bacteriën

Een van de drie domeinen van het leven (de andere zijn Eukaryoten en archaea), ook wel Eubacteria. Ze zijn eencellige prokaryotische micro-organismen die over het algemeen beschikken over harde celwanden, vermenigvuldigen door celdeling, en die in drie belangrijke vormen voorkomen: ronde, staafvormige of bacillaire, en spiraal. Bacteriën kunnen worden ingedeeld naargelang hun reactie op zuurstof: aërobe, anaërobe, of facultatief anaërobe en door de wijze waarop zij hun energie verkrijgen : chemotrofie (via een chemische reactie) of fototrofie (via licht-reactie). Ze kunnen ook worden ingedeeld naar het al dan niet kleuren (op basis van de structuur van hun celwanden) met kristalviolet kleurstof: Gram-negatieve of Gram-positieve.

167 artikels over bacteriën , per
Bekijk

Zeewater inslikken heeft dit vervelende gevolg voor je lichaam

Zeewater inslikken heeft dit vervelende gevolg voor je lichaam
nieuws 26/01/2018

Surfers krijgen doorgaans meer zout water binnen dan mensen die een beetje spartelen in de zee en dat kan nefast zijn voor hun gezondheid. Dat stellen Britse onderzoekers in het vakblad Environment International. Het is immers mogelijk dat ze zo ook meer bacteriën inslikken en resistent worden tegen antibiotica.

lees meer »

Schrijf in op de gezondheid.be nieuwsbrieven

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken uw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV.

Mogelijk verband tussen darmbacteriën en ADHD

Mogelijk verband tussen darmbacteriën en ADHD
nieuws 14/10/2017

Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben een mogelijk verband gevonden tussen de (verhoogde) activiteit van bepaalde darmbacteriën en activiteit in de hersenen. Bij mensen met ADHD vonden ze een grotere hoeveelheid bacteriën die via dopamine de beloningscentra in de hersenen minder gevoelig zouden kunnen maken, een essentieel kenmerk van ADHD.

lees meer »

Opgepast met afhaalsushi

Opgepast met afhaalsushi
tips 30/09/2017

Volgens een onderzoek door de Nederlandse Consumentenbond, bevatte een goede 30 % van de afhaalsushi te veel bacteriën door een gebrek aan hygiëne bij de bereiding.

lees meer »
167 artikels over bacteriën , per
Bekijk
Wat denk jij?

Hoeveel kans is er op de ziekte van Lyme bij een tekenbeet?

  • <5%
  • 5-15%
  • 15-25%
  • 5-25%
pub