Maagzweer: oorzaken, symptomen en behandeling

In dit artikel
Maagzweer: oorzaken, symptomen en behandeling

dossier

Een maagzweer is het gevolg van beschadiging van het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm. Er was een tijd dat de behandeling van een maagzweer uiterst moeilijk was, maar dankzij een beter begrip van de ziekte (en de ontdekking van een bepaalde bacterie) kan een patiënt nu al na enkele dagen genezen zijn. 

Oorzaken van een maagzweer

123_maagzweer_reflux.jpg
Vroeger werden maagzweren beschouwd als het gevolg van een overmatige productie van maagsappen, bevorderd door stress, een onevenwichtige voeding, de neiging om te snel te eten, te veel koffie, gebrek aan slaap, roken, alcohol, enz. Maar in het begin van de jaren tachtig slaagden twee Australische onderzoekers erin een bacterie te identificeren die aanwezig was in bijna alle gevallen van maagzweren die zij hadden geanalyseerd, met name Helicobacter pylori. Inmiddels is aangetoond dat negen van de tien maag- en darmzweren worden veroorzaakt door H. pylori.

Ook acetylsalicylzuur, dat in niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's of ontstekingsremmers) zit, is een mogelijke oorzaak van maagzweren. Patiënten die reeds een maagzweer hebben gehad, moeten deze geneesmiddelen daarom in combinatie met maagzuurremmers innemen.

Lees ook: Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?

Symptomen van een maagzweer

Naar schatting zal één op de tien mensen in de westerse landen in zijn leven een maagzweer krijgen. Een ulcus is een min of meer diepe wond in het slijmvlies. Sommige vormen van zweren veroorzaken geen symptomen en kunnen zich rustig ontwikkelen. In deze gevallen kan een maagzweer alleen via endoscopie worden vastgesteld.

De meest voorkomende symptomen van een maagzweer zijn:

  • pijn in de boven- en middenbuik, zoals een pijnlijk hongergevoel (de persoon kan het gevoel hebben nooit vol te zitten, of zit te snel vol)
  • brandend gevoel, met het gevoel "van binnenuit te worden opgegeten", in de bovenbuik, ter hoogte van de borst
  • verlies van eetlust 
  • opgeblazen gevoel, vaak bij het eten, met oprispingen
  • braken, soms met bloed
  • misselijkheid
  • bloed in de ontlasting

Een maagzweer kan leiden tot ernstige complicaties, zoals perforatie en/of bloedingen. Zweren zijn een van de belangrijkste oorzaken van maagkanker.

Lees ook: Dyspepsie: Wanneer moet je met een opgeblazen gevoel naar de dokter?

Behandeling van een maagzweer

Tot het einde van de jaren zeventig was de behandeling voornamelijk gebaseerd op voedselbeperking. Vervolgens zorgde een nieuwe generatie maagzuurremmers voor een betere verlichting van de patiënten, die echter voortdurend werden geplaagd door terugvallen.

De ontdekking van Helicobacter pylori was een historisch en revolutionair keerpunt, omdat de ziekte eindelijk kon worden genezen. In de praktijk schrijft de arts een combinatie voor van antibiotica (om de bacteriën te elimineren) en maagzuurremmers (een protonpompremmer of PPI). Bovendien wordt de patiënten aangeraden om, ten minste aan het begin van de behandeling, hun consumptie van alcohol, koffie en bepaalde voedingsmiddelen (tomaten, kruiden, chocolade, eieren, slasauzen, rauwe groenten, vezels en vleeswaren) te beperken. Het is ook raadzaam de maaltijden op te splitsen en telkens kleine hoeveelheden te eten.

Lees ook: Wat is een gastroscopie?


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram