Leptospirose of rattenziekte - Ziekte van Weil - Melkerskoorts

Laatst bijgewerkt: October 2016 | 6 reacties
In dit artikel
Leptospirose of rattenziekte - Ziekte van Weil - Melkerskoorts

dossier Leptospirose is een zeldzame infectie die veroorzaakt wordt door een besmetting met de Leptospira bacterie.
Meestal treden besmettingen op na een contact met ratten of met door ratten besmet water. Ook andere dieren kunnen drager zijn van de bacterie, o.m. honden, varkens, runderen, schapen en geiten.

zie ook artikel : Hantavirose

123-dieren-rat-170_04.jpg
Leptospiren leven in de nieren van hun natuurlijke gastheren en worden uitgescheiden met de urine. Ze kunnen geruime tijd buiten het lichaam van hun gastheer overleven, vooral als de condities gunstig zijn (warme en vochtige omgeving). Besmetting van de mens vindt plaats door direct contact met de (levende of dode) gastheer of zijn urine of indirect via de met urine besmette omgeving, vooral oppervlaktewater, vochtige planten en modder. Voor infectie is overdracht via wonden of slijmvliezen of misschien ook via de weke huid of door inademing van aerosolen van urine noodzakelijk. Intensief contact met dieren vormt een potentieel risico tot besmetting.
Directe overdracht van mens op mens is zelden beschreven.

Risicogroepen

Mensen met bepaalden beroepen (onder meer : rioolwerkers, tuinders, bouwvakkers, militairen en landbouwers), waterrecreanten en in het algemeen iedereen die die door beroep of hobby veelvuldig in contact komt met (wilde) dieren en/of oppervlaktewater en/of modder.
Vroeger kwamen geregeld infecties voor bij mensen door opspattende urine van runderen in een melkstal (vandaar de naam ‘melkerskoorts’), maar dit is vrijwel verdwenen door de controle van het vee. In Nederland was in 2001 1,3% procent van de melkveebedrijven en tussen de 5 en 10 procent van de niet-melkleverende veebedrijven besmet met Leptospira.
De meest voorkomende oorzaak is nu zwemmen in buitenwaters waarin ratten leven. Langdurige of zware regenval en overstromingen kunnen een toename van het aantal leptospirose gevallen tot gevolg hebben.
Zo was er enkele jaren geleden in Antwerpen een ziektegeval bij een politieagent die besmet werd tijdens het bergen van een lichaam van een man die in een gracht gevallen was. Ook deden zich enkele gevallen voor bij personen waarbij de tuin vermoedelijk als indirecte besmettingsbron fungeerde. Nog in Antwerpen werd een geval van leptospirose ontdekt bij een man die besmet raakte tijdens een zwempartij in een vijver. Enkele jaren geleden werd een massale besmetting vastgesteld bij triatlonatleten waarbij in totaal 90 personen de ziekte opliepen.
Honden raken ook regelmatig besmet door het zwemmen in buitenwater. Daarnaast kunnen honden de infectie oplopen door het likken aan elkaars genitaliën of door het oplikken van urine.

Hoe vaak de ziekte voorkomt is niet bekend. In Nederland wordt het aantal besmettingen geraamd op een 30-tal per jaar. Omdat het ziektebeeld in het begin erg lijkt op een banale infectie van bv. de bovenste luchtwegen en artsen soms nogal snel antibiotica voorschrijven, komt de ziekte waarschijnlijk meer voor maar verloopt ze onopgemerkt.

Klachten

rat-leptospirose.jpg
De ziekteverschijnselen zijn uiterst variabel. Na 1 à 3 weken ontstaan er meestal plotse griepachtige verschijnselen (koorts, spierpijn, hoofdpijn, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en braken, gezwollen lever en geelzucht...). In ongeveer 1 op 10 gevallen kan de ziekte leiden tot beschadiging van lever en nieren, acute hartproblemen en hersenvliesontsteking (meningitis) op (men spreekt dan ook van de Ziekte van Weil). Onbehandeld kent deze vorm van de ziekte een sterfte van orde van grootte van 5 à 10%.
Neem bij een plots hevige koorts na het zwemmen in verdacht buitenwater contact op met uw huisarts.

zie ook artikel : Meningitis: deel 1: Twee soorten meningitis

Preventie

Omdat rattenpopulaties in belangrijke mate geïnfecteerd zijn, is vermijden van contact met ratten aangewezen. Dat impliceert dat zwemmen en andere watersporten zoals duiken maar wenselijk zijn mits er sprake is van rattenbestrijding en de aanwezigheid van minimale sanitaire voorzieningen. Dit is in Vlaanderen trouwens aan een regelgeving onderworpen.
Ook wordt aangeraden om rauwe melk van besmette koeien vóór de consumptie te koken. Leptospirose komt niet voor in gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk, en ook niet in harde kazen.
In sommige landen worden mensen met een verhoogd risico gevaccineerd. Dit vaccin is niet beschikbaar in België of Nederland.
Infectie van honden wordt voorkomen door vaccinatie. Een jaarlijkse herhaling van de vaccinatie is nodig. Naast vaccinatie is hygiëne in kennels en pensions van belang en horen besmette dieren pas bij andere dieren geplaatst te worden als aangetoond is dat ze de bacterie niet meer via de urine uitscheiden.

Behandeling

De Leptospira bacterie is gevoelig aan courant gebruikte antibiotica zoals penicilline G, ampicilline, amoxicilline en doxycycline. Bij matige of ernstige infecties zal de patiënt in het ziekenhuis worden opgenomen met intraveneuze toediening van penicilline of ampicilline.
Wondverzorging, een vroegtijdige vermoeden van de ziekte en een adequate behandeling maken deel uit van een correcte aanpak.

bron: Epidemiologisch bulletin van de Vlaamse Gemeenschap, 2001, nr 38
verschenen op : 03/10/2015 , bijgewerkt op 28/10/2016

6 reacties

Leptospirose of rattenziekte - Ziekte van Weil - Melkerskoorts

door anoniem, 25 September 2014 om 18:06

ik ben in midden juni besmet geraakt door het eten van : K PHILUS Bio, afkomstig uit frankrijk,van een bio boerderij. We hebben het gekocht in een bio winkel (het product stond niet in de koelruimte) en waarschijnlijk gemaakt van rauwe melk. naar versc

blikjes besmet met urine van ratten?

door anneliese stultiens, 27 August 2008 om 15:00

deze mail ciculeert dus heden nog steeds! Ik zal er geen blikje minder om drinken en ook geen koetje minder aaien of het pootje baden in de beek ervoor laten! 27 augustus 2008

blikjes besmet met urine van ratten?

door redactie, 4 October 2004 om 11:12

wij hebben navraag gedaan en zie wat we ontvingen als antwoord: de besmetting zou dus zeker via deze weg kunnen maar de symptomen van zijn ziek-zijn komen blijkbaar niet overeen met leptospirose; de redaktie C’est très possible surtout si les cannettes de boisson ont été dans l’eau. En fait la maladie est transmise par l’urine des rats (parfois d’autres animaux comme les cochons) et donc si les cannettes ont été en contact avec de l’eau contaminée, ce qui est très plausible près d’un bateau, l’histoire est probable Ceci dit, il y a pour moi une incubation de 10 jours et ^donc il est peu probable qu’il ait eu des symptômes le lendemain. De plus c’est une maladie qui très sensible aux antibiotiques, même la pénicilline. Je suppose qu’après quelques jours à l’hôpital, on lui a donné des antibiotiques. Bref, Ok pour le mode de transmission. Beaucoup de doutes sur l’histoire de la maladie chez ce patient Mvg Dr René Snacken Head of the Department Epidemiology-Toxicology Scientific Institute of Public Health rue J.Wytsman 14 1050 Brussels (Belgium)

bekijk alle 6 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub