Brein herstelt zich na stoppen met roken

nieuws Roken knaagt een beetje aan het cognitieve vermogen. Rokers hebben een dubbele kans op dementie en Alzheimer in vergelijking met niet-rokers. Over de onderliggende oorzaak is echter nauwelijks iets bekend.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen hebben een mogelijke oorzaak voor dit verschijnsel gevonden: de hersenbanen van rokers vertonen meer kleine beschadigingen dan die van niet-rokers. Dat verschil wordt groter naarmate iemand langer of steviger rookt. Stoppen rokers, dan lijkt herstel mogelijk. Hoe langer mensen zijn gestopt met roken, hoe beter hun cognitieve prestaties en hoe beter de kwaliteit van hun hersenbanen.

Rokers die minimaal twintig jaar geleden waren gestopt, leveren weer precies dezelfde cognitieve prestaties als niet-rokers. Bij hen is ook de schade aan de zenuwbanen - ook wel witte stof genoemd - vergelijkbaar met die bij niet-rokers. Het lijkt er dus op dat het brein niet alleen cognitief beter gaat werken als je stopt met roken, maar dat ook de onderliggende neurologische schade kan worden hersteld. Stoppen met roken heeft dus altijd zin, ook als je ouder bent en ook als je lang gerookt hebt.


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram