is groter dan de hoeveelheid verzadigde vetten. Van oliezuur, linolzuur en omega 3 weet men dat ze heel goed zijn voor onze gezondheid.

Ten slotte zijn eieren ook een bron van antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen zouden onder meer aandoeningen van het centrale gedeelte van het netvlies (maculaire degeneratie) en hersenaandoeningen voorkomen.

Te veel rauwe eieren eten, is dan weer niet goed. Rauw eiwit bevat avidine: een stof die de opname van B8 (biotone) blokkeert en dus kan leiden tot een tekort van de vitamine. Bovendien loop je door het eten van rauwe eieren risico op een voedselinfectie met salmonella.

Lees ook: Wat is salmonella en hoe voorkom je besmetting?

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.nice-info.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram