print 10 reacties |55.187x gelezen

Gezwollen benen en voeten

Tijdens de warme zomermaanden krijgen we sneller last van gezwollen benen, enkels en voeten. Soms gaat dat gepaard met een zwaar gevoel in de benen of met pijn. Het is ’s avonds meestal erger dan ’s morgens. ’s Ochtends is het meestal weg, maar het komt terug in de loop van de dag, zeker als u veel staat of zit.
Het probleem wordt veroorzaakt door een plaatselijke ophoping van lichaamsvocht (oedeem). Er zijn veel mogelijke oorzaken. De meeste zijn onschuldig en kunnen vrij gemakkelijk verholpen worden. Andere zijn ernstiger en vergen een specifieke behandeling.


Mogelijke oorzaken
• Lang stilzitten of stilstaan. Wanneer u de benen gebruikt, werken de grote beenspieren als een pomp: ze drukken afwisselend op de beenaders en de lymfevaten, en laten weer los. Op die manier stuwen ze het bloed richting hart. Wanneer u weinig beweegt, valt dat hulpmechanisme weg.
• Warmte doet de aders uitzetten. Daardoor blijft het bloed gemakkelijker staan. Wanneer het erg warm is, beweegt u bovendien minder dan gewoonlijk.
• Zwangerschap: de dikke buik drukt op de aders in de buik en vertraagt de terugvloei. Bovendien houdt het lichaam meer vocht vast.
• Sommige vrouwen hebben vooral rond de maandstonden last van vochtophouding
• Sommige geneesmiddelen zoals bepaalde bloeddrukverlagers, niet-steroïdale pijnstillers, oestrogenen en sommige middelen tegen suikerziekte kunnen leiden tot vochtophoping.
• Gezwollen benen kunnen een eerste teken van een beginnende vaataandoening zoals spataders zijn. Bij zichtbare verdikkingen heeft u reeds oppervlakkige spataders. Spataders worden veroorzaakt door slecht sluitende kleppen in de aders. Andere oorzaken van oedeem zoals warmte, lang stilzitten of zwangerschap kunnen bestaande spataders plots veel erger maken.
• Lymfoedeem. In het begin van de aandoening verdwijnt de zwelling wanneer het been hoog gelegd wordt. Na verloop van tijd neemt de zwelling toe en verdwijnt ze 's nachts niet meer.
Vaak is slechts één been getroffen.
Het lymfestelsel is een systeem van vaten dat zorgt voor de circulatie en afvoer van lymfevocht uit het lichaam. Wanneer het niet goed afgevoerd kan worden, stapelt het zich op.
• Hartfalen. Het hart pompt minder goed. Gecombineerd met warmte en te weinig drinken, treft dit soort vochtophoping vooral oude mensen. Dan zijn beide benen sterk gezwollen.
• Levercirrose beschadigt de lever, waardoor hij minder goed werkt. Dat heeft allerlei gevolgen, waaronder vochtophoping.
• Een nierziekte. De nieren zijn dan niet meer in staat om genoeg vocht en zout uit je bloed te filteren. Dat stapelt zich onder andere in de benen op.

Wanneer naar de dokter?
• Als een gezwollen been plotseling opkomt, dan wijst dit meestal op een plotse verstopping van een ader of lymfevat. De frequentste oorzaak is een diepe veneuze trombose, d.w.z. een bloedklonter die een ader verstopt. Meestal hebt u ook pijn diep in de kuit. Het been kan wit zijn en klam aanvoelen. Dan moet u snel een dokter raadplegen.

• Als u een operatie hebt ondergaan waarbij een verhoogd risico op lymfoedeem bestaat (bv. een borstkankeroperatie), of mensen die om een andere reden een verhoogd risico lopen, moet u bij iedere verandering van de huid (warme plek, pijnlijke plek, rode plek) en elke zwelling in de getroffen arm of been uw arts raadplegen.

verschenen op : 13-08-2011

bron: UZ Gent, Afdeling thorax- en vaatheelkunde

Meer over:   menstruatie     uiterlijke symptomen     het weer     oedeem    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |55.187x gelezen

Reacties

voetschimmel

door anoniem , 28 oktober 2014 om 00:46

Graag uw reactie, alvast bedank ...

lees verder »

krampen in mijn benen

door anoniem , 28 juli 2014 om 07:34

ik had lange tijd heel erge kramp in mijn benen. Ik ben zorgkundige en ik stap wel enkele kilometers af op mijn werk, daarnaast ga ik ook regelmatig lopen. Ik s ...

lees verder »

Gezwollen benen en voeten

door anoniem , 05 juli 2014 om 02:20

ik heb vanaf een paar maanden heel erg last van gezwollen benen en voeten en ik heb heel erg pijn wat kan de oorzaak zijn. ...

lees verder »

Gezwollen benen en voeten

door baboelal , 06 mei 2014 om 20:16

Opgezwollen voet en kleurt zwart ik ben suikerpatient en heb hoge bloeddruk ik woon in suriname en problemen zijn twee jaar geleden ontstaan binnen de familie b ...

lees verder »

Gezwollen benen en voeten

door anoniem , 04 mei 2014 om 14:44

Ik heb sinds langere tijd last van opgezette voeten vooral 's avonds.Ik zet het voeteneind van het bed wel omhoog en dan zijn de voeten 's morgens redelijk slan ...

lees verder »

Gezwollen benen en voeten

door vanelderen roger , 19 maart 2014 om 19:06

Ik heb er last van, i.v.b. met Parkinson medicijn; Mirapexin ...

lees verder »

Gezwollen benen en voeten

door anoniem , 09 mei 2013 om 06:14

sinds 2 weken heb ik gezwollen benen en foeten meer in de linker kant,de recht gaat en komt.ik woon in thailand en ben ik 70jaren wat moet ik doen om fanaf te ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub