Nieuwe behandeling van ziekte van Dupuytren

nieuws De ziekte van Dupuytren wordt gekenmerkt door het ontstaan van harde knobbels ( nodules van fibreus weefsel) in de handpalm. Deze knobbels kunnen uitgroeien tot strengen die de vingers gebogen houden (klauwhand). De pink en de ringvinger worden het vaakst aangetast. In een vergevorderd stadium kunnen die tot tegen de handpalm kleven. Ook de duim is soms getroffen. Die buigt meestal niet naar binnen, maar gaat tegen de wijsvinger aanleunen.
Twee procent van de bevolking lijdt aan de ziekte van Dupuytren. Tachtig procent van de patiënten zijn mannen. Zij ontwikkelen de aandoening meestal pas na hun vijftigste, vrouwen na hun zestigste. Er is duidelijk een erfelijke component: vaak zijn er meerdere patiënten in één familie. Daarnaast kunnen verschillende factoren bijdragen tot het ontstaan van de ziekte, waaronder diabetes, epilepsie, alcoholisme, roken en ernstige verwondingen van de hand. De precieze oorzaak van de aandoening is niet bekend.
Tot nu toe kon de ziekte alleen behandeld worden door een operatie of door percutane naaldfasciotomie waarbij met naalden in de strengen wordt geprikt.

Amerikaanse onderzoekers hebben in het gezaghebbende New England Journal of Medicine een nieuwe behandeling voorgesteld waarbij een bepaald enzyme (collagenase clostridium histolyticum) dat uit een bacterie wordt gehaald, wordt ingespoten. De behandeling was zeer succesvol en had meestal weinig bijwerkingen. Bij 10% van de patiënten werden echter ernstige bijwerkingen vastgesteld. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of deze nieuwe behandeling effectief en veilig is.

Lees ook: Kromme vingers / Ziekte van Dupuytren


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram