Drugs: soorten en hun effekt

Laatst bijgewerkt: september 2012 | 5 reacties | 128965 x gelezen

dossier Druggebruik is een term die niet enkel gebruikt mag worden in het kader van het eigenlijke illegale gebruik, maar veel breder bekeken dient te worden.
Belangrijk is duidelijk te stellen dat het begrip “drugs” een begrip is met een heel brede inhoud en dit gaande van eerder onschuldige genotsmiddelen over geneesmiddelen tot de groep van illegale drugs zoals vb. cocaïne.
Miljoenen mensen gebruiken dagelijks genotsmiddelen onder de vorm van koffie, een lekker glaasje wijn. Net als geneesmiddelen en illegale drugs zijn dit stoffen die de normale werking van het lichaam gaan veranderen : ze veranderen het denken, de concentratie, de alertheid, het gevoel van welzijn, de emoties en het bewustzijn. Het gemeenschappelijk kenmerk van alle genotsmiddelen, geneesmiddelen en illegale drugs is het uitlokken van gewenning en het ontstaan van verslaving. In vele gevallen gaat het trouwens ook om gecombineerd druggebruik vb. alcohol en medicatie, overmatig roken en speed,…

Soorten drugs

Algemeen kunnen kan de indeling beperkt worden tot vier grote groepen namelijk:
• producten die een korte roes veroorzaken,
• de verdovende middelen,
• de stimulerende middelen en
• de middelen die de bewustzijnstoestand veranderen.

1 . Producten die een korte roes veroorzaken

Tot deze groep behoren o.a. ether, stiften, lijm, corrector vloeistoffen, benzine,… namelijk producten die kunnen opgesnoven worden. Hoewel deze producten de gebruikers gedurende een korte periode “high” maakt (een gevoel van dronkenschap) kunnen ze door hun hoge toxiciteit enorme letsels veroorzaken o.a. cerebraal. Het snuiven van grote hoeveelheden kan leiden tot bewustzijnsverlies. Snuiven kan vlug leiden tot een grote mate van verslaving.

2. De verdovende middelen

Deze middelen lokken algemeen traagheid tot slaperigheid uit, wat resulteert in een sterk verminderd reactievermogen. Op sentimenteel vlak worden kenmerken als verminderde gevoelsmatigheid tot zelfs apathie ten opzichte van het eigen ego en de omgeving waargenomen.Overdosis kan leiden tot verwardheid en in extreme gevallen tot ademhalingsdepressie en coma.

Tot deze groep behoren:
alcohol : verhoogt de gezelligheid, geeft een roes maar bij misbruik ontstaat apathie, agressie soms,hersen- en leverbeschadiging.
sedativa (rustgevende medicatie vb Valium ), hypnotica (slaapmiddelen vb. Rohypnol) en anxiolytica (medicatie tegen angst).
narcotische analgetica = pijnstillende medicatie in te delen volgens het pijnstillend vermogen (zeer krachtig vb. methadon, met intermediaire aktiviteit vb.pethidine en minder krachtig vb. codeïne) ; de toxicomanie neemt toe al naargelang het analgetisch effect meer uitgesproken is.
opiaten : opium, morfine en heroïne zijn afkomstig van de papaver ; geven tijdelijk een gevoel van rust en gelukzaligheid maar overdosis is vaak dodelijk.

zie ook artikel : Test jezelf: Alcoholverslaving

zie ook artikel : Test jezelf: Wat weet je over alcohol?

3. Opwekkende middelen

In tegenstelling tot bovenstaande groep hebben deze middelen een opwekkend effect op het bewustzijn. De gevolgen hiervan kunnen zijn : tachycardie (verhoogde hartslag), bloeddrukstijging, tachypnoe (versnelde ademhaling).
De gebruiker heeft totaal geen behoefte aan rust en kan de hele wereld aan. Naast slapeloosheid zijn karakterveranderingen geen uitzondering. Overdosis en chronisch gebruik leiden tot o.a. hartaanval en psychose.

Tot deze groep behoren :
nicotine
caffeïne
bepaalde eetlustremmers
centrale stimulantia (amfetaminederivaten vb. Captagon).
Amfetamines zijn zeer gekende energiebommen die ervoor zorgen dat de gebruiker bruist van energie en klaarwakker is. De neerslachtigheid en vermoeidheid die hierop volgen zetten de gebruiker vlug aan tot een nieuwe dosis met snelle verslaving tot gevolg vb. speed
cocaïne en crack : cocaïne is een poeder vervaardigd van de cocaplant, crack is een chemische variant.
De gebruiker krijgt ook hier veel energie, zelfs een gevoel van euforie. De gevolgen zijn hallucinatie,angst en paranoia.

4. Middelen die de bewustzijnstoestand veranderen ( psychodysleptica)

De gebruikers van deze producten krijgen een totaal andere waarnemingsvorm vb. vale kleuren worden fel, mooie muziek wordt hels lawaai. Niet alleen de perceptie maar ook de beleving wordt anders vb.een kleine valpartij wordt beleefd als een zwaar ongeval. Overdosis leidt tot een volledige lichamelijke en emotionele ontsporing en kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Tot deze groep behoren :
marihuana of hasjiesj (= cannabis) : zorgt voor ontspanning, rust, meer zelfvertrouwen, schijnbaar grotere creativiteit.
hallucinogenen o.a. LSD : grote invloed op het bewustzijn en de zintuigen. Gevolgen zijn hallucinaties welke zeer beangstigend kunnen zijn.
XTC : veroorzaakt trance ; wordt ook lovedrug genoemd omdat de gebruiker zich opener en vriendelijker opstelt. Na de trance volgt vaak depressie, slapeloosheid en uitputting.

zie ook artikel : Cannabis


verschenen op : 29/11/2001 , bijgewerkt op 14/09/2012 -3942

Reacties op "Drugs: soorten en hun effekt"

Drugs: soorten en hun effekt

door Die Laullieke., 27 april 2014 om 09:46

hoi ben man van 35j. en al van mijn 14de zwaar aan allerlei drugs. tja vanaf 16j. alle dagen speed en sinds mijn 21j. ook nog dagelijks zwaar heroine misbruik... ik ben zekers nier trots op mijn leven want ik graak er niet meer uit....

Drugs: soorten en hun effekt

door franciscus, 25 april 2014 om 12:56

voorgeschreven door dokter 5 gram cannabis flos bedrocan door ministerie van volksgezondheid,welzijn en sport gekeurdt helpt beter dan asprine

kap gewoon met die gast

door anoniem, 9 december 2011 om 03:40

leven met zo iemand is een hel liegen bedriegen .je bestelen .nooied een afspraak na komen .dat zijn maar enkele voorbeelden

niemand moet stoppen met wiet

door bob marley, 20 oktober 2011 om 11:46

als je twijfelt, rook eens rustig een jointje en dan word alles duidelijk. helpt mij altijd.

een vriendin is hoog zwanger en pakt veel speed

door anoniem, 26 augustus 2011 om 22:54

Hoi een vriendin is 8 maanden zwanger van een 3 ling maar als je haar zie zou je denken dat ze maar een maand of 5 zwanger is , ze heeft geen woonst of in komen , nu is ze met iemand ingetrokken die ook speed neemt , het huis waar ze in wonen is een stort , de kat pist kakt sproeit alles maar lekker vol zelf tot op de kleren matras noem maar op , de hond pist en kakt er ook maar binnen , de koer is een vuilnisbeld de vuilnis zakken staan er te rotte

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub