pijnstilling

Pijnstilling verwijst naar het proces of de benadering om pijn te verminderen of te elimineren, meestal door medicatie of andere medische behandelingen. Dit kan gaan om het gebruik van niet-voorgeschreven medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen, maar ook voorgeschreven medicijnen zoals opioïden. Naast farmacologische opties kunnen er ook andere benaderingen zijn zoals fysiotherapie, chirurgie, of alternatieve therapieën zoals acupunctuur. 

Het doel van pijnstilling is om de kwaliteit van leven te verbeteren door het verminderen van pijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat pijnstilling een complex veld is met mogelijke bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of aandoeningen. Daarom is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor het kiezen van een pijnstillende behandeling.

Soorten pijnstillers en verschil in werking

Soorten pijnstillers en verschil in werking
dossier 28/02/2023

Als de pijn je te veel wordt, kan een pijnstiller de nodige verlichting geven. Maar hoe navigeer je nu binnen dit hele arsenaal aan pijnstillers? Het is vooral belangrijk dat je een pijnstiller kiest die past bij je klachten.

lees meer »

De werking en bijwerkingen van opiaten en opioïden

De werking en bijwerkingen van opiaten en opioïden
dossier 28/02/2023

Opiaten zijn pijnstillers die het centrale zenuwstelsel onderdrukken. Veelgebruikte opiaten zijn codeïne en morfine. Opiaten zijn doorgaans veilig en effectief tegen hevige, acute pijn. Maar bij langdurig of verkeerd gebruik kunnen opiaten risico’s en bijwerkingen inhouden.

lees meer »

Wat is dry needling en (wanneer) werkt het?

Wat is dry needling en (wanneer) werkt het?
dossier 30/05/2022

Dry needling is een behandeltechniek in de orthopedische manuele fysiotherapie, waarbij een fysiotherapeut naalden inbrengt op specifieke drukpunten of spieren om zo de pijn te verlichten. De techniek wordt alsmaar populairder, maar een wettelijk kader ontbreekt voorlopig nog.

lees meer »

Zo snel kan paracetamol je vergiftigen

video 3/01/2024

Toxicoloog Corine Bethlehem (Erasmus MC) ziet regelmatig mensen met een overdosis paracetamol. En dat is gevaarlijk. Als je je niet aan de aanbevolen dosis houdt, vallen je organen één voor één uit en is het zaak om snel aan de bel te trekken, voordat een levertransplantatie je laatste redmiddel is.

lees meer »

Contra-indicaties: wanneer gebruik je beter geen ibuprofen?

Contra-indicaties: wanneer gebruik je beter geen ibuprofen?
dossier 2/11/2023

Samen met paracetamol is ibuprofen een van de meest gebruikte medicijnen. Maar wist je dat je ibuprofen beter niet kunt innemen als je waterpokken, longontsteking, angina pectoris, een oorontsteking of sinusitis hebt? Bij een maagzweer of hartaandoening kan het zelfs ronduit gevaarlijk zijn.

lees meer »

Wat kan je doen tegen chronische pijn?

Wat kan je doen tegen chronische pijn?
dossier 11/10/2023

"Uit de gezondheidsenquête van Sciensano blijkt dat 1 op 4 volwassenen ooit met chronische pijn te maken krijgt," vertelt Eddy Claes, voorzitter van Pijnpunt.org. "Dit betekent dat het fenomeen chonische pijn een enorm grote groep van de bevolking treft." Wat kan je doen?

lees meer »

Podcast: omgaan met pijn

boeken/interviews 20/09/2023

Hoe komt het dat wij bepaalde dingen als pijnlijk ervaren? Wat is de invloed van onze hersenen in het voelen van pijn? Zit pijn tussen onze oren? Hoe verschilt langdurige pijn van kortstondige of acute pijn? Hoe behandelen we pijn en hoe kan jij een stap zetten in het voorkomen van pijnklachten?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Pijnstillers: wat is aspirine?

Pijnstillers: wat is aspirine?
dossier 12/03/2023

Aspirine is de merknaam van de stof acetylsalicylzuur. Het geneesmiddel behoort tot de NSAID’s en werkt koortsverlagend, pijnstillend en ontstekingsremmend. Aspirine wordt ook als bloedverdunner ingezet bij personen met een verhoogd risico op een hart- en herseninfarct.

lees meer »

Neuropathische pijn of zenuwpijn

Neuropathische pijn of zenuwpijn
dossier 13/02/2023

Neuropathische pijn is een vorm van chronische pijn waarvan de juiste oorzaak nog niet is achterhaald. In het algemeen gaat het hier om een letsel of een gebrekkige werking van de zenuwen. Wat zijn de symptomen? En welke behandelingen zijn er?

lees meer »

Pijnstillers: wat is ibuprofen?

Pijnstillers: wat is ibuprofen?
dossier 6/02/2023

Ibuprofen is een pijnstiller die behoort tot de NSAID’s. Dit type pijnstiller remt koorts, verlicht pijn en vermindert ontstekingen. Men gebruikt het vaak als paracetamol onvoldoende helpt. Maar ibuprofen geeft ook meer bijwerkingen dan paracetamol.

lees meer »

Pijnstillers: wat is diclofenac?

Pijnstillers: wat is diclofenac?
dossier 22/01/2023

Artsen schrijven diclofenac vaak voor bij gewrichtsaandoeningen zoals artritis of reuma, maar ook bij menstruatiepijn en migraine. Diclofenac zou echter ernstigere bijwerkingen hebben dan andere ontstekingsremmers.

lees meer »

Wat kan er mislopen bij een verdoving of anesthesie?

Wat kan er mislopen bij een verdoving of anesthesie?
dossier 11/08/2022

In de afgelopen jaren is verdoving zeer veilig geworden, dankzij ontwikkelingen in apparatuur, medicatie en training. Zoals dat bij elke chirurgische of medische behandeling het geval is, bestaat ook bij anesthesie een potentieel risico op ongewenste nevenwerkingen en complicaties.

lees meer »

Wat is shockwavetherapie?

Wat is shockwavetherapie?
dossier 14/03/2022

Bij shockwavetherapie wordt door middel van hoogenergetische geluidsgolven het gekwetste weefsel geprikkeld, wat de doorbloeding bevordert en eventuele verkalkingen verbrijzelt. Zo wordt het natuurlijke herstelproces van het lichaam gestimuleerd.

lees meer »

Helpt honing bij keelpijn?

nieuws 26/10/2021

Het is een typische ‘oma-remedie’: een lepel honing in warme melk of kruidenthee oplossen en met kleine slokjes uitdrinken om keelpijn te verzachten. Maar werkt het ook?

lees meer »

Welke soorten verdoving zijn er?

Welke soorten verdoving zijn er?
dossier 27/07/2021

Ga je binnenkort onder het mes, dan zal je wellicht eerst onder verdoving of anesthesie worden gebracht. Welke vorm van anesthesie je precies toegediend krijgt, hangt af van je gezondheidstoestand, de ingreep die je laat uitvoeren en je persoonlijke voorkeur.

lees meer »

Sport als pijnstiller bij pijnlijke maandstonden?

nieuws 7/07/2021

Sporten blijkt een vergelijkbaar effect te hebben op pijnvermindering als een onstekingsremmer. Om het pijnverlagende effect te bekomen, hoef je niet te sporten tijdens de menstruatiedagen zelf. Het gaat erom een sportieve levensstijl na te streven.

lees meer »

Cannabisolie nu vrij verkrijgbaar in apotheken

nieuws 1/09/2022

Sinds kort heb je geen voorschrift meer nodig om cannabisolie te krijgen in een Belgische apotheek. Farmabedrijf Amophar, dat de producten aan apotheken levert, speelt hiermee in op de alsmaar groter wordende vraag.

lees meer »

Nieuwe pijnbehandeling bij diabetes

nieuws 28/01/2015

Ruggenmergstimulatie kan intense pijn verlichten bij patiënten met suikerziekte. Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben een nieuwe pijnbehandeling gedurende een half jaar succesvol klinisch getest bij diabetespatiënten.

lees meer »

Geen astma door paracetamol

nieuws 25/05/2020

De voorbije jaren zijn enkele studies verschenen die aantoonden dat kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap het koortswerend middel paracetamol hadden genomen, en kinderen die tijdens hun eerste twee levensjaren paracetamol hadden gekregen, een verhoogde kans op astma hebben.

lees meer »

Paracetamol werkt niet bij lage rugpijn

nieuws 19/09/2014

Pijnstillers op basis van paracetamol werken bij acute lage rugpijn niet beter of slechter dan een placebo, een neppil. Ook leidt het gebruik van het geneesmiddel niet tot een sneller herstel.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram