print 10 reacties |68.833x gelezen

Anafylaxie

Sommige mensen reageren allergisch op bepaalde stoffen. Soms kan die reactie zo hevig zijn dat ze zelfs levensbedreigend is. In dat geval spreekt men van anafylaxie.

Stel dat u door een wesp wordt gestoken en uw arm of voet na een paar uren helemaal is opgezwollen. Dat is op zich al een vrij hevige allergische reactie, maar de kans is reëel dat u een volgende keer nog heftiger zal reageren: de zwelling is nog spectaculairder, u voelt zich misselijk, raakt in ademnood, uw polsslag versnelt en eventueel verliest u het bewustzijn.

Een dergelijke uitgesproken allergische reactie waarbij het hele lichaam betrokken raakt, noemt men anafylaxie of een anafylactische shock.
Iedere arts is opgeleid om in dergelijke situatie snel en efficiënt op te treden. Een spuitje met adrenaline is dan levensreddend. Mensen die al een dergelijke reactie hebben meegemaakt of bij wie kan gevreesd worden dat zich zoiets zal voordoen, doen er goed aan om zichzelf te leren inspuiten met adrenaline en altijd een spuitje bij de hand te hebben, zeker wanneer u met vakantie vertrekt naar een streek waar u misschien niet direct medische hulp kan krijgen. Dergelijke spuitjes zijn niet zomaar in de apotheek te koop. Meestal worden ze door een arts-allergoloog besteld via een ziekenhuisapotheek.

De meest frequente oorzaken van anafylaxie zijn:
• bijen- en wespengif
• geneesmiddelen (zoals penicilline, sommige vaccins, contrastvloeistoffen die gebruikt worden bij een radiologisch onderzoek...)
• latex (bv. rubberen handschoenen)
• bepaalde voedingsstoffen (vooral pindanoten, maar ook andere noten, eieren, koemelk in het geval van kleine kinderen...)

zie ook artikel : Latexallergie

Kettingreactie

Anafylactische reacties zijn gelukkig vrij zeldzaam. Meestal waren er voorafgaand al meerdere vrij hevige reacties op datzelfde allergeen (d.i. de stof waarop men allergisch reageert), zodat u weet dat u die stof best vermijdt. Een anafylactische shock doormaken terwijl u nog nooit allergisch reageerde op die bepaalde stof, is hoogst uitzonderlijk.
Waarom men de ene keer een gewone allergische reactie doormaakt na contact met een bepaald allergeen terwijl de volgende keer een levensbedreigende anafylaxie volgt, is niet bekend.
Wat er op zo’n moment precies in het lichaam gebeurt, is daarentegen wel beschreven. Mensen met een allergische aard maken namelijk specifieke antistoffen aan in hun lichaam, de zogeheten E-antistoffen (IgE). Wanneer een allergeen het lichaam binnendringt, dan haakt het zich vast aan deze E-antistoffen. Hierdoor worden bepaalde cellen (de mestcellen) geprikkeld die als verdedigingsreactie massaal histamine vrijzetten. Hierdoor worden de bloedvaten verwijd en kan er een plotse bloeddrukdaling optreden, wat dan weer kan leiden tot bewustzijnsverlies.

zie ook artikel : Immuun voor wespensteken na behandeling

Tijdig herkennen

Een anafylaxie leidt gelukkig niet onmiddellijk tot ademnood of flauwvallen. Meestal zijn er voortekenen, afhankelijk van de aard van het allergeen. Een imker met een bijengifallergie bijvoorbeeld zal eerst markante zwellingen krijgen in de omgeving van de steekplaats en vervolgens in ademnood geraken en flauw vallen. Daartegenover zal iemand met een pindanotenallergie zich doorgaans eerst erg misselijk voelen, moeten braken of hevige buikkrampen krijgen, om vervolgens een snelle pols te krijgen en flauw te vallen.
Wie in de buurt is van iemand die een anafylactische reactie doet, kan, in afwachting van medische spoedhulp, indien nodig mond-op-mond beademen en hartmassage toepassen. Is het slachtoffer door een wesp of bij gestoken, dan moet de angel zo snel mogelijk verwijderd worden.

zie ook artikel : Insectenbeten: vervelend en soms gevaarlijk

zie ook artikel : Wat je moet weten over wespen-, bijen en hommelsteken

verschenen op : 19-07-2001   |  bijgewerkt op : 15-03-2012

 

Meer over:   allergie     voedselsallergie     beten en steken     EHBO     symptomen ademhalingsproblemen     levensbedreigend     biologische therapie     immuunsysteem     medicatie allergie    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |68.833x gelezen

Reacties

owned

door anoniem , 14 augustus 2011 om 17:55

...

lees verder »

allergische shock

door mariette , 22 juni 2007 om 00:16

ik heb eergisteren een seriuze shock gehad het was kantje boortje,heb 2 dageb in t ziekenhuis gelegen en heb nu een spuit bij mij voor alle zekerheid,tot ik al ...

lees verder »

epipen

door anoniem , 14 december 2005 om 00:14

Hoi vanessa Uit jouw berichtje wordt niet duidelijk waarom je denkt de Epipen nodig te hebben? Kijk, mijn huisarts vond het destijds ook niet nodig dat ik een ...

lees verder »

allergi

door anoniem , 06 oktober 2005 om 17:46

Hallo ,je kan dit laten testen in het UZ in Antwerpen.Ik me ook laten testen bij de huidarts .Deze verwees me door naar Antwerpen.Je kan ook in het UZ van Leuve ...

lees verder »

allergie

door anoniem , 02 augustus 2005 om 22:35

hallo Ook ik reageer op de inspuiting (verdoving) bij de tandarts, maar weet niet precies waarop. Op welke manier kan men dit te weten komen ? Mijn tanda ...

lees verder »

allergie

door anoniem , 24 mei 2005 om 18:59

Hallo¨,ook ik ben allergisch voor lidocaine.Na een inspuiting heb ik een sterk allergische reactie gehad.Na veel onderzoeken is gebleken dat ik allergisch ben v ...

lees verder »

allergie

door anoniem , 29 augustus 2004 om 19:06

Ik heb al enkele malen allergisch gereageerd op penicilline, dafalgan, en onlangs een wespensteek. Ik heb Phenergan en solu-medrol IV gekregen en voelde mij ee ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub