Soorten rugpijn (7): Vernauwing van het wervelkanaal

dossier Rug- en nekklachten komen heel veel voor en hebben veel verschillende oorzaken. Doordat deze problematiek zo uitgebreid is zijn er 9 verschillende dossiers over. Hieronder kan je naar het 1e (begin)dossier. Daarin onderaan kan je naar de andere 8 dossiers doorklikken.

Lees ook: Lage rugpijn: mogelijke oorzaken en wat kan je doen?

Soorten rugpijn (7): Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het lendenwervelkanaal of lumbale kanaalspinose is een eerder zeldzame oorzaak van lage rugpijn. Bij een vernauwing van het halswervelkanaal (cervicale kanaalstenose) kan pijn in de nek ontstaan.
Kanaalstenose komt vooral bij oudere mensen voor. Door het verouderen kunnen het wervelbot en de ligamenten dikker worden, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt en zeuwwortels kunnen gekneld raken. Bij mensen met een aangeboren zeer nauw kanaal kunnen de klachten al op jongere leeftijd optreden.

Klachten
De klachten komen ongeveer overeen met die van een discushernia. Vaak ontstaan er trouwens pas klachten als er ook sprake is van een discushernia.

Mogelijke klachten zijn:
- pijn in de lage rug (of de nek) die uitstraalt in één of beide benen (of schouders en armen). Soms een gevoel alsof er een elektrische stroom door de ruggengraat gaat bij het buigen van de nek of de rug.
- verlies van gevoel en kracht in de benen, waardoor men de bewegingen van de benen minder goed kan controleren.

Typisch voor deze klachten is dat ze optreden of erger worden na enige tijd staan of wandelen. De pijn verdwijnt bij vooroverbuigen, zitten of hurken. Trappen opgaan, gaat moeilijker dan ze af te dalen. Vaak is er sprake van ochtendstijfheid en startpijn. De pijn in de benen neemt niet toe bij hoesten, niezen of persen. Het is verder opmerkelijk dat de meeste patiënten die lijden aan een lumbale wervelkanaalstenose, prima kunnen fietsen zonder noemenswaardige been- en rugklachten.

Behandeling
De behandeling is ongeveer hetzelfde als bij een discushernia: relatieve rust, blijven bewegen en pijnstillers. Als de klachten na verloop van tijd niet verdwijnen of zelfs toenemen en het normaal functioneren onmogelijk maken, kan een operatie overwogen worden. Hierbij worden de wervelbogen ter hoogte van de vernauwing geheel of gedeeltelijk weggenomen, waardoor het wervelkanaal breder wordt gemaakt.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram