Hoe tandplak verwijderen?

Laatst bijgewerkt: January 2011
tandborstel-pasta-170_01.jpg

tips Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van eiwitten en bacteriën (biofilm) op en tussen de tanden en kiezen. Deze plak bestaat voor 70% uit bacteriën. Zodra je iets eet of drinkt na het poetsen begint het zich al te vormen. De bacteriën zijn afkomstig uit het speeksel. Het laagje plak wordt steeds dikker en de samenstelling van de bacteriën verandert.

Wordt het niet binnen de 48 uur na vorming verwijderd, dan begint het te verharden tot tandsteen. Je kan tandplak verwijderen door dagelijks je tanden te poetsen en regelmatig te flossen. Tandsteen is zo hard dat alleen een tandarts dit nog kan verwijderen.

De beste manier van tandplak te verwijderen is het dagelijks poetsen van de tanden (zeker ’s avonds en zo mogelijk ook ’s morgens), in combinatie met een interdentale reiniging door flossen, tandstokers of spiraalborsteltjes (ragers).

Tandplak is vrijwel onzichtbaar omdat het dezelfde wittige kleur heeft als de tanden. Tandplak kan zichtbaar gemaakt worden door middel van een speciale kleurvloeistof of tabletten (plakverklikker). Deze middelen kunnen helpen te ontdekken aan welke plaatsen meer aandacht besteed moet worden.
Neem een tablet en laat het smelten op je tong. Beweeg je tong over je tanden. Spoel dan je mond tot het spoelwater niet meer gekleurd is. Waar je tanden verkleurd zijn, is er nog plaque aanwezig. Schenk vanaf nu meer aandacht aan die plaatsen bij het reinigen. Poets je tanden tot alle verkleuring verdwenen is.
Ook bij kinderen zijn plakverklikkers een handig hulpmiddel om na te gaan of ze goed poetsen.

Meer info
www.tandarts.be
www.allesoverhetgebit.nl


verschenen op : 15/02/2011
pub