Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 73 reacties
In dit artikel
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

dossier Wanneer het bevruchte eitje zich op een andere plaats innestelt dan in de baarmoeder, spreken we van buitenbaarmoederlijke, ectopische of tubaire zwangerschap. Het eitje kan zich zowel in de eierstokken of ergens anders in de buikholte vastzetten, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen hecht het zich vast aan de wand van een van de twee eileiders.
Het is een zeer ernstige toestand die, indien niet tijdig ontdekt, zelfs levensbedreigend kan zijn. De eileider is namelijk niet berekend op een zwangerschap. Wanneer het embryo groeit en de eileider uitzet, dan zal hij uiteindelijk barsten.
De laatste jaren zou het aantal buitenbaarmoederlijke zwangerschappen sterk zijn toegenomen. Tussen 1970 en 1990 zou het aantal buitenbaarmoederlijke zwangerschappen verdriedubbeld zijn. Momenteel zou ong. 1 op 100 zwangerschappen een buitenbaarmoederlijke zijn.

externe link : Afbeelding ectopische zwangerschap

Oorzaken

zw-bbm-170.jpg
Gewoonlijk wordt de eicel in de eileider bevrucht door de zaadcellen. Het bevruchte eitje moet dan van de eileider naar de baarmoeder 'reizen'. Al wat het bevruchte eitje op die tocht tegenhoudt of vertraagt kan aanleiding geven tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Risicofactoren zijn:
• afwijkingen van de eileiders
• eerdere infecties of ontstekingen van de eileiders (bv. chlamydia) waardoor littekenweefsel is ontstaan
• na endometriose
• sterilisatie: vrouwen die ondanks sterilisatie zwanger worden, lopen tot 60% kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
• hormonen in de pil zouden de bewegelijkheid van het eitje kunnen beïnvloeden. Vooral de mini-pil die alleen progesteron bevat, zou het risico verhogen. Bij (mislukt) gebruik van de morning-after pil zou de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot 10 keer hoger liggen.
• ook een hormonale fertiliteitsbehandeling zou de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verhogen.

zie ook artikel : Endometriose

Klachten

BBZ-2.jpg
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in het begin niets abnormaals te merken. De maandstonden zullen wel uitblijven, maar een zwangerschapstest kan negatief zijn.
Het eerste teken is meestal (lichte) continue buikpijn en een beetje vaginaal bloedverlies. Dat bloed is donkerbruin van kleur.
Naarmate de zwangerschap vordert nemen de pijn en de bloedingen toe. Er kunnen hevige buikkrampen ontstaan wanneer er een beetje bloed van de eileiders in de buikholte lekt.
Bij ernstige inwendige bloedingen kan men duizelig worden en het bewustzijn verliezen.
Verwittig direct uw arts wanneer dergelijke klachten optreden.

Behandeling

Omdat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap levensbedreigend kan zijn, is een vroege diagnose en snelle beëindiging van de zwangerschap belangrijk. Er bestaat geen enkele kans dat de zwangerschap kan uitgedragen worden. Normaal overleeft een embryo bij een dergelijke zwangerschap maximaal slechts een drietal maanden.
In een vroeg stadium als het embryo nog klein is en de eileider niet is gebarsten, kan het embryo er zonder veel schade aan de eileiders uitgedrukt worden of moet slechts een deeltje van de eileider verwijderd worden.
Soms - zeker wanneer de eileider gebarsten is - moet de eileider in zijn geheel worden verwijderd, of zelfs de eierstok.

Gevolgen

Vrouwen die eenmaal een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben gehad, hebben 10% kans dat een volgende zwangerschap opnieuw een buitenbaarmoederlijke wordt, en 50% na een tweede buitenbaarmoederlijke.
Daarom zal na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap steeds nagegaan worden wat de kansen zijn op een gewone zwangerschap en zal eventueel overgegaan worden tot een proefbuisbevruchting en inplantatie van het bevruchte eitje in de baarmoeder.

zie ook artikel : Het verwijderen van eierstokken (of Ovariëctomie)


verschenen op : 23/03/2002 , bijgewerkt op 01/11/2015

73 reacties

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

door anoniem, 9 March 2017 om 04:23

Als je 6 weken bruin bloedverlies tijdens en nu beetje roder wordt maar niet veel verliezen van bloed. Het ziekenhuis heeft een te hoge frequentie van mijn hart geristreerd ze weten niet waardoor ineens.waar dat vandaan komt, flauwte, pijn rug bekken moe?

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

door anoniem, 9 March 2017 om 01:20

Ik heb 5 weken geleden gevrijd 4 dagen later alleen maar donkerbruin bloedverlies. Ik verlies nu nog steeds bloed wat roder wel minder heb onwijs last van mijn onder rug ziekenhuis constanteerde liggend een pols van 110 tot 130 te hoog,moe, wat denkt u?

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

door anoniem, 7 December 2015 om 23:41

Op 4/12/2015 ben ik met spoed geopereerd aan buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Linker eileider is verwijdert en de rechter eileider moest worden gesteriliseerd... Veel pijn zowel fysiek als emotioneel. Wel blij dat ik al kindjes heb

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

door anoniem, 7 December 2015 om 23:34

Sinds een 2 weken had ik dag en nacht hevige buikpijn , misselijkheid en af en toe wat vaginaal bloedverlies. Een zwangerschapstest bleek negatief. Bij de gyneacologe hebben we ontdekt dat ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschap had en moest ik diezelfd

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

door anoniem, 30 June 2015 om 09:26

Ook ik had bbz na hormoonbehandeling. Eileider werd weggenomen. Kreeg daarna met hormoonbehandeling nog 3 probleemloze zwangerschappen en gezonde kinderen.

bekijk alle 73 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub