print 10 reacties |280.807x gelezen

Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

Gordelroos of zona (Herpes zoster in medische termen) is een zeer pijnlijke en plots optredende huidaandoening. De eerste tekenen zijn meestal jeuk en een branderig gevoel en een stekende pijn ergens op de huid, meestal rond de buik en de taille. Wanneer het gezicht of voorhoofd is aangedaan, hebt u vaak hevige hoofdpijn voor er iets aan de huid te zien is. Nadien wordt de huid rood en en na enkele uren of dagen verschijnen er met vocht gevulde blaasjes die meestal in groepjes rond elkaar liggen. Typisch is dat de pijn slechts aan één kant van het lichaam optreedt. De blaasjes zitten bijvoorbeeld als een gordel om de linker helft van uw borstkas, vandaar de naam gordelroos. Bij gordelroos in het gezicht kan ook uw oog ontstoken raken. U kunt zich ook grieperig voelen of lichte koorts krijgen.

Gordelroos wordt veroorzaakt door een heractivatie van het waterpokkenvirus. Water- of windpokken (Varicella) is een typische en meestal eerder onschuldige kinderziekte en bijna alle kinderen worden vroeg of laat besmet. Na de infectie blijft een deel van de virussen achter in het lichaam en nestelen ze zich vooral in zenuwcellen van het ruggemerg die in verbinding staan met de huid. Het virus kan daar levenslang verblijven zonder ooit enig probleem te veroozaken. Maar soms kan het virus ‘wakker worden’ en zich via een rug- of hersenzenuw verspreiden naar de huid en gordelroos veroorzaken.
Omdat bijna iedereen ooit de waterpokken heeft gehad, kan ook bijna iedereen gordelroos krijgen. Naar schatting zou ongeveer één op vijf mensen tijdens hun leven ooit gordelroos krijgen.Het komt vooral voor na de leeftijd van 50 à 60 jaar. Bij kinderen is het uiterst zeldzaam.

Waarschijnlijk is de heractivatie van het waterpokkenvirus een gevolg van een (tijdelijke) vermindering van de weerstand. Zo komt het meer voor bij mensen die geneesmiddelen moeten nemen die de immuniteit onderdrukken. Mensen bij wie de immuniteit door ziekte of een medische behandeling sterk onderdrukt is, kunnen ook zeer ernstige gordelroosinfecties krijgen die zelfs de hele huid kunnen aantasten. Of fysieke of mentale stress, bijvoorbeeld door oververmoeidheid, een andere ziekte, een periode van zware emotionele druk enz., het virus kan activeren, is mogelijk maar is tot nu toe niet aangetoond.
Mogelijk kan bij ouderen die in contact komen met kinderen met waterpokken gordelroos worden uitgelokt.
Gelukkig treedt gordelroos (meestal) maar eenmalig op. Bij herhaalde aanvallen is een onderzoek naar een gestoorde afweer en verminderde weerstand belangrijk.

verschenen op : 30-11-2010   |  bijgewerkt op : 22-08-2011

 

Meer over:   virussen     huiduitslag     ouderen     herpes     immuniteit    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |280.807x gelezen

Reacties

zona

door denise biesemans , 13 april 2015 om 17:09

goede dag ik heb de zona 2X gehad 1X als ik 15 jaar was in de lenden bijna helemaal rond ik heb dan 10 dagen stralen gaan halen veel pijn gehad ...

lees verder »

neetelroos

door linda , 05 maart 2015 om 15:29

als je een zona hebt mag je dan in aanraking komen met pasgeboren baby's ? vriendelijke groeten linda ...

lees verder »

Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

door De Coster Christiana , 23 december 2014 om 13:46

met welke pijnstiller neemt de pijn af ...

lees verder »

Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

door anoniem , 16 november 2014 om 11:23

Hoe krijgt u gordelroos of zona ...

lees verder »

Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

door eelen , 16 november 2014 om 11:20

Hoe krijgt u gordelroos of zona ...

lees verder »

Hoe krijgt u gordelroos of zona ?

door anoniem , 26 oktober 2014 om 19:37

Kan je het ook krijgen nadat je in contact bent gekomen met de vader van een kindje dat waterpokken had ? ...

lees verder »

te mijden met zona?

door anoniem , 10 september 2014 om 11:50

binnen twee weken vertrek ik naar djerba. Mag ik zwemmen in de zee en mag ik blootgesteld worden aan zon? ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub