Electrocutie

123-werken-electriciteit-electrocutie-07-18.jpg

dossier

Elektrocutie of elektriciteitsongeval ontstaat wanneer het lichaam in contact staat met twee punten die een verschillende spanning hebben. Dat kunnen twee stroomdraden zijn of een stroomdraad en de aarding of de aarde zelf. Elektriciteit neemt niet steeds de kortste weg maar wel de weg met de minste weerstand (zenuwen, bloedvaten,…).

Elektriciteitsongevallen komen vooral thuis of in de werkomgeving voor. Hier gaat het om ongevallen met laagspanning (minder dan 1000 volt wisselstroom, bijv. een huishoudtoestel). Bij laagspanning gaat de stroom door het lichaam.
 
Maar het kan ook om een ongeval met hoogspanning gaan (meer dan 1000 volt wisselstroom, bij. Een afgeknapte kabel van een hoogspanningsmast of een bovenleiding van een trein). Bij hoogspanning gaat de stroom over het lichaam en veroorzaakt zo brandwonden over een grote oppervlakte. Door de hitte rondom het lichaam ontstaat er een luchtverplaatsing. Hierdoor kan het slachtoffer weggeslingerd worden en bijkomende letsels oplopen. De luchtverplaatsing zorgt er ook voor dat kleren stukscheuren en schoenen, handschoenen of een helm wegvliegen.
 

Wat stel je vast bij een ongeval met laagspanning ?

• Het slachtoffer heef een ongeval gehad met laagspanning
• Het slachtoffer voelt een stroomstoot
• …

Wat kunnen we doen bij een ongeval met laagspanning ?

• Denk aan je eigen veiligheid, raak een slachtoffer dat verbonden is met een stroombron nooit aan.
• Schakel zo snel mogelijk de stroom uit:
->  Trek de stekker van het elektrisch toestel uit
->  Verwijder de smeltzekering of schakel de automatische zekering uit
->  Zet de hoofdschakelaar uit
->  Zorg dat de stroom niet terug kan ingeschakeld worden

• Als je de stroom niet kan uitschakelen, probeer dan slachtoffer en stroombron van elkaar te verwijderen
->  Isoleer jezelf van de grond : ga op een houten stoel of op ander droog isolerend materiaal staan (bijv. stapel kranten, boek).
->  Gebruik daarna een voorwerp dat geen elektriciteit geleidt (bijv. droge houten stok of een koord). Om de stroombron van het slachtoffer weg te duwen
-> Wacht op de komst van de brandweer of andere gespecialiseerde hulp als bovenstaande niet mogelijk is.

• Alarmeer de hulpdiensten

Tip: zodra de stroom uitgeschakeld is of het slachtoffer van de stroombron verwijderd is, kan je veilig eerste hulp verlenen. Het slachtoffer staat dan niet meer onder spanning.

Wat stellen we vast bij een ongeval met hoogspanning:

• Het slachtoffer heeft een ongeval gehad met hoogspanning
• Het slachtoffer kan weggeslingerd zijn
• Kledij van het slachtoffer kan verscheurd zijn, schoenen, pet, handschoenen,… kunnen verspreid liggen
• …

Wat kunnen we doen bij een ongeval met hoogspanning ?

• Alarmeer onmiddellijk de hulpdiensten
• Laat de redding van een slachtoffer over aan gespecialiseerde hulpverleners. Hoogspanning kan ‘overspringen’. Dat betekent dat je geëlektrocuteerd kan worden als in de buurt van een geleider komt, zelfs zonder er direct contact mee te maken. Je kan best een veilige afstand respecteren van enkele meters

Tip : Geleidende voorwerpen die contact maken met een hoogspanningslijn zijn even gevaarlijk als de geleider zelf. Een hoogspanningsleiding die afgeknakt op de grond ligt, kan nog onder spanning staan. Ook de aarde in een straal van enkele meters rond die plaats kan onder spanning staan.

Meer weten over eerste hulp? Dit kan! Volg een gratis eerstehulpcursus bij Rode Kruis-Vlaanderen. Meer info op onze website , je vindt er ook een opleidingskalender.

Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram