Bloed uit het oor

Laatst bijgewerkt: maart 2010 | 5 reacties | 53393 x gelezen

tips Er bestaan heel wat soorten bloedingen. Bij het woord bloeding denken we spontaan aan een wonde, maar bloedingen kunnen ook inwendig voorkomen, denk maar aan blauwe vlekken. Er bestaan ook veruitwendigde bloedingen, zoals bloed uit het oor. Een veruitwendigde bloeding is een bloeding binnen in het lichaam, die gedeeltelijk naar buiten treedt via natuurlijke lichaamsopeningen: oren, ogen, neus, mond, aars, vagina en urinebuis. Een veruitwendigde bloeding kan je bovendien niet zelf stelpen. Omdat de bloeding zich in het lichaam bevindt, kan je de ernst niet inschatten. Toch kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

Bloedverlies uit het oor kan het gevolg zijn van een wonde in de gehoorgang, een gescheurde trommelvlies of een breuk van de schedelbasis.

Wat stel je vast ?

• Bloed uit het oor
• Oorpijn
• Constant geruis en gehoorsvermindering
• Soms duizeligheid en evenwichtstoornissen

TIP: Soms loopt er bij een sterk bloedende hoofdwonde bloed in de gehoorgang zonder dat er aan het oor een letsel is.

Wat doe je ?

• Trek handschoenen aan
• Als het gelaat sterk bebloed is, maak dan met de tip van een kompres de gehoorgang vrij en observeer of er opnieuw bloed uit de gehoorgang komt
• Zorg dat er geen water in de gehoorgang komt
• Bedek het bloedende oor met een droog verband. Stelp nooit een bloeding uit het oor door de gehoorgang af te sluiten met watjes of een kompres. Het opstoppen zou overdruk in de schedel kunnen veroorzaken als de bloeding afkomstig is van een schedelbasisfractuur.
• Raadpleeg een arts
• Draai het hoofd met het bloedende oor naar beneden zodat er zich geen bloedklonter in de gehoorgang vormt
• Druppel nooit vloeistof (bijv. water, olie, oordruppeltjes) in een bloedend oor zonder advies van een arts

Meer weten over eerste hulp? Dit kan! Volg een gratis eerstehulpcursus bij Rode Kruis-Vlaanderen. Meer info op onze website, je vindt er ook een opleidingskalender.

bron: Nubel.be


verschenen op : 19/03/2010 , bijgewerkt op 30/03/2010

5 reacties

Bloed uit het oor

door anoniem, 18 januari 2015 om 19:37

Ik viel van de trap af en opeens sta ik op en loop weg want had geen pijn kom de woonkamer in en zegt me man wat er gebeurt is want overal lag bloed hele handen zaten vol hoe moet ik nu verdér gaan?

Bloed uit het oor

door Quirijn Ooijevaar, 10 augustus 2014 om 20:53

Een vriend van mij, die na het snorkelen een bloedend oor heeft opgelopen, vraagt mij of het schadelijk is om nu te gaan vliegen? Vriendelijke groeten, Quirijn.

Bloed uit het oor

door joana Lopes, 8 april 2013 om 22:08

Afgelpen weekend had ik een laag bloed druk en er kwam bloed uit me oor ben naar de huisarts post gegaan,ze hebben geen foto gemaakt ze vroeg of ik me grieperig voelde omdat ik een beetje koorts had... en me neus was ook zomaar dik geworden, wat is dit?

Bloed uit het oor

door anoniem, 22 december 2012 om 20:03

mjn dochter van 7 jaar heeft al een week last van bloed uit haar oor geen oorsmeer koort of zo maar klaacht van lawaai nhaar oor wat kan het zijn

bloed uit het oor.

door anoniem, 17 augustus 2012 om 11:38

Ik kreeg midden in de nacht een lichte oorbloeding; dit stopte vrij snel. Geen oorpijn, wel volgende ochtend doof aan het betr. oor. Huisarts denkt aan propje en adviseert olie in het oor te druppelen en na 6 weken terug te komen. De doofheid is er nog.

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub

www.gezondheid.be foutpagina

Sorry, er heeft zich een probleem voorgedaan! Onze webmaster wordt momenteel op de hoogte gebracht.

We zorgen voor een oplossing!

Error Event:

Error IP: 54.225.56.250

Homepage