Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Laatst bijgewerkt: november 2015 | 5 reacties | 174815 x gelezen
In dit artikel
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

dossier Wanneer het bevruchte eitje zich op een andere plaats innestelt dan in de baarmoeder, spreken we van buitenbaarmoederlijke, ectopische of tubaire zwangerschap. Het eitje kan zich zowel in de eierstokken of ergens anders in de buikholte vastzetten, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen hecht het zich vast aan de wand van een van de twee eileiders.
Het is een zeer ernstige toestand die, indien niet tijdig ontdekt, zelfs levensbedreigend kan zijn. De eileider is namelijk niet berekend op een zwangerschap. Wanneer het embryo groeit en de eileider uitzet, dan zal hij uiteindelijk barsten.
De laatste jaren zou het aantal buitenbaarmoederlijke zwangerschappen sterk zijn toegenomen. Tussen 1970 en 1990 zou het aantal buitenbaarmoederlijke zwangerschappen verdriedubbeld zijn. Momenteel zou ong. 1 op 100 zwangerschappen een buitenbaarmoederlijke zijn.

externe link : Afbeelding ectopische zwangerschap

Oorzaken

Gewoonlijk wordt de eicel in de eileider bevrucht door de zaadcellen. Het bevruchte eitje moet dan van de eileider naar de baarmoeder 'reizen'. Al wat het bevruchte eitje op die tocht tegenhoudt of vertraagt kan aanleiding geven tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Risicofactoren zijn:
• afwijkingen van de eileiders
• eerdere infecties of ontstekingen van de eileiders (bv. chlamydia) waardoor littekenweefsel is ontstaan
• na endometriose
• sterilisatie: vrouwen die ondanks sterilisatie zwanger worden, lopen tot 60% kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
• hormonen in de pil zouden de bewegelijkheid van het eitje kunnen beïnvloeden. Vooral de mini-pil die alleen progesteron bevat, zou het risico verhogen. Bij (mislukt) gebruik van de morning-after pil zou de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot 10 keer hoger liggen.
• ook een hormonale fertiliteitsbehandeling zou de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verhogen.

zie ook artikel : Endometriose

Klachten

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in het begin niets abnormaals te merken. De maandstonden zullen wel uitblijven, maar een zwangerschapstest kan negatief zijn.
Het eerste teken is meestal (lichte) continue buikpijn en een beetje vaginaal bloedverlies. Dat bloed is donkerbruin van kleur.
Naarmate de zwangerschap vordert nemen de pijn en de bloedingen toe. Er kunnen hevige buikkrampen ontstaan wanneer er een beetje bloed van de eileiders in de buikholte lekt.
Bij ernstige inwendige bloedingen kan men duizelig worden en het bewustzijn verliezen.
Verwittig direct uw arts wanneer dergelijke klachten optreden.

Behandeling

Omdat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap levensbedreigend kan zijn, is een vroege diagnose en snelle beëindiging van de zwangerschap belangrijk. Er bestaat geen enkele kans dat de zwangerschap kan uitgedragen worden. Normaal overleeft een embryo bij een dergelijke zwangerschap maximaal slechts een drietal maanden.
In een vroeg stadium als het embryo nog klein is en de eileider niet is gebarsten, kan het embryo er zonder veel schade aan de eileiders uitgedrukt worden of moet slechts een deeltje van de eileider verwijderd worden.
Soms - zeker wanneer de eileider gebarsten is - moet de eileider in zijn geheel worden verwijderd, of zelfs de eierstok.

Gevolgen

Vrouwen die eenmaal een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben gehad, hebben 10% kans dat een volgende zwangerschap opnieuw een buitenbaarmoederlijke wordt, en 50% na een tweede buitenbaarmoederlijke.
Daarom zal na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap steeds nagegaan worden wat de kansen zijn op een gewone zwangerschap en zal eventueel overgegaan worden tot een proefbuisbevruchting en inplantatie van het bevruchte eitje in de baarmoeder.

zie ook artikel : Het verwijderen van eierstokken (of Ovariëctomie)


verschenen op : 23/03/2002 , bijgewerkt op 01/11/2015 -4971

Reacties op "Buitenbaarmoederlijke zwangerschap"

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

door anoniem, 30 juni 2015 om 09:26

Ook ik had bbz na hormoonbehandeling. Eileider werd weggenomen. Kreeg daarna met hormoonbehandeling nog 3 probleemloze zwangerschappen en gezonde kinderen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

door anoniem, 30 juni 2015 om 04:17

Hey kan iemand me helpen.. Mijn maandstonden blijven nu al uit van ongeveer 9mei, en heb idd ook constant ambetant gevoel in buik (beetje gevoel van te veel te geten hebben ofzo) en sinds vandaag pijnscheuten aan zijkant van rug..

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

door anoniem, 21 april 2015 om 06:18

Hoi, ook ik had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gevolgd door miskraam maar uiteindelijk kwam er bij een derde zwangerschap een prachtige dochter! Geef de moed niet op! Alles kan en blijf er in geloven!

Twee EUG

door anoniem, 23 september 2014 om 18:02

hey Riri, Ik heb vorig jaar in november mijn eerste bbz gehad. Ben toen met heel veel vragen en een kinderwens blijven zitten. Na lange tijd twijfelen zijn we toch opnieuw voor een baby gegaan, heb nu in september mijn tweede bbz gehad. Heb de indruk dat ik nu lichamelijk minder snel herstel, en emotioneel weet ik niet hoe ik dit ooit te boven ga komen. Graag had ik van jou vernomen hoe jij hiermee bent omgegaan en of je opnieuw voor een baby bent gegaan. Ben blij dat ik hier iemand gevonden heb die hetzelfde heeft meegemaakt als ik. Heb zo de indruk dat niemand begrijpt door wat voor een hel ik nu ga. Net of voor de buitenwereld was er helemaal niets. Voor mij voelt het aan als het verlies van 2 kindjes. Ik hoop dat ik een reactie van je mag ontvangen. grtjs

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub