Een opgeblazen maag of dyspepsie: wanneer een arts raadplegen ?

Laatst bijgewerkt: maart 2011 | 3 reacties | 19081 x gelezen

tips Uw eten blijft op de maag liggen, het voelt zwaar aan, u hebt braakneigingen en moet vaak boeren. U kunt ook last hebben van zure oprispingen. Het kan gaan om een gewone indigestie omdat u te veel of te zwaar hebt gegeten. Als het geregeld voorkomt, lijdt u misschien aan dyspepsie.
Dyspepsie is een verzamelnaam voor herhaalde of aanhoudende klachten van pijn en ongemakken in de bovenbuik, een gevoel van vroegtijdige verzadiging, een opgeblazen gevoel, winderigheid, oprispingen en braakneigingen. Het komt vaker voor bij volwassen mannen en kan verergeren door stress, overgewicht, roken en slechte eetgewoonten.

Meestal gaat het om een eerder vervelende dan ernstige aandoening. Maar als u na uw veertigste dat soort klachten krijgt, als de dyspepsie meer dan een paar weken aanhoudt, gepaard gaat met gewichtsverlies of andere ongebruikelijke symptomen, moet u op veilig spelen en een arts raadplegen. Het zou ook om een maagzweer of maagkanker kunnen gaan.

Gespecialiseerd onderzoek met ondermeer een endoscopie is altijd aangewezen bij dyspepsie die gepaard gaat met volgende alarmsignalen:
•onverklaarbaar gewichtsverlies,
•slikstoornissen (dysfagie),
•herhaaldelijk braken,
•maagpijn met een duidelijk voelbare abdominale massa,
•tekenen van een maagbloeding of ijzergebrek.
Ook bij patiënten vanaf 50-55 jaar met een plots optredende dyspepsie of met langdurige dyspepsie-klachten, is het zinvol om verder onderzoek met ook een endoscopie te verrichten.
Wanneer u eerder al een maagzweer hebt gehad, is het zinvol om met een ademtest te testen op de aanwezigheid van Helicobacter pylori, de bacterie die maagzweren kan veroorzaken.

Indien geen oorzaak wordt gevonden, dan kan men alleen proberen om de symptomen te bestrijden. Wanneer u na één à twee maanden niet reageert op een symptomatische behandeling met geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren of afremmen, kan het nodig zijn om verder onderzoek met o.m. een endoscopie te doen.


verschenen op : 02/04/2011 7

Reacties op "Een opgeblazen maag of dyspepsie: wanneer een arts raadplegen ?"

Een opgeblazen maag of dyspepsie: wanneer een arts raadplegen ?

door anoniem, 24 december 2012 om 00:12

ik ben 42 jaar ik hou van my gym maar ik zit met opgeblazen dene heldag wat moet ik doe zegt my wat moet ik eten my nam is sunita ik ben die vrouw van shafiq en dat my email ook

Een opgeblazen maag of dyspepsie: wanneer een arts raadplegen ?

door shafiq, 24 december 2012 om 00:03

ik zit als 3 maan als met opgeblazen maag ik wil dat je my zegt wat moet ik doe

Opgeblazen maag

door Gerd, 2 april 2011 om 07:37

Dit is wat mijn echtgenoot is overkomen, met langdurige maag klachten zeker naar een specialist gaan om erger te voorkomen, zeker na Uw 50 st.of eerder indien nodig.

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub