print |13.350x gelezen

Leven met glutenintolerantie te boek gesteld door ervaringsdeskundige moeder

Met, naar schatting 160.000 mensen die geen gluten kunnen verdragen, is coeliakie de ´onbekendste´ volksziekte van Nederland. Het grote probleem is dat verreweg de meeste patiënten niet weten dat ze de ziekte onder de leden hebben. Het blijkt in de praktijk heel lastig om de juiste diagnose te stellen. Cobi de Jong-Strubbe uit Schagen, moeder van vier kinderen met deze ingrijpende aandoening, stelde met het oog hierop een boek samen met de – soms dramatische – levensverhalen van achttien patiënten verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën: ´Een broodje kaas… zonder broodje!´

Coeliakie is een onverdraagzaamheid of anders gezegd, een intolerantie voor gluten. Gluten zitten in alle producten waarin tarwe, haver, gerst of rogge is verwerkt. En dit gaat verder dan alleen brood en koek. Ook in allerlei sauzen, broodbeleg of vleeswaren kunnen gluten zijn verwerkt. Dit heeft grote gevolgen voor het leven van mensen met deze aandoening. Niet alleen moet levenslang een dieet gevolgd worden, maar vooral in sociaal opzicht heeft de ziekte grote consequenties.

Het cijfer van 160.000 coeliakiepatiënten kwam boven tafel tijdens het 13e wereldcongres over coeliakie in Amsterdam april 2009. Eén van de sprekers was de vermaarde coeliakiespecialist prof. Chris Mulder van het VUMC, die ook het voorwoord schreef in het boek van Cobi de Jong. In het boek wordt eveneens aandacht besteed aan de huidvariatie dermatitis herpetiformis en aan bijv. de combinatie van coeliakie met diabetes 1. Tevens is een hoofdstuk opgenomen over het boek Vera van Jan Siebelink, waarin de coeliakie van de dochter van de hoofdpersoon een rol speelt.

Praktische info

Een broodje kaas… zonder broodje! verschijnt bij uitgeverij GigaBoek. Het boek kost € 15,00 en is alle boekhandels te bestellen. Kijk ook eens op de bij het boek behorende website www.coeliakie-ervaringsboek.nl .

verschenen op : 02-02-2010   |  bijgewerkt op : 12-10-2010

 

Meer over:   ziekten van het spijsverteringsstelsel     coeliakie     maag- en darmziekten     stofwisselingsziekten     voedingsziekten     voedselsallergie     eiwitten     dieet     mode diëten     brood     symptomen maag en darmproblemen     kaas     suikers    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print |13.350x gelezen

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub