Drie glazen calcium per dag!

Laatst bijgewerkt: juni 2013 | 5 reacties | 103473 x gelezen

dossier De laatste jaren hoor je steeds vaker spreken over osteoporose. Het gaat hier spijtig genoeg niet om een modeverschijnsel, maar om een ernstige aandoening. Osteoporose treft nu al 1 op 3 vrouwen na de menopauze. Mannen blijven evenmin gespaard. Bij 1 op 6 mannen ouder dan zeventig wordt osteoporose vastgesteld. Door een versnelde afname van de botmassa wordt het skelet broos en neemt de kans op breuken sterk toe.

zie ook artikel : Osteoporose

zie ook artikel : Osteoporose-test

Voorkomen is beter dan genezen

Osteoporose is in veel gevallen te voorkomen met 3 eenvoudige leefregels:
• je eet evenwichtig en gevarieerd en je voeding bevat voldoende calcium;
• je neemt voldoende lichaamsbeweging;
• je tracht zoveel mogelijk te profiteren van de buitenlucht (zonlicht).
De boodschap is er meteen aan te beginnen. Of je nu jong, oud, man, vrouw, slank, rond, gierig of geniaal bent, aan je botten moet worden gewerkt.

zie ook artikel : Aanbevelingen voor mineralen en sporenelementen

zie ook artikel : Osteoporose na de menopauze: preventie en behandeling

Dé calciumleverancier bij uitstek

Melk en melkproducten vormen een belangrijke schakel in de strijd tegen osteoporose. Zij zijn onze voornaamste bron van calcium, een onmisbare bouwstof voor een stel sterke botten. Hoewel er tegenwoordig verschillende producten op de markt zijn die verrijkt zijn met calcium, blijven melk en haar afgeleiden de goedkoopste en meest natuurlijke calciumproducten. Het zuivelrek biedt bovendien een zeer breed aanbod: allerhande soorten yoghurt, melkdranken, karnemelk, chocolademelk om nog niet te spreken van het uitgebreide kaasassortiment.
Groene kool, spinazie, broccoli, granen, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen, sardienen in blik en kalkrijk water bevatten van nature ook calcium. Toch kunnen ze melkproducten moeilijk volledig vervangen als calciumleveranciers. Moeder natuur heeft namelijk bepaald dat ons lichaam calcium uit plantaardige voedingsmiddelen minder goed opneemt dan uit melkproducten. Inzake calcium winnen melkliefhebbers altijd!
Magere en halfvolle melk bevatten ten slotte evenveel calcium maar minder vet en calorieën dan volle melk.

Voor wie geen melk lust ...

1 glas melk kan je vervangen door bijvoorbeeld :
1 glas karnemelk
1 glas chocolademelk
1 potje yoghurt (natuur of met fruit of een andere smaak)
1 glas drinkyoghurt
1 schaaltje pudding
1 schaaltje platte kaas (natuur of met fruit)
of probeer eens iets anders:

een “good old English” wolkje melk in je kop thee;
een kommetje ontbijtgranen is maar niets zonder een flinke scheut melk of yoghurt;
een lekkere saus met melk of kaas maakt van een gewone maaltijd een smulfestijn;
een glas ijskoude melk met banaan geshaked ... lekker!

Hoeveel?

Om in je calciumbehoefte te kunnen voorzien, gebruik je elke dag best 3 tot 4 glazen melk (450-600 ml) of een melkproduct en 1 tot 2 sneden kaas (20-40 gram). Vervang de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproduct niet systematisch door kaas. Een sneetje kaas bevat weliswaar evenveel calcium als een glas melk maar minder vitamine B2 en meer vet.

Zuivelproducten (mg calcium per 100 g of 100 ml)
kaas met harde korst:(emmental, gruyère, comté...) 800 - 1200
smeerkaas 440
yoghurt 150
melk (volle, halfvolle of magere) 120
melkchocolade 110
Andere voedingsmiddelen (in mg calcium per 100 g)
sardines (conserven)  
amandelen, gedroogde vijgen, hazelnoten 200 - 250
waterkers, spinazie, broccoli 100 -180
Mineraalwater (mg calcium per liter)
extra verrijkt water (type Contrexéville, Vittel, Hépar...) 400
zacht water: (type Evian) < minder dan 100

Aanbevolen hoeveelheden calcium (in mg/per dag)

Kinderen < 7 jaar 400 - 600
Kinderen < 15 jaar 600 - 800
Adolescenten 1000 -1200
Volwassenen 800 - 1000
Vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of in de menopauze zijn 1200 - 1500
Ouderen 1000-1200

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 19/07/2001 , bijgewerkt op 26/06/2013 -4360

Reacties op "Drie glazen calcium per dag! "

botontkalking

door J.de Ronde , 7 april 2015 om 10:29

goeden morgen. Ik heb botontkalking en probeer genoeg calcium binnen te krijgen. Ik eet iedere avond bakje Senoble Franse verse kwark 3,2%vet. mijn vraag is hoeveel calcium er in zit want dat staat niet op analyse lijst van de bak. ik hoop dat jullie het wel weten want ik eet dat al zo,n 10 jaar. groet J de Ronde. Goes. nl

Drie glazen calcium per dag!

door anoniem, 18 maart 2015 om 20:31

helemaal akkoord!!

Drie glazen calcium per dag!

door anoniem, 14 februari 2015 om 14:38

melk is belangrijkere bron van calcium dan groenten: waarom heeft dan 1 op de 3 vrouwen osteoporose? We nemen calcium uit plantaardig voedsel langzaam op, maar is dat niet beter? Dierlijk voedsel laat ons te snel groeien. Melk is voor babies: mens en dier!

Drie glazen calcium per dag!

door anoniem, 15 januari 2015 om 10:51

Ons lichaam zou calcium uit plantaardig voedsel midner goed opnemen...dit is wel vreemd in het licht van de relatief korte tijd dat we calcium uit zuivel gebruiken (ca 7000 jaar).Honderdduizend jaar haalden we het uit plantaardig materiaal..

Drie glazen calcium per dag!

door linda, 26 mei 2013 om 14:52

melk heeft zeker een hoog calciumgehalte, maar welke zijn natuurlijke vervangers voor iemand met melkintolerantie. kan iemand mij daar raad in geven.

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub