print 2 reacties |39.853x gelezen

E. coli-infecties: van mild tot ernstig

De E. colibacterie (Escherichia coli) is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens en warmbloedige dieren. Normaal gesproken is E. coli gunstig voor het lichaam vanwege het remmende effect dat deze bacterie heeft op de groei van schadelijke bacterie soorten. Daarnaast produceert deze bacterie aanzienlijke hoeveelheden vitaminen.
Slechts een klein deel van de E. coli stammen zijn in staat om ziekten bij de mens te veroorzaken, zoals reizigersdiarree en de enterohemorragische E.coli (EHEC) die de voorbije weken in Duitsland is opgedoken en honderden mensen ziek heeft gemaakt, waarvan er al meer dan 10 zijn overleden.

Vele soorten E. coli

Het ziektebeeld veroorzaakt door E. coli is zeer uiteenlopend en afhankelijk van het preciese bacterietype.
In de meeste gevallen gaat het om maagdarmproblemen zoals misselijkheid, braken en (bloederige) diarree. Ernstige gevallen kunnen gepaard gaan met klachten als vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak. Dit wordt HUS genoemd, het Haemolytisch Uremisch Syndroom. Ontwikkeling van HUS komt vooral voor bij kinderen tot 5 jaar en ouderen.
De incubatieperiode, dat is de periode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, is 1 tot 12 dagen. De eerste klachten treden meestal binnen 3 tot 4 dagen op na de besmetting. Na ongeveer 24 uur ontstaat waterige diarree die zich na één tot twee dagen tot een bloederige diarree ontwikkelt. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld vier dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.
Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met weinig weerstand zijn gevoelig

• Enterohemorragische E. coli (EHEC) of Shigatoxineproducerende E.coli (STEC): Potentieel ernstige diarree variërend van mild en niet-bloederig tot zeer bloederig (hemorragische colitis). Hemorragische colitis komt voor bij 70% van de patiënten en wordt gekenmerkt door een acuut begin met buikkrampen en eventueel braken, koorts is meestal afwezig. Na 24u volgt waterige diarree die na enkele dagen bloederig wordt. De klachten duren enkele dagen tot een week en meestal is er een spontaan herstel.
Een belangrijke en mogelijk zeer ernstige verwikkeling van een EHEC-infectie (bloederig of niet-bloederig) is het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). HUS komt voor bij 5 tot 20% van de patiënten. Beginnende symptomen van HUS zijn geelzucht, bleekheid en gewichtstoename (oedeem). Ongeveer 3 tot 5% van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van HUS. Ongeveer evenveel patiënten ontwikkelen blijvende nierschade. Er is een volledige genezing in ongeveer 60% van de gevallen.
EHEC behoort vaak tot de darmflora van runderen en andere dieren zoals schapen, geiten en herten. EHEC kan weken tot maanden overleven in de bodem of in (koud) water.
De overdracht gebeurt via direct contact met een besmet persoon of dier (bv. door bezoek aan kinderboerderijen) of via besmet voedsel of water. Ook indirecte overdracht via besmette oppervlakken of voorwerpen. EHEC is heel besmettelijk en
wordt frequent overgedragen via onvoldoende verhit rundvlees.
De meeste en zeker de meest ernstige infecties komen voor bij kinderen.
EHEC is de derde meest voorkomende bacteriële darminfectie in België na Campylobacter en Salmonella. In België worden jaarlijks een 60-tal gevallen vastgesteld. In 2008 werden om een ongekende reden 103 gevallen geregistreerd.
In geïndustrialiseerde landen is EHEC bij kinderen jonger dan 5 jaar de belangrijkste oorzaak van acuut nierlijden.

zie ook artikel : Enterohemorragische E.coli of EHEC-besmetting

• Enteropathogene E. coli (EPEC): potentieel ernstige, waterige diarree die kan leiden tot uitdroging en overlijden. Chronische infectie is mogelijk en dit kan bij kinderen leiden tot groeivertraging.
Dit is een belangrijke verwekker van diarree in ontwikkelingslanden en van reizigersdiarree, niet in Europa of de VS. Vooral kinderen jonger dan 2 jaar worden getroffen.

• Enterotoxigene E. coli (ETEC): diarree met variabele ernst.
Dit is een belangrijke verwekker van reizigersdiarree en diarree bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden. Outbreaks op cruiseschepen en voedselgerelateerde outbreaks in geïndustrialiseerde landen zijn ook beschreven.

• Entero-invasieve E. coli (EIEC): wisselend beeld gaande van waterige diarree met vaak bloed en slijm. Koorts is vaak aanwezig.
Dit komt vooral voor in ontwikkelingslanden, zelden in geïndustrialiseerde landen.

• Entero-aggregatieve E. coli (EAEC): acute en chronische diarree. Soms verloopt de infectie ongemerkt, maar door ontsteking van de darm kan bij kinderen groeivertraging optreden.
Komt wereldwijd voor. Het is een belangrijke verwekker van reizigersdiarree.

• Diffuus-adherente E. coli (DAEC): diarree bij kinderen ouder dan 1 jaar in ontwikkelingslanden en bij reizigers naar ontwikkelingslanden.

Hoe kan je besmet worden?

Voeding
E.coli kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals rundvlees. Maar het kan ook voorkomen in rauwe groente zoals komkommers en sla. Gekookte groente levert geen probleem op, omdat de bacterie dood gaat door verhitting.
Producten die met E.coli besmet kunnen zijn, zijn:
• gehakt of filet américain,
• halfdoorbakken hamburger
• rauw of niet gaar rundvlees (bv. carpaccio)
• ongepasteuriseerde melk of kaas
• groenten zoals sla, komkommers, tomaten
• ongepasteuriseerd vruchtensap

Maaltijden in restaurants en op cruiseschepen zijn door onzorgvuldige hygiëne ook wel eens de oorzaak van E.coli-besmettingen.

Contact met dieren
Ook contacten met dieren, met name runderen en jonge dieren kunnen E.coli-besmettingen veroorzaken. Het advies is dan ook om handen te wassen na bezoek aan de (kinder)boerderij.
Besmetting is eveneens mogelijk door zwemmen in besmet oppervlaktewater.

Van mens tot mens
Besmetting van mens op mens kan voorkomen. De bacterie is aanwezig in de ontlasting van mensen die besmet zijn. Bij toiletgebruik kunnen de toiletbril, de spoelknop en andere voorwerpen besmet raken. Door contact met deze voorwerpen kan de bacterie via de handen in de mond van anderen terechtkomen. Zo kan besmetting optreden, vooral in het gezin of in kinderdagverblijven.

Besmetting voorkomen

Voedselhygiëne
E.coli bacteriën zijn hitte gevoelig en worden dus gedood door producten te verhitten boven de 70 °C. Rauwe of onvoldoende verhitte producten en kruisbesmetting (wanneer gekookte producten in contact komen met rauwe producten of besmette oppervlakten zoals snijplanken), vormen de belangrijkste oorzaak van de infecties. Goed verhitten en hygiënisch omgaan met voedsel kan dus voor een groot deel infecties voorkomen die worden veroorzaakt door e coli bacteriën.

• Was eerst de handen;
• Gebruik schone materialen;
• Was groenten die rauw worden gegeten grondig onder stromend water voor consumptie;
• Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel;
• Was de snijplank en het mes waarmee rauw vlees gesneden is met heet water af en droog ze goed af. Leg geen etenswaren op de snijplank waarop rauw vlees heeft gelegen;
• Was de handen na aanraken van rauw vlees;
• Verhit het eten door en door;
• Geen rauw vlees of rauwe melk te eten, ook niet proeven van rauw gehakt.
• Vlees goed gaar te bakken.
• Rauwe groente, zoals komkommers, grondig te wassen onder stromend water.
• Gebruik bij voorkeur een keukenrol, verschoon vaatdoekjes regelmatig;
• Verschoon regelmatig de handdoek in de keuken.

Handhygiëne
Was de handen in de volgende situaties:
• na contact met dieren, zoals bij bezoek aan een kinderboerderij
• na gebruik van het toilet;
• na het verschonen van een kind;
• voor het bereiden van voedsel;
• voor het eten.
Was de handen tenminste 15 seconden met water en zeep en droog ze daarna goed af met een schone, droge doek, een papieren handdoekje of keukenrol.

Andere maatregelen
Geïnfecteerde personen komen best niet in contact met water in openbare gelegenheden (vb. zwemmen) tot twee weken na het stoppen van de symptomen.

Behandeling

Bij bloederige diarree en bij nierlijden moet steeds verder onderzoek gebeuren naar EHEC.
De behandeling bestaat in hoofdzaak uit het voorkomen en behandelen van vochtverlies.
Antibiotica zijn doorgaans niet aangewezen, tenzij eventueel in bepaalde gevallen van reizigersdiarree. Een gunstig effect van antibiotica bij een infectie met EHEC is niet bewezen, verergering van de toestand kan optreden en de kans op de ontwikkeling van HUS zou groter worden.
Kinderen met (beginnende) HUS worden in het ziekenhuis opgenomen voor behandeling.

verschenen op : 01-06-2011

 

Meer over:   bacteriële infecties     diarree     voedselvergiftiging     antibiotica    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 2 reacties |39.853x gelezen

Reacties

E. coli-infecties: van mild tot ernstig

door anna , 03 oktober 2012 om 18:04

E. coli, is in de meeste gevallen niet slecht, je hebt ze zelfs nodig, je kunt nauwelijks een teveel hebben maar wel vaak een tekort. De bacterie zit in de dunn ...

lees verder »

Escherichia Coli

door anoniem , 08 april 2012 om 17:11

Ik las ergens dat E.Coli niet goed gedeid in een zuur milieu (Vitamine C en Cranberries) en in de landbouw bestreden wordt met Ultra Violet Licht. Misschien ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub