'De onzin van een sapkuur en een detox dieet'

In dit artikel
'De onzin van een sapkuur en een detox dieet'

dossier Sommige mensen zweren erbij: nu en dan een sapkuur of detox dieet om hun lichaam te zuiveren. Heeft dat zin? In zijn boek 'Wat onze darmen ons vertellen' spreekt Prof. Dr. Danny De Looze, maag- en darmspecialist van UZ Gent duidelijk taal: "Nee. Allemaal bullshit. Ons lichaam heeft geen detox nodig."

Lees ook: Waarom zijn detox-drankjes met houtskool gevaarlijk?

Is een detoxkuur gezond?

Getty_detox_sap_smoothie_2024.jpg

© Getty Images

"Sapvasten, ontgiften, zoutwaterspoelen, cleanses: al die zaken zijn bullshit. Ze zijn niet meer dan een vloeibaar dieet vol groente- en vruchtensappen dat je toch niet kunt volhouden, omdat je veel te weinig calorieën binnenkrijgt. De bedoeling lijkt me dan ook eerder vermageren dan iets reinigen, maar weet dat als je ermee stopt, al het verloren gewicht er weer bijkomt. Ons lichaam heeft geen detox nodig. We hebben meer dan genoeg filters dankzij onze lever en nieren, twee belangrijke organen die alles wat toxisch is uit onze voeding halen, waarna we het uitplassen of het via de stoelgang naar buiten komt. Vlotjes geregeld van ons lichaam."


Lees ook: Is een dopamine detox gezond?

"Al in 2009 schreef de universiteit van Harvard (VS) dat detoxen meer je portemonnee leegschudt dan je lichaam van kwalijke stoffen bevrijdt. Detoxen is dus enkel goed voor de omzet van de firma’s die een detox of sapkuur aanbieden. Laat je niet wijsmaken dat het je darmen herstelt, je een reset geeft of je bevrijdt van bepaalde parasieten. Er is geen enkele wetenschappelijk onderbouwde reden om een cleanse te doen voor je gezondheid, integendeel. Indien je zo’n eenzijdige sapkuur te lang zou toepassen, spreekt het voor zich dat je niet enkel zult vermageren, maar dat er ook tekorten aan essentiële voedingsstoffen, vitamines, mineralen, enzovoort dreigen." 


Lees ook: Is het een goed idee om je lichaam te detoxen?

Is een darmspoeling gezond?

Wereldsterren als Katy Perry en Paris Hilton zweren bij een darmspoeling als onderdeel van hun gezondheidsroutine. "Daarbij breng je, via een toestel of sonde, vloeistof in de dikke darm en kan alles eruit komen. Omdat je jezelf zou ‘vergiftigen’ met stoelgang die blijft zitten. Onzin natuurlijk. Als je je darm ‘spoelt’ met een klysma, zal er misschien wat stoelgang meekomen, maar dat zou er uiteindelijk op het toilet ook wel uitgekomen zijn. Je darmflora verander je daarmee niet, die blijft gewoon in je darmwand zitten. Dus nee, ook een regelmatige darmspoeling zal niets doen voor je huid of gewicht.

Darmspoelen is een techniek die wij wel in bepaalde situaties als behandeling aan patiënten voorstellen. Uit ervaring weten we dat er complicaties kunnen optreden, waarbij het vooral gaat om darmperforatie of een beschadiging van de darmwand, met een darmbloeding als gevolg. Gelukkig allemaal heel zeldzaam, maar in elk geval een extra reden om dit niet zomaar te doen, en al zeker niet met iets anders dan gewoon water."

Lees ook: Zijn smoothies even gezond als een stuk fruit?

boek_darmen_2024.jpg

Bron: 'Wat onze darmen ons vertellen - Het wonderlijke verhaal van je gut en de impact op je brein en je lijf', van Prof. Dr. Danny De Looze, uitgegeven door Lannoo.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram