Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

Laatst bijgewerkt: augustus 2011 | 47 reacties | 391209 x gelezen

tips Gordelroos of zona (Herpes zoster in medische termen) is een zeer pijnlijke en plots optredende huidaandoening. De eerste tekenen zijn meestal jeuk en een branderig gevoel en een stekende pijn ergens op de huid, meestal rond de buik en de taille. Wanneer het gezicht of voorhoofd is aangedaan, hebt u vaak hevige hoofdpijn voor er iets aan de huid te zien is. Nadien wordt de huid rood en en na enkele uren of dagen verschijnen er met vocht gevulde blaasjes die meestal in groepjes rond elkaar liggen. Typisch is dat de pijn slechts aan één kant van het lichaam optreedt. De blaasjes zitten bijvoorbeeld als een gordel om de linker helft van uw borstkas, vandaar de naam gordelroos. Bij gordelroos in het gezicht kan ook uw oog ontstoken raken. U kunt zich ook grieperig voelen of lichte koorts krijgen.

Gordelroos wordt veroorzaakt door een heractivatie van het waterpokkenvirus. Water- of windpokken (Varicella) is een typische en meestal eerder onschuldige kinderziekte en bijna alle kinderen worden vroeg of laat besmet. Na de infectie blijft een deel van de virussen achter in het lichaam en nestelen ze zich vooral in zenuwcellen van het ruggemerg die in verbinding staan met de huid. Het virus kan daar levenslang verblijven zonder ooit enig probleem te veroozaken. Maar soms kan het virus ‘wakker worden’ en zich via een rug- of hersenzenuw verspreiden naar de huid en gordelroos veroorzaken.
Omdat bijna iedereen ooit de waterpokken heeft gehad, kan ook bijna iedereen gordelroos krijgen. Naar schatting zou ongeveer één op vijf mensen tijdens hun leven ooit gordelroos krijgen.Het komt vooral voor na de leeftijd van 50 à 60 jaar. Bij kinderen is het uiterst zeldzaam.

Waarschijnlijk is de heractivatie van het waterpokkenvirus een gevolg van een (tijdelijke) vermindering van de weerstand. Zo komt het meer voor bij mensen die geneesmiddelen moeten nemen die de immuniteit onderdrukken. Mensen bij wie de immuniteit door ziekte of een medische behandeling sterk onderdrukt is, kunnen ook zeer ernstige gordelroosinfecties krijgen die zelfs de hele huid kunnen aantasten. Of fysieke of mentale stress, bijvoorbeeld door oververmoeidheid, een andere ziekte, een periode van zware emotionele druk enz., het virus kan activeren, is mogelijk maar is tot nu toe niet aangetoond.
Mogelijk kan bij ouderen die in contact komen met kinderen met waterpokken gordelroos worden uitgelokt.
Gelukkig treedt gordelroos (meestal) maar eenmalig op. Bij herhaalde aanvallen is een onderzoek naar een gestoorde afweer en verminderde weerstand belangrijk.


verschenen op : 30/11/2010 , bijgewerkt op 22/08/2011

47 reacties

Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

door anoniem, 29 december 2015 om 13:20

de vraag is hoe voor kom ik wond-gordelroos en wat is er tegen te doen met welke medicijnen /zalf.

Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

door Dhr. Crijnen, 3 september 2015 om 00:28

Sinds een half jaar heb ik afwisselend rode plekken en blaasjes in het gezicht. Het zijn ontstekingen en alles is onderzocht en niets gevonden. Heb een paar jaar geleden gordelroos gehad in het gezicht. Zou het daar nog mee te maken kunnen hebben?

Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

door Marie José, 23 juli 2015 om 12:01

voor de pijn kun je extra vitamine B innemen is zonder voorschrift te krijgen bij apotheek: BEFACT FORTE daar zitten B1- 2-6 en 12 in . is ook de tweed doos dat ik inneem enkel je urine kleurt geel

bekijk alle 47 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub