Contactallergie door kunstnagels

Laatst bijgewerkt: July 2011 | 3 reacties
gelnagels-170_400_07.jpg

tips Kunstnagels zijn een belangrijke bron van allergische contactdermatitis. Dat uit zich in de vorm van eczeem (jeuk, roodheid, zwelling, papels, blaasjes of schilfers) op de huid rond de nagels, de vingers en de handen, maar soms ook op andere huidgebieden (armen, hals...). Soms kunnen de nagels loslaten.
Bij bijna 4 op 10 mensen met handeczeem zouden kunstnagels de oorzaak zijn. Ongeveer de helft van die mensen zijn schoonheidsspecialisten die frequent met kunstnagels werken. Maar dus ook draagsters van kunstnagels kunnen een allergie ontwikkelen.
Deze allergie wordt veroorzaakt door de acrylaten die in kunstnagels verwerkt zijn. Zowel acryl- als gelnagels bevatten acrylaten. Bij het plaatsen van acrylnagels volgens de zogenaamde ‘liquid’-methode komen wel meer acrylaten vrij dan bij gelnagels. Bij de liquid methode wordt de kunstnagel na toevoeging van een poeder snel verhard. Daarbij komt wel veel stof in de lucht terecht. Bij de gelmethode is de grondstof wat stroperiger, waardoor minder stof vrijkomt.

Wat kunt u eraan?
Een contactallergie voor acrylaten behoudt u de rest van uw leven. Dat betekent concreet dat u de kunstnagels moet laten verwijderen en geen kunstnagels meer mag dragen. Er bestaan tegenwoordig wel anti-allergische gels, maar de ervaring hiermee bij mensen met een bewezen contactallergie is nog beperkt.
Kunstnagels dienen te worden onderscheiden van kant en klare plaknagels (“press-on nails”) . Deze kunnen direkt op de nagel gelijmd worden met behulp van een cyanoacrylaatlijm; deze acrylaat veroorzaakt (bijna) nooit een contactallergie.
Voor schoonheidsspecialisten die beroepshalve met kunstnagels werken, is dit uiteraard een probleem. Eventueel zullen ze zelfs een ander beroep moeten kiezen. Een aantal maatregelen kunnen mogelijk helpen om de klachten te voorkomen:
• Gebruik de gelmethode i.pl.v. de liquidmethode.
• Gebruik nitrile of beter nog speciale 4H-handschoenen. Geen latex, PVC of of vinyl want die houden de acrylaten niet tegen.
• Gepaste afzuiging werkruimte en werkbank. Deze dient naar beneden toe te zuigen, en niet naar het plafond, want zo komt het met het gezicht in contact.
• Gebruik een mondmasker.


verschenen op : 16/07/2011

3 reacties

Contactallergie door kunstnagels

door anoniem, 22 June 2015 om 13:04

Hallo Ik heb een allergie voor acryl daarvoor ben ik bij de dokter geweest en zalf voor gekregen Nu heb ik dus gel op Gaat perfect behalve 1 vinger? Ik voel gewoon dat het voelt als toen k allergie uitbraak kreeg.. En dat maar bij 1 vinger

Contactallergie door kunstnagels

door anoniem, 22 June 2015 om 13:04

Hallo Ik heb een allergie voor acryl daarvoor ben ik bij de dokter geweest en zalf voor gekregen Nu heb ik dus gel op Gaat perfect behalve 1 vinger? Ik voel gewoon dat het voelt als toen k allergie uitbraak kreeg.. En dat maar bij 1 vinger

acrylnagels/jeuk

door anoniem, 14 February 2013 om 10:41

Geachte/Mevr. Bij deze een email na dit gelezen te hebben op de site. Ik ben al meer dan 7 jaar aan het zoeken. Ik loop in het ziekenhuis bij een allergoloog en heeft alle testen gedaan, zoal contact allergie/voeding/ ed. Niets uitgekomen! Je word van kassie naar de muur gestuurd, en nog bij div. artsen geweest. Mijn vraag is: Ik heb al 8 jaar acrylnagels, en vanaf 2007 heb ik vreselijk jeuk op de arm, soms beide armen. Het is een ondraagelijke/gekmakende jeuk. Zou dat er toch mee te maken hebben, zoals ik het op de site lees, ondanks dat ik op contactallergie getest ben. Alleen is de jeuk weg, als ik mijn arm koud maak, en op ijpacks slaap. Ik hoop dat U voor mij een advies heeft. Bij voorbaat dank. Met vr.gr.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub