Over hoofdpijn: Hoofdpijn en migraine

Laatst bijgewerkt: March 2003 | 2 reacties
boek-migraine-spectrum.jpg

boeken/interviews Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Bij de meeste onder ons is hoofdpijn van voorbijgaande aard, voor sommige mensen wordt het echter een voortdurend probleem dat hun leven ernstig ontwricht. De geneeskunde heeft niet altijd een passend antwoord. Bij Het Spectrum verscheen een handige gids ‘Hoofdpijn en migraine – recepten en adviezen om de pijn te verlichten’. De gids richt zich naar een brede doelgroep : zowel occasionele hoofdpijnlijders als mensen die last hebben van regelmatig weerkerende hoofdpijn of migraine vinden er hun gading. Enkel de zware migrainelijder zal hier waarschijnlijk weinig nieuws vinden.
In het boek worden de verschillende soorten hoofdpijn nauwkeurig uitgelegd en wordt er gezocht naar mogelijke oorzaken en prikkels. Daarnaast gaat men uitvoerig in op de enorme verscheidenheid aan geboden behandelingen, van conventionele medicijnen (uitleg per categorie met aandachtspunten bij gebruik) tot alternatieve therapieën. Steeds staat aangegeven waarom en wanneer het nuttig is een arts te bezoeken. Er wordt gewezen op het belang van voeding en eetgewoontes, en in tweede deel staan een zestigtal recepten die ook voor niet-hoofdpijnlijders handig zijn. Het boek is zeer overzichtelijk, in duidelijke taal en mooi uitgegeven. Voor ons heeft dit boek het voordeel dat het naast informatief ook objectief blijft. Hoofdpijn is een domein waar de strijd tussen klassieke en alternatieve geneeskunde hevig woedt. In dit boek worden alle mogelijkheden zonder waardeoordeel op een rij gezet en wordt waar nodig doorverwezen naar een arts. Het zadelt de patiënt niet op met schuldgevoelens over zijn of haar levensstijl maar reikt enkel tips aan om de pijn te verlichten.


‘Hoofdpijn en migraine’- Recepten en adviezen om de pijn te verlichten, Ricki Ostrov, Het Spectrum 2001, ISBN 90 274 7291 2

zie ook artikel : Migraine en voeding


verschenen op : 12/07/2001 , bijgewerkt op 11/03/2003

2 reacties

hoofdpijn

door Dirk, 10 August 2011 om 14:12

Ik had vroeger regelmatig last van hoofdpijn. Door een duikongeval is men erachter gekomen dat ik een gaatje tussen de linker en rechterkamer van mijn hart had. Hierdoor stroomde zuurstofarm bloed rechtstreeks terug in het lichaam. Nadat men dit gaatje dicht gemaakt had (ingreepje van 15 minuten) heb ik geen hoofdpijn meer gehad. Volgens de chirurg begint men een van de mogelijke oorzaken van migraine meer en meer gaan te koppelen aan een gaatje in het hart. Toeval wil dat ik de dag van de ingreep een andere patiënt zag welke dezelfde ingreep liet doen. Deze persoon had veel last van migraine en bij onderzoek was men er ook achter gekomen dat hij een gaatje in het hart had. Nadien heb ik hem nog een keertje ontmoet en zijn migraine was verdwenen.

hoofdpijn

door carla, 10 August 2011 om 09:20

goedemorgen ik heb al bijna 3 jaar dag in dag uit hoofdpijn niks helpt er al vanalles geprobeert pillrn ,bril ,kine,homapatie enz weet geen uitweg meer

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub