print 10 reacties |36.905x gelezen

Nikkelallergie: als u uitslag krijgt van juwelen

Hebt u last van jeuk en uitslag als u (goedkope) juwelen draagt? Of aan uw BH-sluiting? Hebt u altijd een rode vlek als u een jeansbroek met druksluiting draagt? Misschien bent u wel allergisch aan nikkel.

Nikkelallergie is een contactallergie. Dat betekent dat uw huid een allergische reactie vertoont bij contact met producten waar nikkel in is verwerkt.

Nikkelallergie is een van de meest voorkomende vormen van contactallergie. Ongeveer tien procent van de bevolking is allergisch voor nikkel, en het aantal gaat in stijgende lijn, mogelijk door de groeiende populariteit van fantasiejuwelen.
Een nikkelallergie ontstaat meestal geleidelijkaan door herhaald en langdurig contact met nikkel. Het kan goed zijn dat u al jaren oorbellen draagt zonder dat u er last van hebt, en dat u dan toch plotseling allergisch reageert.

Eens u allergisch bent, zal u op alle nikkelhoudende voorwerpen reageren. Meestal ontstaat de reactie pas na langdurig contact. Dat verklaart waarom nikkelallergie vaak optreedt bij juwelen die langdurig in contact zijn met de huid. Een sleutel omdraaien in het slot, de deurklink aanraken of betalen met een munt die nikkel bevat zal meestal geen reactie uitlokken. Maar wanneer u continu met munten werkt of munten of een sleutelbos los in uw broekzak houdt, kunnen wel reacties optreden.
In feite wordt de allergie niet veroorzaakt door de nikkel zelf, maar door de nikkelzouten die gevormd worden onder invloed van zweet in contact met het sieraad of door contact met bijtende vloeistoffen (afwasmiddel, vruchten-appen, bleekmiddelen) waardoor de nikkel vrijkomt.
Eens u een nikkelallergie hebt opgelopen, raakt u er helaas niet meer van af.

Klachten

• Een nikkelallergie is meestal duidelijk te herkennen aan de rode plekken die ontstaan op de plaats die in contact is geweest met nikkel, als een ‘afdruk’. Vaak gaat dit ook gepaard met jeuk. Soms kunnen grote blaren ontstaan en de huid beginnen schilferen (Allergisch contacteczeem).
• Bij sommige mensen met een nikkelallergie kan ook een uitgebreid hand- of voeteczeem ontstaan, zelfs zonder direct contact met nikkel. Het betreft hier meestal blaasjeseczeem waarbij zich kleine, met helder vocht gevulde blaasjes aan de handpalmen en zijkanten van de vingers ontstaan. Deze blaasjes drogen in en dan ontstaan vaak harde schilfers en kloven.
• Bij mensen die ook allergisch reageren op nikkel in de voeding kunnen rode plekken rond de mond en zelfs in de mond en in de keel optreden.

Om een nikkelallergie te bevestigen, kan de huisarts of de dermatoloog een huidplaktest doen.

Wat kan u doen?

Een nikkelallergie is niet te genezen. Het komt er vooral op aan om voorwerpen met nikkel zoveel mogelijk te vermijden. Dat is evenwel eenvoudiger gezegd dan gedaan, zeker indien u beroepsmatig veel met nikkel in contact komt.

• Bij de meeste mensen speelt de nikkelallergie alleen op bij het dragen van sieraden en kleding. Hoe intensiever het contact met de huid hoe groter de kans op problemen. Voorbeelden van intensief contact zijn piercings, oorknopjes, horloges en brilmonturen. Een hemd tussen knoop en huid beschermt onvoldoende. Idem voor het textiel van de broekzak tegen een sleutelbos of munten.
Check voor het kopen van sieraden en horloges altijd of er nikkel in verwerkt zit. Controleer voordat u nieuwe kleding koopt de rits en/of knopen op nikkel. Doe kleingeld altijd in uw portefeuille en doe sleutels in een sleuteletui.

• Het kortdurend vasthouden van munten of een deurknop terwijl de huid van de handen niet beschadigd of ontstoken is, zal zelden problemen opleveren.

• Het eczeem en de jeuk kunnen behandeld worden met een hormoonzalf.

Welke voorwerpen bevatten nikkel?


Nikkel wordt in tal van voorwerpen verwerkt waardoor u elke dag wel met iets in aanraking komt dat de stof bevat. Zelfs in onze voeding zitten zeer lage concentraties nikkel.

• Sieraden: piercings, ringen, kettingen, sluitingen van sieraden, horloges en horlogebandjes, haarspelden. Sieraden met een laag goudgehalte (minder dan 12 karaat) en witgoud bevatten relatief veel nikkel. Hoogwaardig goud of zilver is in principe veilig.
Er zijn inmiddels Europese richtlijnen met betrekking tot nikkelverwerking in sieraden.

• Kleding
BH-sluitingen en -beugels, metalen (druk)knopen, ritssluitingen, riemgespen, jarretelles, metalen veterringen van schoenen, etc.

• Brilmonturen

• Diverse gebruiksvoorwerpen:
- deurknoppen,
- sluitingen van handtassen en portemonnees
- scharen,
- scheerapparaten,
- sigarettenaanstekers,
- metalen lippenstifthouders,
- kantoorgerei (pennen, nietmachines, paperclips),
- breipennen, vingerhoed, veiligheidsspelden, krulspelden,
- sleutels, sleutelhangers,
- metalen ovenschalen, potten en pannen (zowel roestvrij staal als aluminium), aanrecht en/of gootsteen van roestvrij staal, messen, vorken en ander keukengerei in roestvrij staal. Roestvrij staal bevat meestal echter te weinig nikkel om problemen te veroorzaken,
- huishoudapparaten (wasmachinetrommel, vaatwas, stofzuigerstang, kranen, strijkijzer etc.),
- metalen stoelen en bureaus,
- fietssturen,
- allerlei gereedschap
- batterijen
- blaasinstrumenten.
- medische- en tandheelkundige instrumenten
- orthopedische hulpstukken.

• Muntgeld: Zilverkleurige munten (in binnen- en buitenland) bevatten meestal nikkel. Euromunten (1 en 2 euro) hebben een relatief hoog nikkelgehalte. Behalve mensen die beroepshalve veel met munten te maken hebben (kassa!) zijn de contacten vaak te kort om problemen te geven. Losse munten in de broekzak kunnen wel een probleem geven.

• Voeding
Heel wat voedingsmiddelen bevatten van nature kleine hoeveelheden nikkel. Kraantjeswater bijvoorbeeld is nikkelhoudend, net als volkorenproducten, noten, pinda’s, peulvruchten (o.m. soja) en sommige groenten. Cacao en chocolade bevatten relatief veel nikkel.
Ook blikvoeding en dranken in blikken kunnen nikkel bevatten. Verder kan er nikkel in de voeding komen door metalen pannen en keukengerei.
Bij de meeste mensen met een nikkelallergie levert voeding geen probleem op en is een nikkelbeperkt dieet dus helemaal niet nodig.

verschenen op : 22-05-2013

 

Meer over:   allergie     huiduitslag     cosmetica     beauty     jeuk    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |36.905x gelezen

Reacties

Nikkelallergie ook voor de gesp van een riem

door Agnes , 18 juni 2014 om 09:53

Interessant artikel. Ik ben meer in het onderwerp geïnteresseerd geraakt omdat we een webwinkel hebben in riemen met stalen gespen. Vaak vragen klanten namelijk ...

lees verder »

Nikkel en goudallergie

door anoniem , 06 januari 2014 om 12:11

Je kan zoeken naar juwelen uit roestvrij staal. Die zijn iets duurder dan de gewone nepjuwelen en niet elk juwelenwinkeltje heeft ze, maar het is compleet anti- ...

lees verder »

Nikkel en goudallergie

door anoniem , 05 september 2013 om 23:45

Zilveren sieraden, hoogwaardig zilver bevat geen nikkel. ik heb nikkel allergie en goud nooit mooi gevonden, nooit last van hoogwaardig zilver gehad. maar ...

lees verder »

Nikkelallergie: als u uitslag krijgt van juwelen

door rudy , 13 augustus 2013 om 12:34

de achterkant van mijn horloge is van titanium alsook de sluiting van het horlogebandje. dat helpt enorm. sta anders na een paar uur al vol rode plekken. ...

lees verder »

Nikkelallergie: als u uitslag krijgt van juwelen

door maggy , 13 augustus 2013 om 12:11

bij mij helpt soms als ik de slotjes van juwelen of de achterkant van jeansknopen aanstip met kleurloze nagellak. ...

lees verder »

Nikkelallergie: als u uitslag krijgt van juwelen

door anoniem , 08 augustus 2013 om 03:13

ik had in 1988 een setje oorknopjes gehad deze waren goudkleur.en nu heb ik dit nog steeds!!!met me oren en me linker pols.ik heb een gouden ketting en daar heb ...

lees verder »

Nikkel en goudallergie

door anoniem , 01 juni 2013 om 20:02

Ook ik heb nikkelallergie ,maar mijn dochter heeft dan ook nog goudallergie ;ze kan dus geen juwelen dragen dat soms wel vervelend is Weet iemand raad ????? ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub