Stomen bij verkoudheid zinloos en gevaarlijk

Laatst bijgewerkt: July 2009 | 2 reacties
verkoudh-stomen-80.jpg

nieuws Stomen ter verlichting van verkoudheidsklachten is ineffectief en gevaarlijk. Niet meer doen, adviseert kinderarts Martin Baartmans van het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam. Het kan ernstige brandwonden veroorzaken. Vooral kinderen zijn hier vaak het slachtoffer van, ze raken ernstig verwond en zijn voor het leven getekend."

Kinderarts Martin Baartmans bestudeerde cijfers van de drie brandwondencentra en een analyse van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument & Veiligheid. De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen.
Men vult een teiltje met kokend water, houdt het hoofd erboven met een handdoek eroverheen en inhaleert door de neus de stoom. Dit lijkt onschuldig, maar stomen doe je blijkbaar niet zonder risico. De gevolgen van een omkieperend teiltje heet water kunnen desastreus zijn. Naast het feit dat de werkzaamheid nooit bewezen is, kan de persoon, en in veel gevallen zijn dat kinderen, hierdoor met brandwonden op de Spoed Eisende Hulp van een ziekenhuis of in een brandwondencentrum belanden. Naast pijnlijke brandwonden over het lichaam, treft deze soort van verbranding helaas ook vaak de genitaliën, hetgeen zelfs een (tijdelijke) blaaskatheter tot gevolg kan hebben.

De lichamelijke en emotionele schade die mensen kunnen oplopen en de rest van hun leven met zich moeten meedragen, weegt niet op tegen een methode die nooit bewezen is. Dat kinderen vaak het slachtoffer zijn van verbrandingen door de zogenaamde stoominhalatietherapie is bekend in de literatuur en wordt door deze studie nu bevestigd, aldus Martin Baartmans.
Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Zowel in Nederland als in het buitenland waren hier geen cijfers over bekend. Dankzij het onderzoek dat er binnen de drie Nederlandse brandwondencentra in het kader van het aantal opnamen en de ernst van heet water verbrandingen is gedaan, zijn de levensbedreigende gevolgen gerelateerd aan de stoominhalatietherapie, nu boven water gekomen. De Brandwonden Stichting raadt derhalve stomen af, indien dat geen aantoonbaar nut heeft.


verschenen op : 03/07/2009 , bijgewerkt op 08/07/2009

2 reacties

Stomen bij verkoudheid zinloos en gevaarlijk

door anoniem, 25 August 2012 om 04:10

Wat een onzin onderzoek. Stomen is juist Zeer effectief bij benauwdheden , zware medicijnen tegen benauwdheid hebben bijwerkingen en gewenning. Voor benauwde mensen juist belangrijk want in NL worden goede medicijnen wegbezuinigd door goedkope troep.

Stomen is zinloos en gevaarlijk.

door anoniem, 9 July 2009 om 14:37

Dat het geen verkoudheid geneest, lijkt me heel aannemelijk, toch geeft het een tijdje verlichting en afhankelijk van de gebruikte producten toch minder schadelijk dan een verstuiver. Wat de schadelijkheid betreft: brandwonden ! Helemaal akkoord, wanneer de volgende artikelen: "SOEP zeer gevaarlijk!!! " Want niet alleen de kok maar ook de meestal meerdere gebruikers kunnen zich verbranden. "VERSGESTREKEN KLEREN: zeer gevaarlijk. Niet alleen kan zowat iedereen in het gezin zich verbranden aan het strijkijzer, maar als mijnheer niet kan wachten om zijn nog heet marcelleken aan te trekken, zijn de gevolgen onvoorstelbaar. Houdt u er rekening mee dat een groot aantal mensen alleen titels lezen?

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub