Verzorg uw tanden tijdens zwangerschap

nieuws Dat ‘elk kind een tand kost’ is een hardnekkig bakerpraaatje, maar er zit wel een grond van waarheid in: tijdens de zwangerschap is de kans op tandvleesontstekingen groter. Door de tandvleesontsteking (paradontitis) kan het kaakbot rond de tanden worden afgebroken waardoor de tanden los gaan staan en er tenslotte kunnen uitvallen. Mogelijk bestaat er ook een verhoogd risico op vroeggeboorte. Tandvleesontsteking komt bij 50% van de zwangere vrouwen voor. Een tandvleesontsteking is te herkennen aan bloedend tandvlees bij het poetsen of flossen, maar vaak zijn er ook geen klachten.
Ook bestaat er een verhoogd risico op gaatjes (cariës) wanneer u meer zoetigheid eet of wanneer u vaak misselijk bent en moet overgeven.
Als u een zwangerschap plant, ga dan vooraf nog eens langs bij de tandarts om uw gebit te laten controleren en tandsteen en tandplaque te laten verwijderen. Ook tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om uw gebit te laten controleren, zeker wanneer u last hebt van bloedend tandvlees. Bent u voor de zwangerschap niet bij de tandarts geweest, doe dit dan alsnog tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

U moet uw gebit ook extra goed verzorgen tijdens de zwangerschap.
- Poets uw tanden minstens 2 keer per dag. Gebruik een fluorhoudende tandpasta. Kies een zachte borstel met een kleine kop.
- Houd ook de ruimtes tussen de tanden goed schoon met flossdraad of tandenstokers. De verleiding is groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. Bovendien is het verleidelijk om in geval van misselijkheid de achterste
kiezen niet te poetsen. Houd juist deze plekken extra goed schoon.
- Poets de tanden niet nadat u hebt overgegeven, maar spoel de mond met water of kauwgom. Zuur tast de glazuurlaag van de tanden en kiezen aan. Als u na het overgeven (of het eten van iets zuurs) direct zou poetsen, dan beschadigt u het glazuur doordat het zacht is geworden door het zuur.
- Het nut van bacterie dodende spoelwaters is niet bewezen.
- Eet en drink niet te veel suiker.

Zeg ook altijd aan uw tandarts dat u zwanger bent. In de eerste drie maanden van de zwangerschap is het beter om geen röntgenfoto’s te maken en om bepaalde verdovingsproducten niet te gebruiken. Na de eerste drie maanden mogen röntgenfoto’s gemaakt en verdoving gegeven worden. Ook sommige geneesmiddelen (bv. sommige antibiotica, pijnstillers....) worden tijdens de zwangerschap beter niet gebruikt. Sommige behandelingen zullen uitgesteld worden tot na de zwangerschap, tenzij ze echt nodig zijn.


Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram