Malariamiddel Paludrine uit de handel

nieuws Het malariamiddel Paludrine (proguanil) is sinds januari 2010 niet meer op de markt. Het werd samen met Nivaquine (chloroquine) gebruikt als malariapreventie in zone B. Dit zijn landen met een zeer laag risico in het centrum van de grote steden en in de toeristische gebieden. Het gaat hier om enkele gebieden in de volgende landen: Bhutan, Colombia, India, Nepal, Sri Lanka, Tadjikistan, Salomoneilanden en Vanuatu. Alleen voor avontuurlijke reizen is het in deze landen aangeraden om preventief geneesmiddelen te nemen tegen malaria.

In plaats van Paludrine, wordt nu voor deze landen dezelfde geneesmiddelen aangeraden als in hoog-risicogebieden van Zone C:
• Malarone® (atovaquon-proguanil) als eerste keuze
• Lariam® (mefloquine), als het wordt verdragen
• Doxycycline

Lees ook: Malaria (moeraskoorts, paludisme)

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt volgende preventieve maatregelen aan, afhankelijk van het besmettingsrisico

Zone A
Dit zijn landen:
• met meestal alleen risico op het platteland en geen of laag risico inhet centrum van de grote steden;
• waar het risico seizoensgebonden is;
• of waar vooral vivax-malaria voorkomt.
Het gaat hier om enkele gebieden in Noord-Afrika (delen van Algerije en Marokko), in Latijns-Amerika (delen van Argentinië, Belize, Bolivia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru en Venezuela), het Nabije Oosten (Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Kirgizië, Syrië, Iran, Irak, Turkije, Turkmenistan, Oezbekistan) en het Verre Oosten (delen van Noord- en Zuid-Korea en China).
Maatregelen
• Wanneer u alleen in grote steden verblijft, met af en toe een daguitstap naar malariagebied: maatregelen tegen muggenbeten.
• Een avontuurlijke reis op het platteland of verblijf in de buitenwijken van steden met overnachting in primitieve omstandigheden: maatregelen tegen muggenbeten én chemoprofylaxe met Nivaquine (1 keer per week 3 tabletten van 100 mg) of een Nivaquine noodbehandeling.
Zone B
Dit zijn landen met een zeer laag risico in het centrum van de grote steden en in de toeristische gebieden. Het gaat hier om enkele gebieden in de volgende landen: Bhutan, Colombia, India, Nepal, Sri Lanka, Tadzjikistan, Salomonseilanden en Vanuatu.
Maatregelen
• Voor een goed georganiseerde toeristische reis of zakenreis met overnachtingen uitsluitend in luxehotels in stedelijke centra: maatregelen tegen muggenbeten.
• Voor een avontuurlijke reis op het platteland of in de buitenwijken van steden met overnachting in primitieve omstandigheden:
• Malarone (dagelijks);
• Doxycycline (dagelijks);
• Lariam (wekelijks, indien het wordt verdragen).
In veel gebieden van zone B kan, ook voor avontuurlijke reizen, na afweging van de risico’s en, afhankelijk van de reis- en verblijfsomstandigheden, overwogen worden om geen chemoprofylaxe toe te passen, maar dan moet wel een noodbehandeling (Malarone) meegenomen worden.
Zone C
Dit zijn de tropische en subtropische landen en streken met een hoog risico op falciparum-malaria en een hoge resistentie tegen de klassieke malariageneesmiddelen.
Maatregelen
Voor alle reizigers en alle types van reizen naar deze risicogebieden wordt een van volgende malariapillen aangeraden (naast de klassieke maatregelen tegen muggenbeten):
• Malarone (dagelijks);
• Doxycycline (dagelijks);
• Lariam (wekelijks, indien het wordt verdragen).
In een aantal gebieden in Latijns-Amerika en Azië (niet in Afrika) die tot zone C behoren, kan, ook voor avontuurlijke reizen, na afweging van de risico’s en op grond van de reis- en verblijfsomstandigheden, overwogen worden om geen chemoprofylaxe toe te passen, maar dan moet wel een noodbehandeling (Malarone) meegenomen worden.
Aan zwangere vrouwen en jonge kinderen wordt afgeraden om reizen te ondernemen naar gebieden waar resistente malaria heerst, met hoge besmettingskans (zone C), met name een groot deel van tropisch Zuid-Amerika, zwart Afrika, Indonesië en Zuidoost-Azië.
Indien een dergelijke reis toch noodzakelijk is, is maximale preventie noodzakelijk omwille van de duidelijk aangetoonde nadelige effecten van malaria voor de moeder, de vrucht en de pasgeboren baby. Bij jonge kinderen kan malaria sneller en ernstiger verlopen en kan het binnen enkele uren levensbedreigend zijn.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram