print 10 reacties |296.468x gelezen

Het hartinfarct

Pijn in de borstkas betekent niet noodzakelijk dat ons hart het dreigt te begeven. In de borstkas zitten immers ook nog andere organen, zoals de longen en de maag, en ook ribben en spieren. Toch mogen we pijn in de borstkas nooit verwaarlozen of als "onbelangrijk" afdoen. Een hartinfarct kan immers iedereen overkomen.

Het hart wordt gevoed door bloedvaten die we kransslagaders of coronairen noemen. Wanneer de doorgang in één van deze kransslagaders belemmerd is, wordt niet meer het volledige hartweefsel van bloed voorzien. Hierdoor zal, op langere termijn, een deel van de hartspier afsterven. Dit noemen we een "hartinfarct".

zie ook artikel : Hartinfarct en hartstilstand (Acuut coronair lijden)

Pijn bij hartinfarct : Let op de signalen

Het meest courante en belangrijkste signaal van een hartinfarct is pijn. Het is een soort pijn die zich meestal heel plots, brutaal en zeer intens manifesteert. De pijn kan zich links in de borstkas situeren, maar in veel gevallen zit ze zowat in het midden, achter het borstbeen, en lijkt het alsof er een zwaar gewicht op de borstkas drukt. De pijn straalt ook vaak uit naar boven, tot in de hals, de kaken, de schouders, tot in één of in beide armen of schouders. Opvallend is ook dat de pijn niet vanzelf overgaat en dat pijnstillers geen effect hebben.

Mensen die door een hartinfarct worden getroffen, zijn vaak bleek, angstig en kortademig. Vaak duiken ook koud zweet, misselijkheid en braken op, en soms zelfs bewustzijnsverlies.

Toch kan het gebeuren dat iemand tijdens een hartinfarct vooral pijn in de buikstreek voelt, zodat men eerder aan een indigestie zou denken. Het gebeurt zelfs dat iemand helemaal niets voelt -men spreekt dan van een "stil infarct"- en dat het infarct pas weken nadien wordt vastgesteld, bijvoorbeeld naar aanleiding van een electrocardiogram (een onderzoek waarbij, door middel van electroden, de hartwerking wordt geregistreerd).

zie ook artikel : Vermoeidheid signaal hartaanval

Wie loopt méér risico?

Sommige mensen lopen méér risico dan anderen om een hartinfarct te krijgen. Erfelijke aanleg speelt zeker een rol: in bepaalde families zou het aantal infarcten hoger liggen dan het gemiddelde. Mannen ouder dan 35 en vrouwen ouder dan 50 lopen een verhoogd risico. Verder kan ook de levenswijze de kans verhogen op hart- en vaatziekten in het algemeen, en op een obstructie van de kransslagader in het bijzonder. We denken dan aan risicofactoren zoals roken, een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, een zittend leven, stress, verhoogde bloeddruk, diabetes, overgewicht enz. Wanneer meerdere van deze factoren tegelijk aanwezig zijn, wordt het risico op een hartinfarct beduidend groter.

zie ook artikel : 'Etalagebenen' en Perifeer arterieel vaatlijden (claudicatio intermittens of PAV)

Snel handelen is de boodschap

In het geval van een hartinfarct zijn de eerste uren van levensbelang. De werking van het hart kan het immers snel laten afweten en tot hartinsufficiëntie leiden. Verder treden ook vaak hartritmestoornissen op die fataal kunnen zijn.

Zodra u vermoedt dat uzelf of iemand uit uw omgeving een infarct heeft, moet u onmiddellijk de hulpdiensten (laten) roepen.

Er moeten immers zo snel mogelijk zuurstof en specifieke pijnstillers worden toegediend, en ook het hartritme en de bloeddruk moeten van zeer nabij worden gevolgd. In afwachting dat de hulpdiensten aankomen, mag de patiënt geen enkele lichamelijke inspanning meer doen.

zie ook artikel : Seksualiteit na hartinfarct

verschenen op : 01-09-2000   |  bijgewerkt op : 27-05-2011

 

Meer over:   pijn     EHBO     levensbedreigend     hartinfarct    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |296.468x gelezen

Reacties

Pijn bij hartinfarct: herken de signalen

door anoniem , 05 mei 2014 om 12:49

Ik ben een vrouw van 36j en ik sukkel sinds vorig jaar in november van een te hoge bloeddruk en pijn in de hartstreek en soms gaat dat gepaard met draaiingen en ...

lees verder »

Pijn bij hartinfarct: herken de signalen

door Nicolas , 01 mei 2014 om 01:31

Ik heb al een tijdje last van mijn hart door harde steken, ik heb ook veel last van mijn maag, schouders kunnen ook lastig aanvoelen ik panikeer de laatste maan ...

lees verder »

Pijn bij hartinfarct: herken de signalen

door anoniem , 03 september 2013 om 15:41

ik heb ook vaak last van hyperventilatie, je denkt echt dat je er geweest bent. ik ben dus niet dik. de laatste jaren ben ik veel afgevallen. maar heb helaa ...

lees verder »

Pijn bij hartinfarct: herken de signalen

door Kenny , 20 maart 2013 om 13:36

Ik zou me niet te snel zorgen maken om een hartinfarct. Ik heb dit ook gedacht, blijkt dat ik chronische hyperventilatie heb. Koffie kan dit versterken, alsook ...

lees verder »

Pijn bij hartinfarct: herken de signalen

door anoniem , 08 maart 2013 om 20:42

hey kylie, ik hoop dat je kan begrijpen me nedrlands is niet hellemal goed ,ik bedole scrijfen :) maar ik heb gelezen signalen vaj jae ik heb dat ook heel v ...

lees verder »

Pijn bij hartinfarct: herken de signalen

door kylie , 09 januari 2013 om 12:10

hey , heb al de laatste tijd last van men linker borst streek en last vn men linkerarm die constant pijn doen als ik nacht geslapen heb is het dan eventjes over ...

lees verder »

voor de zekerheid

door jennifer , 08 juni 2012 om 23:41

ik herken dit meer als Hyperventillatie ...maar toch gaan laten checken bij de huisarts ;-) ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub

interessante websites

pub
pub