Eten volgens de seizoenen biedt veel voordelen

Laatst bijgewerkt: May 2017 | 3 reacties

dossier De winkelrekken zijn het hele jaar door rijkelijk gevuld met een uitgebreid groente- en fruitassortiment. De consument krijgt de indruk dat quasi alle soorten, ongeacht het seizoen, continu beschikbaar zijn. Nieuwe teelt- en bewaarmethoden maken het mogelijk om heel wat producten langer op de markt aan te bieden. Toch kunnen we nog wel degelijk spreken van seizoensgroenten en -fruit. Bij de menusamenstelling rekening houden met de lokale seizoenen biedt tal van voordelen.

Een gevarieerd aanbod

123-spruiten-bak-groent-170_10.jpg
Eten volgens de seizoenen is een handige manier om variatie te brengen in het menu. Variatie is belangrijk omdat niet elke groente- en fruitsoort dezelfde vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen bevat. De ene soort brengt wat meer bèta-caroteen aan en de andere wat meer vitamine C. In de lente verschijnen de eerste jonge groenten in de winkelrekken. Het is het seizoen van de zogenaamde primeurgroenten. Jonge asperges, worteltjes, spinazie en sla kleuren dan ons bord. De herfst is onder meer het seizoen van de verschillende soorten champignons die in allerhande bereidingen passen. Variëren is de boodschap om volop van alle gezondheidsvoordelen van groenten en fruit te kunnen genieten.

Betere prijs/kwaliteitsverhouding

Oplettende consumenten kunnen aan de hand van de prijs min of meer afleiden welke de seizoensproducten van bij ons zijn. Tijdens de zomer brengen extra zonlicht en hogere temperaturen een uitgebreid gamma groenten en fruit tot rijping. Het grote aanbod aan zomerklassiekers zoals broccoli, bloemkool, boontjes en aardbeien zijn in deze periode vaak gunstig geprijsd. Geoefende fijnproevers kunnen seizoensgroenten en -fruit soms ook onderscheiden aan de hand van de smaak. Omdat lokale seizoensproducten in ideale omstandigheden worden geteeld en niet vroeger moeten worden geplukt omdat ze nog een lange reis moeten afleggen, hebben ze vaak meer smaak. Vergelijk maar eens de smaak van tomaten in de winter met deze van tomaten in de zomer. Een betere smaak voor minder geld is een geldige reden om voor seizoensproducten te kiezen.

Kiezen voor duurzaamheid

Buiten het seizoen moeten telers de weersomstandigheden imiteren via verwarmde serres of moeten er producten vanuit het buitenland worden ingevoerd. De extra energie die hiervoor nodig is, is niet alleen nadelig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Je kan makkelijk nakijken of een product al dan niet is ingevoerd. De producent is namelijk verplicht om de oorsprong van het product op het etiket te vermelden. Teeltsystemen waarbij het ecologisch denken voorop staat, kiezen in hoofdzaak voor de productie van inlandse groenten en fruit en respecteren zoveel als mogelijk de seizoenen. Zowel de geïntegreerde als de biologische teelt zijn belangrijke leveranciers van seizoensgroenten en –fruit. De inlandse groenten en fruit van de geïntegreerde teelt zijn te herkennen aan het Flandria-label. Flandria staat voor kwaliteitsgroenten en -fruit die zijn geproduceerd volgens strenge voorschriften en worden onderworpen aan externe controles. Op de verpakking van biologisch geteelde groenten en fruit vind je het Biogarantie-logo en/of het Europese logo voor bioproducten.

Handig, zo’n groente- en fruitkalender

Eten volgens de seizoenen is makkelijker gezegd dan gedaan. Laat je inspireren door een groente- en fruitkalender  (klik op 'plus' om te vergroten eens je in het document bent) en leer volop te genieten van alle voordelen van seizoensgroenten en -fruit.

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 03/05/2017 , bijgewerkt op 03/05/2017

3 reacties

Eten volgens de seizoenen biedt veel voordelen

door Jozef Decorte, 8 November 2012 om 14:57

mooi de groente en fruitkalender...maar kan hem maar gedeeltelijk afprinten (tot en met aug)...Kunnen de andere maanden misschien afzonderlijk afgeprint worden?

Eten volgens de seizoenen biedt veel voordelen

door anoniem, 8 November 2012 om 07:22

GROENTEN EN FRUITKALENDER. IS DENK IK ZEER HANDIG MAAR !!!!!!!!! IS HET NIET MOGELIJK VAN DE SESOENEN MET TWEE ONDER ELKAAR TE ZETTEN INPLAATS 4 NAAST ELKAAR.MET 4 TEKST TE KLEIN OM AF TE DRUKKEN BIJ AANPASSING DEEL WEG. MET TWEE KAN IK TEKST AANPASSEN.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub