Is orgaanvlees ongezond?

nieuws Orgaanvlees zoals lever, niertjes, zwezerik, hersenen enz.: sommige mensen walgen ervan, voor anderen is het een lekkernij. Los van de smaakvoorkeur, heeft orgaanvlees geen goede reputatie en wordt het vaak als erg ongezond beschouwd. Het zou zeer cholesterolrijk zijn, allerlei afvalstoffen en zelfs zware metalen bevatten, enz. De waarheid is iets ingewikkelder.
Orgaanvlees bevat effectief veel cholesterol, soms tot drie keer zoveel als in ander vlees. Maar dit heeft veel minder effect op het cholesterolgehalte van het bloed dan verzadigd vet. Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten.
Het klopt ook dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb’s bevat. Maar de hoeveelheden zijn zo klein dat de gezondheidsrisico’s verwaarloosbaar zijn, tenzij men elke dag orgaanvlees zou eten. Maar dat geldt ook voor (vette) vis. Volgens Kind & Gezin is er bijvoorbeeld geen enkel probleem om baby’s om de twee weken orgaanvlees te geven.
Orgaanvlees is namelijk een zeer rijke bron aan allerlei voedingsstoffen. Lever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D. Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke).
Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees. Eet het gerust indien u ervan houdt, maar overdrijf er niet mee.

bron: Voedingscentrum, Kind & Gezin

Laatst bijgewerkt: maart 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram