Regelmatige consumptie van soja zou risico op borstkanker verminderen

Laatst bijgewerkt: februari 2009
soja-bonen-de2-160.jpg

nieuws Een regelmatige consumptie van tofu en andere sojaproducten kan beschermen tegen borstkanker, zo moet blijken uit een recente Koreaanse studie. Vrouwen die dagelijks 6 tot 8 gram soja-eiwit innemen via sojavoeding, hadden ruim 40% minder kans op borstkanker.
Bij deze studie namen de onderzoekers vooral de inname van de hoeveelheid soja-eiwit en de hoeveelheid tofu in de voeding onder de loep. De voeding van 362 Koreaanse vrouwen (tussen 46 en 55 jaar) met borstkanker werd geanalyseerd en vergeleken met de voeding van een controlegroep vrouwen zonder borstkanker.

Vrouwen die dagelijks circa 6 tot 8 gram soja-eiwit binnenkregen, hadden 42% minder kans op borstkanker dan vrouwen die minder dan 4 gram soja-eiwit consumeerden. Ter vergelijking: in een glas sojadrink (200 ml) zit ongeveer 6 gram soja-eiwit.
Bij een dagelijkse soja-eiwit inname van ongeveer 10 gram daalde het risico met 55%. Eenzelfde verband werd gevonden voor de consumptie van tofu. Vrouwen die kleine hoeveelheden tofu aten (80 gram per week of minder) hadden 43% minder kans op borstkanker dan vrouwen die geen tofu aten. Wanneer dagelijks tofu (40 gram of meer) werd gegeten, verminderde het risico nog sterker, namelijk met 65%.

bron: Nutr Cancer. 60.5 (8 A.D.): 568-76
verschenen op : 01/03/2009

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub