Een eitje, wie lust het niet?

Laatst bijgewerkt: April 2017 | 7 reacties

dossier Een licht gekookt eitje bij het ontbijt, een omelet met groenten, een spiegelei of enkele schijfjes hardgekookt ei bij de koude schotel. Hoe vers zijn eieren? Is er een verschil tussen witte en bruine eieren? Bevatten ze nu zoveel cholesterol?

Kakelverse kwaliteit

Eieren die in doosjes in de winkelrekken worden aangeboden, zijn steeds eieren van klasse A. Deze kwaliteitsklasse is de enige die rechtstreeks aan de consument wordt verkocht. Eieren van klasse B en C vinden hun weg naar de industrie. Een ei wordt niet zomaar toegelaten tot klasse A. Het moet er allereerst prima uitzien, de schaal moet proper zijn en onbeschadigd. Ook de dooier en het wit van ei moeten van een onberispelijke kwaliteit zijn. Om de versheid te controleren, bekijkt men de luchtkamer van het ei. Naarmate het ei langer wordt bewaard, vergroot de luchtkamer.

zie ook artikel : Snap je de stempelcode op het ei?

Doe zelf de test

eieren-bruin-170_400_03.jpg
Als je een vers ei breekt, zie je een bolronde, stevige dooier en gelatineachtig wit van ei dat weinig uitloopt. Je kan het ei ook onderwerpen aan de drijfproef. Neem een kom met zout water en leg het ei erin. Blijft het ei plat op de bodem liggen, dan is het ei vers. Hoe meer de stompe kant van het ei naar boven komt, hou ouder het ei. Na ongeveer 6 weken is de luchtkamer zo groot geworden dat het ei zelfs kan blijven drijven. Op dat moment zit er niets anders op dan het weg te gooien. Je kan jezelf ten slotte al deze moeite besparen door gewoon op de houdbaarheidsdatum te letten. Bewaar eieren altijd in de koelkast.

Verschillend uitzicht, dezelfde inhoud

Je hebt de keuze tussen witte, bruine en blauw-groene eieren. De kleur van de schaal wordt bepaald door het ras van de legkip. De samenstelling vertoont daarentegen weinig variatie. Een ei bestaat voor ongeveer 74 % uit water en voor ongeveer 12 % uit eiwitten van een goede kwaliteit. Daarom kan een ei gerust eens een portie vlees of vis vervangen. Ook het vetgehalte is relatief constant: namelijk 9,8 g per 100 g ei. De hoeveelheid vet concentreert zich voornamelijk in de eidooier. Het wit van ei bevat slechts sporen vet. Daarnaast is een ei een goede bron van de vitaminen A, D, E en K, de vitaminen van de B-groep en ijzer.

zie ook artikel : Hoe vers is een ei?

En hoe zit het met de cholesterol?

Het wit van ei bevat geen cholesterol, de eidooier wel, namelijk ongeveer 200 mg ongeacht de afkomst van het ei. Vormt dit een reden om eieren te verbieden? Neen, in een evenwichtige voeding is er plaats voor 3 eieren per week. Kamp je met een cholesterolprobleem, let er dan vooral ook op de inname van verzadigde vetten via je voeding te beperken. We vinden deze vooral in vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast en allerhande vette en zoete snacks en tussendoortjes.

zie ook artikel : Cholesterolverlagende voeding

Wondereieren?

Tot nu toe waren alle pogingen om een ei met minder cholesterol te ontwikkelen weinig succesvol. De enige manier om een ei met minder cholesterol te bekomen is de dooier kleiner maken. Hierop steunt dan ook de bewering dat de kleine blauw-groene eieren van het Zuid-Amerikaanse kippenras Araucana maar weinig cholesterol bevatten. Een ei dat slechts de helft van een gewoon ei weegt, bevat uiteraard minder cholesterol.

De vetsamenstelling van een ei veranderen kan wel. Door zeealgen toe te voegen aan het voeder van de kippen heeft men eieren bekomen met 5 maal meer DHA (docosahexaeenzuur). Dit vetzuur komt vooral voor in vis en zou bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Als je weinig of geen vis eet, kan je dus je consumptie van dit vetzuur eventueel opkrikken met af een toe eens een DHA-ei. Ook in deze eieren zit echter nog evenveel cholesterol. Ze onbeperkt gebruiken is dus evenmin toegestaan.

zie ook artikel : Een positieve kijk op het ei

zie ook artikel : Hoe vers is een ei?

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 28/03/2002 , bijgewerkt op 06/04/2017

7 reacties

Een eitje, wie lust het niet?

door anoniem, 8 August 2017 om 06:07

Waarom worden eieren nog steeds NIET in de koeling bewaard in de warenhuizen en horeca ? Het lijkt me niet onlogisch om ze in de koeling te bewaren zoals de meeste levensmiddelen. Mogelijke bacteriële besmetting via condens op eierschaal ? Graag advies.

Een eitje, wie lust het niet?

door Roger Geens, 26 April 2017 om 10:47

Ik doe één jaar zelf de testen . cholesterol op 24/10/2016 totaal 188 ,HDL 52 ,LDL 120 , ik had speciaal minder eieren gegeten .Op 20/02/2017 iedere morgen 2 l. gek. eieren at was cholest .tot.177 ,hdl 54,ldl 115 beter ch .met eieren !

cholesterol/Salmonella

door Vaassen, 10 February 2010 om 01:51

Over de cholesterol heb ik ook de mening dat dit overroepen was. Ik denk dat men zich veel meer zorgen moet maken vanwege het risico van voedselvergiftiging indien men graag "nisse" eitjes verorbert of rauwe eieren verwerkt (tiramisou, chocomouse enz...)

colesterol-eieren

door luc Coucke, 6 April 2007 om 11:50

De klassieke risicos geassocieerd met hypercholesteremie worden vernietigd als de omega 3 inname hoog is zoals in Japan . Voor verdere informatie,zie www.columbus-concept.com

eigeel

door a.e.straat, arts, 5 April 2007 om 15:00

Dat een ei slecht voor de gezondheid zou zijn is allang weersproken. Het eigeel onderzoek in het verleden berustte op eigeelpoeder. Daardoor wordt het eigeel geoxideerd en dat geeft een verhoogd cholesterol. Dat heeft dus niets te maken met een vers ei, dat geeft geen reden tot ongerustheid wat cholesterol betreft.

bekijk alle 7 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub