Dengue-epidemie op Franse Antillen

nieuws Op de Franse vakantie-eilanden Guadeloupe, Martinique en Saint-Martin woedt momenteel een Dengue-epidemie. Op beide eilanden samen zijn sinds begin dit jaar reeds meer dan 40.000 mensen besmet. Toeristen worden opgeroepen om zich te beschermen tegen muggenbeten.

Dengue of knokkelkoorts is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door de overdag stekende tijgermug, Aedes albopictus. In tegenstelling tot malaria – dat wordt overgebracht door een mug die ‘s nachts steekt - komen deze infectieziekten evengoed voor in de steden als op het platteland.

Dengue wordt gekenmerkt door een een ernstige, op griep lijkende ziekte die brutaal begint met
• hoge koorts,
• hoofd- en gewrichtspijn (vandaar ook de naam knokkelkoorts) belangrijke spierpijn, pijn achter de ogen rond de oogbollen,
• misselijkheid en braken
• uitslag (op de romp, die zich uitbreidt naar de armen, benen en het gezicht);
• Soms is er een droge hoest,
• de hartslag traag in verhouding tot de koorts.

Klassiek (maar niet steeds) verloopt de ziekte in twee fasen:
na 3-4 dagen koorts treedt een voorbijgaande verbetering op, rond de 5de-6de dag stijgt de koorts opnieuw. Op dat ogenblik kan er een rode vlekkerige huiduitslag verschijnen. Na enkele dagen verdwijnt de koorts dan wel weer, maar er kan een wekenlange periode van moeizaam herstel volgen, gekenmerkt door algemene zwakte (asthenie), spier- en zenuwpijnen.
Er bestaat geen specifieke behandeling, de aandoening geneest vanzelf. Volwassenen genezen meestal volledig, hoewel de herstelperiode lang duurt. Bij kinderen jonger dan tien jaar is medische behandeling noodzakelijk.
• Tegen de koorts en pijn kunt u paracetamol gebruiken.
• Omdat uw bloed bij knokkelkoorts dunner kan zijn, mag u geen bloedverdunnende pijnstillers gebruiken zoals bijvoorbeeld acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen of naproxen.
Er bestaat momenteel nog geen vaccin tegen dengue.
De Aedes-mug, die dengue verspreidt, bijt overdag. Deze mug bijt vooral in de ochtend (vooral van + 9u - 11u), en in de namiddag in de uren voor zonsondergang (vooral van + 13u - 17 u). Binnenshuis, op schaduwrijke plaatsen of als het bewolkt is, kan hij de hele dag actief zijn.
De mug komt veel voor in drukbezochte gebieden en wordt aangetrokken door bedrijvigheid, vocht, warmte en kooldioxide. De mug broedt in 'waterreservoirs' als oude autobanden, blikken, vaten, emmers, bloemvazen en stortbakken, die allemaal regelmatig worden aangetroffen in de huiselijke omgeving.
Bescherming tegen de mug is dan ook vooral overdag nodig.
• Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-muggen.
• Draag kleren met lange mouwen en lange pijpen, schoenen en sokken. Draag bij voorkeur kleren in een neutrale kleur (bruin of groen) in plaats van met felle kleuren.
• Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen en enkels) in met insectenwerende middelen. Middelen waarin DEET (diethyltoluamide) zit helpen het best. DEET in hoge concentraties (meer dan 30 procent) kan bijwerkingen hebben, met name bij kinderen. Gebruik daarom geen producten met een DEET-gehalte boven de dertig procent.
Voorkom (DEET)contact met lippen, ogen, open of geïrriteerde huid, bijvoorbeeld ernstige door de zon verbrande huid. Indien toch contact heeft plaatsgevonden dan afspoelen met water. Zorg dat u DEET niet in uw mond of ogen krijgt. Smeer bij kinderen geen DEET op de handen (om te vermijden dat ze het in mond of ogen krwrijven).
Indien men zonnebrandcrème en DEET tegelijkertijd gebruikt dient men eerst de zonnebrandcrème en bij voorkeur pas enige uren later de DEET aan te brengen. Bij een kortere tussenpose kan de zonbeschermende werking van de zonnebrandcrème verminderen.
• Spuit producten met DEET op de kleding, want de muggen kunnen door dunne kleren heen steken.
• Slaap onder een (geïmpregneerd) muskietennet (klamboe). Een geïmpregneerd muskietennet is doordrenkt met een antimuggenvloeistof zoals permethrine of deltamethrine. Na een half jaar, of na vier keer wassen, zijn deze middelen uitgewerkt. Dat betekent dat u uw muskietennet opnieuw moet impregneren.
• Muskietengaas (horren) voor ramen en deuren helpt muggen buitenshuis te houden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram